Eerste sollicitatiegesprek

Best een beetje spannend: het eerste sollicitatiegesprek. Je wilt je van je beste kant laten zien, maar weet niet zo goed wat je kunt verwachten. Wat bespreek je tijdens dit gesprek en wat is het verschil tussen het eerste en tweede sollicitatiegesprek? En eh, wat kun je wel en niet vragen als je voor het eerst met een werkgever praat? Wij leggen het je uit, inclusief zes tips voor het eerste sollicitatiegesprek.

Wat wordt er besproken in een eerste sollicitatiegesprek?

Vaak bestaat een sollicitatieprocedure uit verschillende rondes: een of meerdere sollicitatiegesprekken, misschien wel een assessment, een klikgesprek en een arbeidsvoorwaardengesprek om over de voorwaarden te babbelen. Logisch dat nog niet alles in het eerste sollicitatiegesprek aan bod komt. Maar wat bespreek je dan wél? Zie dit gesprek als kennismaking tussen jou en je potentiële werkgever. De werkgever wil weten wie jij bent, wat je kunt en of je bij de organisatie past. En jij bent vast ook benieuwd of de functie en organisatie zijn wat je ervan verwacht had. Dat is dus waar het eerste gesprek bij een sollicitatie om draait: een goede eerste indruk maken (en krijgen), een beetje de sfeer proeven en lekker veel vragen stellen.

Wat er precies aan bod komt in het eerste sollicitatiegesprek? Denk aan:

  • Intro. Jij en gesprekspartner(s) stellen zich kort voor.
  • Motivatie en interesse. Waarom ben je geïnteresseerd in de job en het bedrijf? Wat weet je al over de organisatie?
  • Opleiding en werkervaring. Wat heb je geleerd tijdens je opleiding wat van pas komt voor de functie? En wat voor relevante ervaring heb je opgedaan tijdens je stages of eerdere jobs?
  • Vaardigheden en competenties. Welke kennis, skills en competenties heb je in huis die belangrijk zijn voor de functie?
  • Persoonlijkheid en cultuur. Wie ben je, wat zijn je interesses en hoe besteed je je vrije tijd? En hoe zit het met de bedrijfscultuur en sluit deze aan bij jou, je waarden en werkstijl?
  • De functie. Welke taken en verantwoordelijkheden horen bij de job? En wat wordt er verwacht van jou in deze rol?
  • Vragen van jou. Misschien wil je wel iets weten over het team, de doorgroeimogelijkheden, de bedrijfscultuur of wat dan ook.
  • Praktische zaken. Zoals je beschikbaarheid: wanneer kun je beginnen? Soms komt tijdens het eerste sollicitatiegesprek ook het salaris aan bod. Of je kunt hiernaar vragen als je benieuwd bent. Maar wacht nog even met een uitgebreide salarisonderhandeling.
  • Afsluiting. Vaak geeft je gesprekspartner aan wat voor vervolgstappen je kunt verwachten. Vergeet niet om je gesprekspartners na afloop van het gesprek te bedanken.

Verschil eerste en tweede sollicitatiegesprek

Een tweede sollicitatiegesprek is eigenlijk helemaal niet zo anders dan het eerste. Ook in dit gesprek willen jij en je potentiële werkgever elkaar beter leren kennen. Natuurlijk zijn er wel verschillen. Zo gaan jullie meer de diepte in. Da’s een stuk makkelijker nu, want jullie hebben elkaar tijdens het eerste sollicitatiegesprek al leren kennen. Het tweede gesprek is hét moment om te bepalen of er echt een match is. Pas je bij het team? En beschik je over de juiste skills en persoonlijkheid? Tijdens dit gesprek bespreek je meestal ook het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Een ander verschil tussen het eerste en tweede gesprek bij je sollicitatie: je gesprekspartner. Zeker als je bij een groot bedrijf solliciteert, heb je het eerste sollicitatiegesprek vaak met iemand van HR. Het tweede gesprek daarentegen, voer je meestal met je toekomstige manager of collega. Of die schuift gezellig aan en jullie voeren het gesprek met z’n drieën. Je moet dan dus eigenlijk voor de tweede keer een goede eerste indruk maken. Als je je daarop wilt voorbereiden, is het slim om tijdens het eerste gesprek te vragen wie het tweede gesprek leidt.

Vragen voor het eerste sollicitatiegesprek

Tijdens het eerste sollicitatiegesprek heb je alle ruimte om vragen te stellen. Dat moet je ook vooral doen, want zo ontdek je het best of deze baan echt iets voor je is. Stel tijdens het eerste sollicitatiegesprek vragen die je helpen om een beter beeld te krijgen van de functie, het bedrijf en de bedrijfscultuur. Bijvoorbeeld:

  • Wat zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden van deze functie?
  • Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit in deze rol?
  • Welke uitdagingen kan ik verwachten?
  • Met welke afdelingen of teams ga ik samenwerken?
  • Welke eigenschappen zoeken jullie in de ideale kandidaat voor deze job?
  • Kun je iets vertellen over de bedrijfscultuur?
  • Hoe is de managementstijl binnen dit bedrijf?
  • Wat zijn de doelen en voor welke uitdagingen staat het bedrijf?
  • Hoe groot is het team waar ik eventueel in kom te werken?
  • Welke mogelijkheden voor professionele ontwikkeling bieden jullie?

And so on. Kies voor vragen die jij belangrijk vindt en goed binnen het gesprek passen. Er zijn ook een paar sollicitatievragen die je tijdens het eerste gesprek beter nog even kunt skippen. Denk aan vragen over specifieke arbeidsvoorwaarden. Ben je benieuwd naar een salarisindicatie? Daar kun je best naar vragen, maar blijf niet te lang bij dit onderwerp hangen. Dat komt later wel als blijkt dat er een match is.

6 tips voor het eerste sollicitatiegesprek

Eerlijk is eerlijk: een eerste sollicitatiegesprek is vaak toch extra spannend. Je hebt geen idee bij wat voor toko je terechtkomt en wilt een positieve eerste indruk maken. Met de onderstaande tips komt dat wel goed.

  1. Bereid je goed voor. Dûh. Lees je in, bereid vragen voor en oefen het gesprek alvast een keer. Check in ons andere artikel wat je echt niet mag vergeten tijdens de voorbereiding van je sollicitatiegesprek.
  2. Kies een geschikte outfit. Eentje die past bij de bedrijfscultuur, dus, maar ook bij jou. Met je kleding laat je zien wie je bent en of je binnen het plaatje van de organisatie past. Lastig? Onze kledingtips voor je sollicitatiegesprek helpen je op weg.
  3. Dubbelcheck waar je moet zijn. En hoe je daar komt. En hoelang dat duurt, ook als er file staat of je de bus mist. Want je wilt natuurlijk niet te laat komen op je eerste sollicitatiegesprek.
  4. Wees proactief. Bijvoorbeeld door vragen te stellen. Zo kom je enthousiast en geïnteresseerd over. En daar scoor je dan weer bonuspunten mee.
  5. Neem een open houding aan. Dat houdt in: rechtop zitten, schouders ontspannen en je handen op tafel laten rusten. Ook oogcontact doet wonderen voor de sfeer. En wedden dat je zo meteen minder gespannen bent?
  6. Sluit het gesprek goed af. Natuurlijk bedank je je gesprekspartner, maar vergeet ook niet om te vragen naar de vervolgstappen. Dat scheelt je het nodige piekeren na het gesprek over hoe nu verder.

Op zoek naar meer tips en tricks voor je gesprek? Op YoungCapital vind je genoeg tips én do’s en don’ts voor je sollicitatiegesprek.

Key takeaways

  • Het eerste sollicitatiegesprek is een kennismaking tussen jou en de werkgever. Wie ben je, wat kun je en passen de functie en de organisatie bij je?
  • Een verschil tussen het eerste en tweede sollicitatiegesprek is dat je tijdens het tweede gesprek meer de diepte ingaat. En soms voer je het tweede gesprek met iemand anders.
  • Stel tijdens het eerste sollicitatiegesprek vragen die je helpen om een beter beeld te krijgen van de job, organisatie en bedrijfscultuur. In het artikel vind je voorbeeldvragen.
  • Je kunt tijdens het eerste sollicitatiegesprek ook naar het salaris vragen, maar blijf hier niet te lang bij hangen. Onderhandelen komt later.
  • Tips voor het eerste sollicitatiegesprek zijn: bereid je voor, kies een geschikte outfit, zoek uit waar je moet zijn, wees proactief, neem een open houding aan en sluit goed af.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is een eerste sollicitatiegesprek?

  • Dat is het eerste formele gesprek tussen jou als werkzoekende en een werkgever. Het doel van dit gesprek is elkaar beter leren kennen en bepalen of er een goede match is tussen jou en de functie en organisatie.

  • Wat is het verschil tussen het eerste en tweede sollicitatiegesprek?

  • Het grootste verschil is dat je tijdens het tweede gesprek meer de diepte ingaat. Zo ontdekken jullie of er echt een match is. Een ander verschil: vaak houdt iemand van HR het eerste gesprek en praat je tijdens het tweede gesprek met je toekomstige leidinggevende of collega.

  • Hoe kun je het eerste sollicitatiegesprek voorbereiden?

  • Bijvoorbeeld door je in te lezen in de organisatie, vragen voor te bereiden en het gesprek te oefenen. Meer tips vind je in ons artikel over het voorbereiden van je sollicitatiegesprek.

  • Wat kun je vragen tijdens het eerste sollicitatiegesprek?

  • Stel vragen die je helpen om meer te weten te komen over de functie en de organisatie. Graaf nog niet te diep en bewaar hele specifieke vragen, bijvoorbeeld over de arbeidsvoorwaarden, voor het tweede sollicitatiegesprek.