Breekt het zweet je uit als een werkgever de vraag ‘Stel jezelf eens kort voor’ naar je hoofd slingert tijdens je sollicitatiegesprek? Geen zorgen, met een elevator pitch vertel je in no time wie jij bent, wat je in je mars hebt en wat je kunt betekenen voor een werkgever. Maar eh, misschien ben jij geen word wizard en heb je wat hulp nodig bij het bedenken van een pitch over jezelf. YoungCapital to the rescue. Lees hier alles wat je moet weten over die o zo gevreesde elevator pitch en laat een verpletterende indruk achter.
Op deze pagina
- Wat is een elevator pitch?
- Stappenplan: hoe maak je een goede elevator pitch?
- Stap 1. Denk na over je kwaliteiten
- Stap 2. Verzin de inhoud van je elevator pitch
- Stap 3. Oefen je elevator pitch
- Stap 4. Neem de tijd op
- Stap 5. Voeg een afsluitende zin toe
- Stap 6. Go with the flow
- Elevator pitch over jezelf: voorbeeld
- 5 tips voor het maken van jouw elevator pitch
- Key takeaways
- Vacatures
- FAQ
Wat is een elevator pitch?
Een elevator pitch is een korte presentatie waarbij je in maximaal een minuut over jezelf en jouw sterke punten vertelt. Daar heb je geen lift voor nodig, alleen een portie lef en een goede voorbereiding. Waarom het dan wel ‘elevator’ pitch heet? Picture this: Je staat in je eentje in een lift te chillen, totdat je boven bent. De lift stopt en er stapt iemand bij je in. Je zegt gedag en kijkt weer vrolijk voor je uit. Maar dan realiseer je je ineens: dit is niet zomaar iemand, dit is dé CEO van jouw droombedrijf. O nee, je móét nu (nu!) een onuitwisbare indruk achter zien te laten.
Elevator pitches kom je veel tegen bij netwerkevenementen, maar ook tijdens kennismakings- en sollicitatiegesprekken. Het is namelijk de perfecte manier om jezelf kort voor te stellen en een goede indruk achter te laten zonder dat je je hele levensverhaal deelt. En sidenote: een elevator pitch is ook top voor het delen van een product of dienst die je aanbiedt. Maar in dit artikel gaan we alleen in op een elevator pitch maken voor een sollicitatiegesprek.
Stappenplan: hoe maak je een goede elevator pitch?
Effe kort iets over jezelf vertellen klinkt simpel, maar een elevator pitch gaat om jezelf verkopen. Daarom is het slim om die killer 1 minuut pitch over jezelf voor te bereiden. Zo voorkom je dat je straks met een mond vol tanden staat wanneer je je moet voorstellen.
Stap 1. Denk na over je kwaliteiten
Bijvoorbeeld over je huidige job, wat jou motiveert en in welke vaardigheden jij uitblinkt. Misschien ben jij bij je huidige administratieve baan wel degene die altijd het overzicht houdt, of bedenk jij makkelijk creatieve oplossingen om een boze klant tevreden te stellen. Da's de basis voor je elevator pitch.
Stap 2. Verzin de inhoud van je elevator pitch
De belangrijkste bouwstenen voor een persoonlijke elevator pitch zijn:
- Wie ben je?
- Wat voor werk doe je?
- Waar ben je goed in?
- Waar zijn je doelen en/of ambities?
Bedenk hierbij vooral wat je voor de ander kunt betekenen en niet alleen maar wat je nu doet. Verplaats je in de werkgever: wat heeft de werkgever van je nodig en op welke manier ben jij the best fit voor de functie? Wees concreet en geef duidelijke argumenten en voorbeelden van je kwaliteiten en ambities.
Stap 3. Oefen je elevator pitch
Practice makes perfect. Pak dus je mooie lijstje erbij en maak er een lopend verhaal van. Dit kun je al direct mondeling proberen, maar het is ook handig om je elevator pitch eerst uit te schrijven. Whatever floats your boat. Focus eerst op de flow van je verhaal en wees hierbij kritisch: praat je makkelijk of klink je als een robot? Maak op basis daarvan aanpassingen tot je elevator pitch er vanzelf uitrolt. Verzin voor je sollicitatie bijvoorbeeld een creatieve elevator pitch openingszin. Misschien heb je iets aan: ‘Wat ik vorige week meemaakte. Ik was …’ of ‘ Vraagje: valt het jou ook op dat …’
Stap 4. Neem de tijd op
De pitch voor je sollicitatie is af, nice. Tijd om 'm in te korten van 5 minuten naar 1 minuut. Zet de timer van je mobiel aan en oefen je pitch weer. Doe dit op een rustig tempo. Als je klaar bent, zet je de timer weer uit. Was het binnen een minuut? Misschien moet je nog wat tekst schrappen of gebruik je te veel vaktermen, waardoor het verhaal niet zo lekker je mond uit komt. Houd je elevator pitch vooral kort en krachtig. Je moet jouw kwaliteit of idee eenvoudig uit kunnen leggen.
Stap 5. Voeg een afsluitende zin toe
Sluit je elevator pitch af met een vraag. Op deze manier kan je gesprekspartner inhaken op je verhaal en vermijd je een awkward stilte. Je vraag sluit meestal aan op datgene waar je naar op zoek bent. Zo is een afsluiting als deze top: ‘Ik vind het leuk om verschillende soorten werkzaamheden tijdens mijn stage te doen, zodat ik veel kan leren. Kun je mij vertellen hoe een werkdag er zoal uitziet?’
Stap 6. Go with the flow
Je hoeft niet elke keer woord voor woord hetzelfde verhaal te herhalen. Ook is het sowieso beter om je elevator pitch aan te passen aan de werkgever. Zolang je weet wat je in grote lijnen wilt vertellen en je regelmatig oefent, vloeit je verhaal vanzelf wel.
Elevator pitch over jezelf maken: voorbeeld
Heb je een voorbeeld van een pitch over jezelf nodig? Die hebben we. Gebruik ze als inspiratie voor je eigen elevator pitch.
Elevator pitch voorbeeld 1:
Hey, ik ben Willem. Bij C0mpanyon ben ik momenteel de go-to als het gaat om alles wat met sales technieken te maken heeft. Ik ben altijd bezig om verkoopdoelen te overtreffen en bouw daarnaast graag aan waardevolle relaties met klanten. Het lijkt me tof om deze skills en energie als nieuwe sales manager naar een hoger niveau te tillen. Ik ben dan ook enthousiast om een team te inspireren en samen onze verkoopsuccessen te vieren. Ik moet dan toch vragen: hoe is de bedrijfscultuur?
Elevator pitch voorbeeld 2:
Hoi, ik ben Emma en momenteel een leidinggevende bij MarktSuper. Ik houd me dagelijks bezig met het optimaliseren van onze winkelprocessen en het aansturen van ons team. Mijn ervaring bij verschillende afdelingen heeft me laten zien wat onze klanten zoeken en hoe we hun verwachtingen kunnen overtreffen. Ik ben nu klaar om deze kennis en mijn leiderschapsskills in te zetten als store manager bij jullie. Hierbij streef ik naar topresultaten in zowel klanttevredenheid als bedrijfsresultaten. Daarover gesproken: hoe ziet een werkdag er zoal uit?
Elevator pitch voorbeeld 3:
Mijn naam is Tom de Boer, ik ben 25 jaar oud en heb twee jaar ervaring als online marketeer. Ik heb een social media-strategie ontwikkeld voor WorkIt die ook gebruikt wordt. Vooral de posts op vrijdag zorgen voor hoge views. Creatief nadenken over hoe we visueel de aandacht kunnen trekken van de klanten op social media is dan ook een van mijn favoriete taken. In mijn huidige werk haken verschillende teams binnen het bedrijf mij aan voor advies, waardoor we steeds beter zichtbaar worden op social media. Hoe pakken jullie eigenlijk social media aan?
5 tips voor het maken van jouw elevator pitch
Klaar om jouw sollicitatie te rocken met je persoonlijke elevator pitch? Misschien heb je dan ook iets aan de volgende tips:
Tip 1. Gebruik spreektaal
Jargon is handig voor op werk, maar het klinkt vaak wat stijf in een gesprek. Probeer vaktermen daarom te vermijden en gebruik liever spreektaal. Zo klink je persoonlijker en flowt je elevator pitch beter. Daarna kun je altijd ingaan op jargon.
Tip 2. Wees enthousiast
Vertel je pitch met een lach en wees enthousiast. Dat je goed bent in wat je doet is één ding, maar dat je een leuk persoon bent om mee samen te werken is een tweede. Tover tijdens je elevator pitch dus een lach op je gezicht.
Tip 3. Schep lekker op
In plaats van dat het ene project ‘wel aardig was om te doen’, is beter om te zeggen dat je er veel aan bijdroeg of er veel voldoening uit haalde. Het moet niet ongeloofwaardig worden, maar een beetje opscheppen mag best.
Tip 4. Oefen voor de spiegel
Misschien klinkt je zelfverzekerd, maar friemel je te veel met je vingers. Of misschien denk je dat je glimlacht, maar heb je eigenlijk een resting bitch face. Hoe dan ook, kijk altijd even in de spiegel terwijl je je elevator pitch oefent. Zo weet je hoe je eruitziet als je het straks voor het echie doet.
Tip 5. Vraag om feedback
Je kunt je elevator pitch wel blijven oefenen, maar wie weet er nou beter of je pitch natural klinkt dan iemand anders? Haal je ouders of je vrienden erbij en houd je pitch voor hen. Zo weet je direct hoe je pitch overkomt op anderen en kun je om feedback vragen.
Zo, je hebt alles wat je nodig hebt om een indrukwekkende elevator pitch te geven. Zo ben je straks helemaal klaar voor jouw sollicitatiegesprek op een toffe vacature. Nu we het daar toch over hebben: bij YoungCapital vind je allerlei leuke jobs, van banen in de logistiek en zorg tot uitdagingen in sales. Take a look.
Key takeaways
- Een elevator pitch is een korte presentatie waarbij je in ongeveer een minuut vertelt over jezelf, je kwaliteiten en wat jij kunt betekenen voor een bedrijf.
- Deze pitches zijn gebruikelijk bij netwerkevenementen en sollicitatiegesprekken, ideaal om snel een goede indruk te maken.
- Hoe je een elevator pitch maakt: denk na over je kwaliteiten, schrijf ze op en oefen je elevator pitch een paar keer.
- Voorbeelden van een elevator pitch nodig? Die vind je op deze pagina.
- Tips voor een effectieve elevator pitch zijn: gebruik spreektaal, wees enthousiast, durf op te scheppen en vraag feedback aan anderen.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat vertel je in een elevator pitch over jezelf?
-
Hoe eindig je een pitch?
-
Ik wil een elevator pitch voor mijn sollicitatie, hebben jullie een voorbeeld?
-
Hoe lang duurt een pitch?
Je stelt jezelf kort voor, vertelt over je huidige functie en wat je allemaal doet. Ook ga je in op je kwaliteiten en wat je kunt betekenen voor een werkgever.
De beste manier om een elevator pitch te eindigen, is met een vraag. Daarmee open je de deur voor een gesprek en vermijd je een awkward stilte.
Die hebben we zeker. Scrol door dit artikel en bekijk onze voorbeelden van elevator pitches. Gebruik ze als inspo voor je eigen pitch.
Hoe lang een pitch is, verschilt natuurlijk. Wij adviseren je om te mikken op 1 minuut. Dan dwaal je niet af en weet de werkgever direct wat jij in huis hebt.