Jouw carrière in Berlijn
Als je een uitdaging in het buitenland wilt aangaan en al hebt besloten dat jouw avontuur in Duitsland moet plaatsvinden, zijn er nog een hoop steden waar je uit kunt kiezen. Berlijn is er daar eentje van. De Duitse hoofdstad is een van de grootste steden van Europa en een echte wereldstad met talloze internationale bedrijven die het vast zien zitten om jou als buitenlandse werknemer aan te nemen. En eh … wil jij dat ook? Om je een handje te helpen met een keuze maken vertellen we op deze pagina alles over werken in Berlijn. Ontdek de voor- en nadelen en kom erachter wat je allemaal moet regelen om in deze bruisende stad aan de slag te gaan.
Benieuwd waar je op dit moment aan de slag kunt in de Duitse hoofdstad? Neem dan een kijkje op onze vacaturepagina.
Waarom werken in Berlijn?
Berlijn is een populaire bestemming voor stedentrips, dus je kunt de stad ook prima verkennen tijdens een weekendje weg. Om de Brandenburger Tor, Reichstag of overblijfselen van de Berlijnse muur te zien hoef je dus niet per se te gaan wonen en werken in Berlijn. Waarom dan wél? We hebben hieronder een aantal voor- en nadelen van werken in Berlijn verzameld. Zo kun je makkelijk bekijken of een uitdaging in de Duitse hoofdstad voor jou is weggelegd.
Voordelen van werken in Berlijn
- Berlijn is een grote wereldstad met veel internationale bedrijven. Dat betekent dat het een uitstekende plek is om een uitgebreid netwerk te leggen voor jouw carrière.
- Heb je een goede opleiding in the pocket maar weinig werkervaring? In Berlijn wordt er een stuk meer waarde gehecht aan je diploma dan aan je werkervaring (wat in Nederland meestal het geval is). Werken in Berlijn geeft je dus niet alleen sneller een passende baan, maar ook de werkervaring die je nodig hebt om later weer in Nederland aan een job te komen. Win-win!
- Werken in Duitsland klinkt misschien niet heel spannend, maar omdat Berlijn zo’n grote wereldstad is, heb je toch een échte buitenlandervaring als je gaat wonen en werken in Berlijn. En dat terwijl je nog steeds zo thuis bent als het nodig is. Fijn!
- In Berlijn vind je veel start-ups die vragen naar Nederlandstalige werknemers. Vind je het leuk om bij een creatief en innovatief jong bedrijf te werken? This is your place to be.
- Berlijn is een enorm grote stad, waardoor er eigenlijk altijd wel werk te vinden is in een branche die bij jou past.
Nadelen van werken in Berlijn
- De lonen liggen in de hoofdstad wat lager dan in de rest van Duitsland. Voor een dik salaris hoef je dus niet te gaan werken in Berlijn.
- In Duitsland krijg je geen vakantiegeld. Dus als je altijd rekening houdt met een leuk extra zakcentje in mei kun je dat beter even vergeten tijdens jouw verblijf in Berlijn.
- Heb je het niet zo op een formele werksfeer? Houd er dan wel rekening mee dat de afstand tussen manager en werknemer in Duitsland vaak een stukje groter is dan in Nederland. Ook is het bij veel bedrijven gebruikelijk dat collega’s elkaar met ‘u’ en ‘meneer’ en ‘mevrouw’ aanspreken.
Informatie over werken in Berlijn
Er zijn aardig wat overeenkomsten tussen de werkcultuur van Nederland en die van onze Oosterburen, maar ook zijn er verschillen waarmee je rekening moet houden. Bang om blunders te maken tijdens het werken in Berlijn? Geen zorgen, we vertellen je de belangrijkste dingen die je moet weten. En eh, elk bedrijf is natuurlijk anders, dus het is in alle gevallen het beste om de eerste paar dagen lekker de kat uit de boom te kijken. When in Berlin, do as the Berliners do.
Werkcultuur
Het grootste verschil tussen de Nederlandse en Duitse werkcultuur is dat het er in Duitsland wat formeler aan toe gaat op de werkvloer. Je spreekt je manager meestal aan met Sie en er is een duidelijke scheiding tussen werk en privé. Kletsen met je leidinggevende over je privéleven zit er dus niet echt in. Wel zijn er ook een hoop jonge bedrijven en start-ups in Berlijn gevestigd, waar de werkcultuur waarschijnlijk een stukje losser is en de hiërarchie wat minder te merken.
Verder zijn er dus veel overeenkomsten tussen werken in Berlijn en Nederland: Duitsers houden net als Nederlanders van efficiënte, to the point meetings die op tijd beginnen en eindigen met een duidelijke conclusie. Let erop dat je de spreker altijd uit laat praten; het is heel onbeleefd in Duitsland om door iemand heen te praten. Ook is het belangrijk om altijd goed op de afgesproken tijd op je afspraak te verschijnen. Later komen? Da’s not done en laat geen goede indruk achter.
In Berlijn is het, in tegenstelling tot op andere plekken in Duitsland, niet heel gebruikelijk om een broodtrommeltje mee te nemen voor de lunch. De meeste mensen lunchen buiten de deur met hun collega’s. Goed moment om ze wat beter te leren kennen buiten werktijd!
Wil je meer lezen over de Duitse werkcultuur?
Check dan onze pagina over werken in Duitsland.
Feestdagen in Berlijn
De feestdagen waarop je een betaald dagje vrij hebt van je werk, zijn in Duitsland per staat geregeld. Een aantal van deze dagen gelden in het hele land, maar meestal zijn er een tot drie dagen die per regio verschillen. Hieronder vind je de officiële feestdagen die in Berlijn gelden:
- Nieuwjaarsdag - 1 januari;
- Internationale Vrouwendag - 8 maart;
- Goede Vrijdag - een vrijdag in maart of april;
- Paasmaandag - een maandag in maart of april;
- Meifeest / Dag van de Arbeid - 1 mei;
- Hemelvaartsdag - een donderdag in mei/juni;
- Pinkstermaandag - een maandag in mei of juni;
- Dag van de Duitse Eenheid - 3 oktober;
- Eerste Kerstdag - 25 december;
- Tweede Kerstdag - 26 december.
Wat moet je regelen?
Dat Duitsland bij de Europese Unie hoort, weet je vast wel. Maar wat heeft dit voor gevolgen als je wilt gaan wonen en werken in Berlijn? Alleen maar goede, eigenlijk. Want door de regeling van vrij verkeer tussen EU-lidstaten, heb je geen visum of werkvergunning nodig om te mogen wonen en werken in Berlijn als Nederlander. Als je langer dan drie maanden wilt blijven, moet je wel kunnen aantonen dat je voldoende inkomen hebt om jouw levenskosten in Berlijn te kunnen betalen, maar als je een baan hebt zit dat waarschijnlijk wel goed. Ook moet je bij een verblijf van langer dan drie maanden zorgen voor een Duitse zorgverzekering. Meestal regelt je werkgever een Krankenkasse, maar vraag dit voor de zekerheid even na.
Wil je ook weten hoe je een appartement kunt vinden in Berlijn of met welke andere woongerelateerde zaken je rekening moet houden? Lees dan onze pagina over wonen in Berlijn.
Adresregistratie
Heb je je eigen plekje gevonden in Berlijn? Dan is het heel belangrijk dat je je registreert in de Duitse hoofdstad. Dit moet binnen twee weken nadat je intrekt in jouw appartement. De adresregistratie doe je bij de dichtstbijzijnde Bürgeramt (een soort gemeentekantoor). Hiervoor kun je bellen of online een afspraak maken (let op: de website van Berlijn is alleen in het Duits beschikbaar). Neem een geldig paspoort of ID-kaart en een verklaring van je verhuurder mee.
Via YoungCapital werken in Berlijn
Zin gekregen om het avontuur aan te gaan in de Duitse hoofdstad? Top, want wij kunnen je daarbij helpen. Neem maar eens een kijkje bij onze vacatures in Berlijn of neem contact met ons op voor de mogelijkheden. We helpen je graag op weg bij jouw buitenlandavontuur én blijven met je in contact tijdens het werken in Berlijn. Je kunt dus altijd bij ons terecht als je vragen hebt. Wat de werkgever voor je regelt? Dat verschilt per baan, dus lees altijd goed de vacaturetekst door of vraag het ons om zeker te weten wat jou te wachten staat.
Check onze vacatures in Berlijn
Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland
-
“De mogelijkheid om door te groeien en de afwisselende werkzaamheden was voor mij stimulerend om voor dit project te kiezen. Ik ben het beste bewijs dat dit ook mogelijk is op het project”..
Giovanni Braem, werkt bij Eneco CC in Bulgarije
-
“Leven in Sofia is een van de beste keuzes die ik heb gemaakt in mijn leven. De relocatie ging heel vlot. Na vijf jaar hier te zijn heb ik nog geen enkel moment spijt gehad van deze keuze. De jovialiteit van de mensen hier zorgt ervoor dat je je snel thuis gaat voelen”.
Anais, werkt bij Euroccor in Bulgarije
-
“Allereerst is Sofia een super mooie, moderne stad met een rijke geschiedenis en cultuur en de meeste mensen spreken hier gewoon Engels. Het bedrijf helpt je bij alles wat nodig is om hier aan de slag te gaan”.
Esther, werkt bij Euroccor in Bulgarije
Veelgestelde vragen
-
Heb je een werkvergunning nodig om te mogen werken in Berlijn?
-
Kan ik werken in Berlijn?
-
Wat voor vacatures zijn er in Berlijn?
Nee, Duitsland hoort bij de EU, dus je hebt als Nederlander geen vergunning nodig om te mogen werken in Berlijn.
Jazeker, neem maar eens een kijkje bij onze vacatures in Berlijn.
Werken in Berlijn is heel divers, dus je zult er veel verschillende vacatures vinden. Van horeca tot sales, de kans is groot dat er altijd wat voor jou is in deze wereldstad.