Natuurlijk bereid je een riedeltje voor over je skills en werkervaring als je op sollicitatiegesprek gaat, maar jezelf leuk voorstellen bij je sollicitatie is net zo belangrijk. Werkgevers zijn immers net mensen en zoeken kandidaten die goed binnen het team en de organisatie passen. Daarom vertel je altijd iets persoonlijks over jezelf bij je sollicitatie. Maar eh, wat precies? En wat kun je beter niet melden? Kortom: hoe introduceer je jezelf op een sollicitatiegesprek? Het antwoord vind je hier, mét handige voorbeelden.
Waarom moet je jezelf voorstellen tijdens een sollicitatie?
Tijdens een sollicitatiegesprek willen de werkgever en jij elkaar beter leren kennen. Daarom krijg je allerlei vragen naar je hoofd geslingerd. Bijvoorbeeld over je werkervaring en je sterke en zwakke punten. Maar de werkgever wil ook graag weten wie jij als persoon bent. Wat voor type ben je, wat vind je belangrijk in het leven en wat doe je in je vrije tijd? Zo komt ie erachter of je binnen de bedrijfscultuur en het team past. Je persoonlijkheid bepaalt dus net zo goed of jij de ideale kandidaat voor de functie bent. Kijk daarom niet gek op als je gesprekspartner je vraagt om iets over jezelf te vertellen. Dat is het moment om jezelf voor te stellen tijdens de sollicitatie.
Hoe stel je jezelf voor in een sollicitatiegesprek?
‘Vertel eens iets over jezelf…?’ Ehm, ja. Het is best lastig om jezelf kort en duidelijk te omschrijven. Wat deel je met een werkgever en wat is not done om te bespreken?
Geef een korte intro
Begin met de basics. Hoe heet je, wat is je leeftijd en waar woon je? Benoem ook je eventuele partner, hond of kinderen. Zo heeft de werkgever een beeld van je dagelijks leven.
Bespreek kort je opleiding en werkervaring
Je gesprekspartner heeft natuurlijk al op je cv gezien wat voor opleiding je hebt gevolgd en waar je hebt gewerkt. Som dus niet droog je opleidingen en werkervaringen op, wat daar is de werkgever al van op de hoogte. Maak in plaats daarvan een link met de functie of vertel iets wat meer duidelijk maakt over je persoonlijkheid. Bijvoorbeeld dat je vroeger al de meeste postzegels verkocht van de hele klas en het dus niet gek is dat je voor een commerciële opleiding hebt gekozen (en nu solliciteert voor een baan als salesmedewerker).
Noem een paar kenmerkende eigenschappen
Vergeet ook niet om een paar eigenschappen van jezelf te noemen als je jezelf gaat voorstellen bij de sollicitatie. En dan vooral eigenschappen die gunstig zijn voor de job waar je op solliciteert natuurlijk. Ben je bijvoorbeeld een echte teamplayer, een organisatietalent of een doorzetter? Daarmee vergroot je waarschijnlijk je kansen op de baan. Slim dus om dit soort eigenschappen te laten vallen, als het even kan met een voorbeeld waaruit dit blijkt.
Praat over je passie
Vertel kort waar je je in je vrije tijd mee bezighoudt en waar je passie ligt. Werkgevers willen graag weten waar jij enthousiast van wordt en energie van krijgt. Je kunt het over van alles hebben, zoals je favoriete boek of film, muziek, reizen of de sport die je fanatiek beoefent. Als het maar iets over jou zegt. Als je praat over een onderwerp waar je enthousiast over bent, komt er bijna altijd een leuk gesprek op gang. Zo leert de werkgever jou echt kennen.
En eh, geen zorgen, na een informele intro neemt het gesprek vanzelf weer een professionele wending. Voorkom alleen wel dat je straks niet een halfuur over je hobby vliegvissen zit te babbelen. Da’s niet heel relevant.
Jezelf voorstellen: voorbeelden
Maak het dus lekker persoonlijk als je gesprekspartner je vraagt iets over jezelf te vertellen. Maar verlies je doel nooit uit het oog: een baan scoren. Houd het daarom beknopt en leg zo nu en dan een link met de functie of het bedrijf. Makkelijker gezegd dan gedaan? Dan heb je vast iets aan onze voorbeelden.
Voorbeeld 1:
‘Ik ben Robin en ik ben 21 jaar. Ik woon samen met mijn hond in Den Haag. M’n karakter zou ik beschrijven als enthousiast, leergierig en sociaal. Ik organiseer graag evenementen en werk het liefst in teamverband. De afgelopen jaren hielp ik mee met het organiseren van evenementen voor de introductieweek voor eerstejaars. Het verbaast je dan ook vast niet dat ik nu een echte ‘regelbaan’ zoek.’
Voorbeeld 2:
‘Ik heb al van jongs af aan een passie voor technologie. Toen ik op de middelbare school zat, kreeg ik van mijn broer een oude computer die niet meer werkte. Ik heb toen zelf onderzocht hoe ik die weer aan de praat kon krijgen en dat is gelukt. Toen wist ik het zeker: ik wil softwareontwikkelaar worden. Na mijn havo ben ik dan ook Informatica gaan studeren. Vier jaar geleden heb ik mijn diploma behaald.’
En weet je wat het fijne is? Je wordt vaak een handje geholpen door je gesprekspartner als je jezelf gaat voorstellen bij je sollicitatie. Grote kans dat de interviewer namelijk inhaakt op iets wat je zegt en het gesprek vanzelf lekker op gang komt. Focus je tijdens de voorbereiding dus op een korte intro waarin je de belangrijkste info over jezelf deelt. Daarmee kom je vaak al een heel eind. Bereid je liever van A tot Z een professionele introductie voor? Hoe je dat doet, lees je in ons artikel over de elevator pitch.
Key takeaways
- Het is belangrijk om jezelf voor te stellen bij een sollicitatiegesprek, omdat de werkgever jou ook als persoon wil leren kennen.
- Introduceer jezelf kort: wie ben je, hoe oud ben je, waar woon je en met wie?
- Bespreek kort je opleiding en werkervaring. Noem niet alleen wat op je cv staat, maar leg een link met de baan of organisatie.
- Noem een paar kenmerkende eigenschappen van jezelf. Als het even kan eigenschappen die belangrijk zijn voor de functie.
- Praat over je passie of dingen die je energie geven. Zo leert de werkgever je echt kennen en komt er vaak een leuk informeel gesprek op gang.
- Vind je het nog steeds lastig om over jezelf te vertellen? Check de voorbeelden in ons artikel. En onthoud: na een korte intro verloopt het gesprek verder vaak vanzelf.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Hoe stel je jezelf voor op een sollicitatiegesprek?
-
Hoe presenteer je jezelf op een professionele manier?
-
Wat moet je vooral niet zeggen als je jezelf gaat voorstellen bij de sollicitatie?
Begin met de basics: wie ben je, hoe oud ben je en waar woon je? Ga daarna kort in op je opleiding en werkervaring, eigenschappen en passie. Maak het persoonlijk, maar leg zo nu en dan wel een link met de functie waarop je solliciteert.
Een professionele introductie is niet te lang en verwijst af en toe naar de functie waarop je solliciteert. Maar je intro hoeft zeker niet alleen maar zakelijk te zijn. Je werkgever wil juist ook graag weten wie jij bent als persoon. Vertel dus gerust over je passie.
Verlies je niet in je verhaal over je passie. Je werkgever vindt het leuk om te weten dat je graag creatief bezig bent, maar zit niet te wachten op een eindeloos verhaal over de haaktechniek die je vorig weekend hebt geleerd. Ook niet doen: klagen. Houd het positief en professioneel.