Afsluiting sollicitatiegesprek

Een goed begin is natuurlijk het halve werk. Maar vergeet ook de afsluiting van je sollicitatiegesprek niet. Het zou toch jammer zijn om na een leuk gesprek af te ronden met wat gestamel en een slap handje. Alleen, hoe sluit je een sollicitatiegesprek dan af? En kun je nog iets doen wanneer je na het interview weer thuis bent, behalve duimen draaien? Wij vertellen hoe het zit en geven 5 tips waarmee je je sollicitatie met een knal eindigt.

Hoe belangrijk is de afsluiting van je sollicitatiegesprek?

Best belangrijk. De afronding is namelijk het laatste onderdeel van het sollicitatiegesprek en blijft daarom vaak het beste hangen in de herinnering van je gesprekspartner. Met een goed einde scoor je dus punten. En je houdt zelf ook een positief gevoel aan het gesprek over als je sterk finisht. Het is dus de moeite waard om wat energie te steken in een goede afronding. Maar eh, schiet niet meteen in paniek als de afsluiting van je sollicitatiegesprek niet helemaal gaat zoals je hoopt. Als de rest van het gesprek lekker verloopt en er een match is, straft de werkgever je heus niet meteen af als je vergeet een handje te geven.

Hoe sluit je een sollicitatiegesprek af? 5 tips

Je wilt je sollicitatiegesprek dus zo goed mogelijk afronden. Maar eh, hoe dan? En wat zijn daarbij de do’s en don’ts?

1. Zorg dat al je vragen zijn beantwoord

Voordat jullie het sollicitatiegesprek straks echt afsluiten, is het belangrijk dat je antwoord hebt op al je vragen. Je bent tijdens het gesprek natuurlijk al veel te weten gekomen, maar misschien zijn nog niet alle (voor jou belangrijke) onderwerpen aan bod gekomen. Grijp dus je kans om je laatste vragen te stellen. Zo loop je straks niet met allerlei vraagtekens de deur uit en laat je meteen zien dat je de baan écht serieus neemt. Pak gerust je aantekeningen erbij om te controleren of jullie alle belangrijke onderwerpen hebben besproken.

2. Vraag naar de vervolgstappen

Het is heel normaal om aan het einde van het sollicitatiegesprek te bespreken wat de vervolgstappen in het sollicitatieproces zijn. Wanneer en hoe neemt de werkgever bijvoorbeeld contact met je op? Da’s wel zo duidelijk voor beide partijen (en het scheelt jou misschien de nodige stressvolle wachtdagen). Zegt de werkgever zelf niks? Neem dan zelf het initiatief en vraag wat je kunt verwachten. Zo laat je meteen zien dat je nieuwsgierig bent naar het vervolg en dus enthousiast bent over de job.

3. Maak een slotstatement

Het is altijd slim om bij de afsluiting van het sollicitatiegesprek te laten weten dat je de baan wel ziet zitten. Hoe je dat doet, hangt af van hoe het gesprek verloopt en wat bij jou past. Je kunt bijvoorbeeld zelf aangeven dat je nog wat wilt zeggen en vervolgens herhalen waarom jij denkt dat je goed bij het bedrijf past. Of bevestig simpelweg dat je het een fijn gesprek vond en enthousiast bent over de functie.

4. Wacht tot de ander het gesprek beëindigt

Assertiviteit is in veel gevallen top, maar laat het initiatief bij je gesprekspartner als het gaat om het afsluiten van het sollicitatiegesprek. Het zou nogal awkward zijn als jij al opstaat, terwijl de interviewer eigenlijk nog allerlei vragen voor je had. Meestal maakt je gesprekspartner het wel duidelijk als het tijd is, dus daar hoef jij je niet druk om te maken.

5. Bedanken en handjes schudden

Voordat je de deur uitloopt is het gebruikelijk dat je je gesprekspartner een hand geeft. Geef een goede, stevige hand (maar knijp niet), dat komt zelfverzekerd over. Bedank de interviewer voor de tijd en geef nog een keer aan dat je graag iets hoort wanneer er een besluit is genomen. Hoe je vervolgens gedag zegt? Met een neutrale groet in de categorie ‘dag’ of ‘tot ziens’ zit je altijd goed.

Na het sollicitatiegesprek

Zo, het gesprek zit erop, nu is het afwachten. Of kun je na het sollicitatiegesprek misschien toch wat doen? Wat ons betreft kan dat zeker. Hup, uit die luie stoel jij.

1. Werk je aantekeningen bij

Als je een beetje slim bent, maak je tijdens het sollicitatiegesprek aantekeningen. Dat is vooral handig als je bij meerdere bedrijven solliciteert. Zo houd je overzicht en ontdek je makkelijker welke functie je favoriet is. Je aantekeningen komen ook van pas als je op een vervolggesprek mag komen. Maar het kan best dat je notities nogal een chaos zijn. Structureer ze daarom vlak na het gesprek en maak er een korte samenvatting van. Zo heb je straks écht iets aan die aantekeningen.

2. Laat het gesprek bezinken

Een sollicitatiegesprek kan best overwhelming zijn. Al je emoties zorgen er misschien voor dat je niet meer helemaal helder kunt nadenken. Neem daarom even de tijd om het gesprek te laten bezinken. Wat vond je er écht van? Praat er bijvoorbeeld over met vrienden of familie.

3. Stuur een bedankmail

Ben je na een dag nog steeds enthousiast over de functie? Stuur dan een bedankmail naar je gesprekspartner. Daarmee onderscheid je je van de rest, laat je zien dat je écht voor deze baan gaat en blijf je langer hanger bij de interviewer. Dat kan natuurlijk nooit kwaad.

Key takeaways

  • Een sterke afsluiting van je sollicitatiegesprek zorgt ervoor dat je op een positieve manier blijft hangen bij je gesprekspartner.
  • Zorg voordat jullie het gesprek afronden dat al je vragen zijn beantwoord, vraag naar de vervolgstappen en maak een slotstatement.
  • Beëindig nooit zomaar zelf het gesprek, maar laat de interviewer dat doen. Geef een stevige hand en bedank netjes voordat je de deur uitgaat.
  • Na de afsluiting van je sollicitatiegesprek hoef je niet passief af te wachten. Structureer je notities, laat het gesprek even bezinken en stuur een bedankmail.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Hoe moet je een sollicitatiegesprek afronden?

  • Stel je laatste vragen, bespreek de vervolgstappen en benadruk je enthousiasme nog eens. Sluit af met een stevige handdruk en bedank vriendelijk. En eh, houd je groet professioneel. Dus geen ‘houdoe’, maar ‘tot ziens’.

  • Wat doe je na het afsluiten van het sollicitatiegesprek?

  • Je kunt gewoon rustig afwachten. Maar het is slimmer om terug te blikken, je aantekeningen te organiseren en/of een bedankbrief te sturen.