Altijd al benieuwd geweest wat de do’s en don’ts zijn bij een sollicitatiegesprek? Dan is het je geluksdag, want dit artikel is dedicated om jou daar alles over te vertellen. Van do’s naar don’ts en weer terug: we gaan alle pluspunten en valkuilen bij een sollicitatiegesprek af. Ga er lekker voor zitten en pak er een notitieblok bij, dan weet jij straks precies wat je wel en niet moet doen tijdens een sollicitatiegesprek.
10 don’ts bij een sollicitatiegesprek
Laten we beginnen met the don’ts. Dit zijn valkuilen die vaker bij een sollicitatiegesprek voorkomen:
- Te laat komen of veel te vroeg.
- Iemand meenemen.
- Een slappe handdruk hebben.
- Je telefoon niet op stil zetten.
- Underdressed zijn.
- Weinig of geen reacties geven.
- Negatief praten over anderen.
- Alleen maar praten over anderen.
- Bluffen of liegen.
- Onvoorbereid zijn.
1. Te laat komen of veel te vroeg
Niets maakt een slechtere eerste indruk dan te laat komen. Hiermee laat je namelijk zien dat je geen rekening houdt met andermans tijd. Plan je reis daarom ruim van tevoren en kom op tijd. Maar overdrijven is ook een vak, sta dus niet een uur te vroeg bij de receptie.
2. Iemand meenemen
Het zal je misschien verbazen, maar iemand meenemen valt ook onder de don’ts bij een sollicitatiegesprek. Lief hoor, als je moeder je afzet bij het bedrijf of als je partner mee naar binnen loopt, maar een sollicitatiegesprek is voor jou alleen. Laat je vrienden en familie dus thuis en voorkom dat je onzelfstandig overkomt.
3. Een slappe handdruk hebben
Geef een stevige handdruk om te laten zien dat je zelfverzekerd bent. Probeer natuurlijk geen botten te kraken.
4. Je telefoon niet op stil zetten
Een rinkelende telefoon tijdens je gesprek valt natuurlijk ook onder de don’ts tijdens een sollicitatiegesprek. Houd ’m gewoon op stil en lekker in je zak.
5. Underdressed zijn
Een joggingbroek, strandjurkje of een pet op je hoofd dragen … het is allemaal niet handig als je naar een sollicitatiegesprek gaat. Houd rekening met het bedrijf waar je solliciteert en maak a good first impression met een nette outfit.
6. Weinig of geen reacties geven
Als je geen interesse of enthousiasme in het bedrijf toont, is de kans klein dat je wordt aangenomen. Laat dus vooral zien dat je actief luistert en reageer betrokken. Een glimlach en knikje kunnen bijvoorbeeld al veel doen.
7. Negatief praten over anderen
Dit is de grootste valkuil onder de don’ts tijdens een sollicitatiegesprek: klagen of je negatief uiten over anderen. Of het nu gaat om een oud-collega, je werkgever of de conducteur die ervoor zorgde dat de trein zonder jou wegreed, negatief praten over anderen is een no-go.
8. Alleen maar praten over anderen
Tijdens een sollicitatiegesprek gaat de werkgever dieper in op je cv. Vragen als ‘Waar ben je trots op?’ en ‘Hoe pakte jij deze situatie aan?’ vliegen je om de oren. Wat je dan vooral niet moet doen, is alles afschuiven op anderen. Wees trots op de projecten die je zelf hebt afgerond en de rol die je aannam. Zo kom je veel zelfverzekerder over als de werkgever hiernaar vraagt.
9. Bluffen of liegen
Bluffen of liegen om een nieuwe baan te scoren, da’s niet handig. De kans is namelijk groot dat je met deze valkuil tijdens je sollicitatiegesprek al snel door de mand valt. Wees daarom eerlijk over wat je al kan en wat je nog wilt leren.
10. Onvoorbereid zijn
Niets is zo onhandig als onvoorbereid op sollicitatiegesprek komen. Doe daarom onderzoek naar het bedrijf en de functie, en bereid antwoorden voor op veelgestelde vragen. En eh, wie weet kunnen AI bots als ChatGPT of Gemini je wel helpen.
5 do’s bij een sollicitatiegesprek
Wil je dat jouw sollicitatiegesprek een succes wordt? Deze do’s kun je dan niet missen.
- Luister aandachtig.
- Maak aantekeningen.
- Let op je houding.
- Stel vragen.
- Blijf jezelf.
1. Luister aandachtig
Met knikken en het maken van oogcontact laat je zien dat je betrokken bent en goed let op wat de ander zegt. En eh, vergeet niet dat je ondertussen ook daadwerkelijk oplet. Je te veel concentreren op oogcontact kan er namelijk voor zorgen dat je je niet focust op het verhaal van de ander.
2. Maak aantekeningen
Aantekeningen maken showt dat je betrokken bent bij het gesprek en dat je graag alle belangrijke info onthoudt. Pak daarom je notitieblok erbij als de werkgever vertelt over het bedrijf. Geef wel even aan dat je aantekeningen maakt, anders kan het overkomen alsof je met andere dingen bezig bent.
3. Let op je houding
Dit is een echte must do tijdens je sollicitatiegesprek: ga rechtop zitten, blijf glimlachen (wel blijven knipperen en slikken natuurlijk, anders wordt het eng) en straal zelfvertrouwen uit. Hiermee laat je zien dat je enthousiast bent en graag de baan wilt.
4. Stel vragen
Niets is zo belangrijk als vragen stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Als je de vragen van tevoren voorbereidt, laat je tijdens het gesprek zien dat je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf.
5. Blijf jezelf
Over do’s tijdens je sollicitatiegesprek gesproken: blijf vooral jezelf. Je toekomstige werkgever wil natuurlijk weten wie die nou eigenlijk in huis haalt. Door jezelf te blijven zorg je ervoor dat zowel jij als de werkgever er sneller achter komen of er een match is tussen jullie.
Zo, nu weet je precies wat de do’s en don’ts zijn bij een sollicitatiegesprek. En maak je geen zorgen, het is heel normaal om nog steeds een beetje zenuwachtig te zijn. Om ervoor te zorgen dat je die zenuwen de baas wordt, hebben we nog veel meer sollicitatietips voor je. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij ons artikel met tips voor je sollicitatiegesprek.
Key takeaways
- Do’s bij een sollicitatiegesprek: luister aandachtig, maak aantekeningen, let op je houding, stel vragen en blijf jezelf.
- Don’ts bij een sollicitatiegesprek zijn onder andere: te laat komen, bluffen, underdressed zijn, je telefoon aan laten staan en je niet voorbereiden.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat zijn de do’s tijdens een sollicitatiegesprek?
-
Wat zijn de don’ts tijdens een sollicitatiegesprek?
-
Wat moet je niet zeggen tijdens een sollicitatiegesprek?
Laat zien dat je luistert en maak aantekeningen. Let hierbij goed op je houding: zit rechtop en friemel niet aan je kleding. Ook is het handig om aan het einde van het gesprek vragen te stellen aan de werkgever.
Zorg ervoor dat je niet underdressed en onvoorbereid naar het gesprek gaat. Wat je beter niet kunt doen tijdens het sollicitatiegesprek zelf is klagen, bluffen en je telefoon aan laten staan.
Tijdens een sollicitatiegesprek moet je je vooral niet negatief uiten, bijvoorbeeld door te klagen over je oude werkgever.