Bedankmail na sollicitatiegesprek

Wat een opluchting: je sollicitatie is achter de rug en het gesprek verliep supergoed. Nu is alleen de vraag: stuur je nog een bedankmail na je sollicitatiegesprek? Wij zeggen: doen. Het versturen van een follow-up e-mail na je sollicitatiegesprek is misschien niet verplicht, maar levert je wel bonuspunten op. Wacht dus niet te lang en verstuur binnen een dag na het gesprek een vriendelijke bedankmail. Hoe je zo’n mail schrijft en wat er allemaal in staat, lees je op YoungCapital.

Waarom een bedankmail na sollicitatie versturen?

Bonuspunten scoren bij de werkgever of recruiter is al een goede reden om een bedankmail na je sollicitatiegesprek te sturen, maar er zijn nog meer redenen:

  • Je laat zien dat je enthousiast bent over de baan en het bedrijf.
  • Je onderscheidt jezelf van andere kandidaten.
  • Je hebt de kans om terug te komen op iets uit het gesprek wat minder goed ging.
  • Je kunt om feedback vragen.

Hoe schrijf je een bedankmail na een sollicitatiegesprek?

Het is inmiddels wel duidelijk dat een bedankmail of bedankbrief versturen na je sollicitatiegesprek een beste belangrijk is. Maar eh, hoe schrijf je zo’n ding?

1. Begin met de juiste aanhef

Gebruik voor de aanhef van de bedankbrief na je sollicitatie de naam van de persoon met wie je hebt gesproken. Je begint de bedankmail dan met ‘Geachte heer/mevrouw [achternaam]’ of (als het bedrijf niet zo formeel is) met ‘Beste [naam]’.

2. Bedank voor de tijd

Schrijf een leuke openingszin waarin je de persoon of personen die je hebben geïnterviewd bedankt voor de tijd die ze aan je hebben besteed. Je kunt ook kort benoemen wat je van het gesprek vond.

3. Bevestig je interesse

Laat in de bedankmail na je sollicitatiegesprek weten dat je nog steeds interesse hebt in de functie. Benoem bijvoorbeeld kort wat je tijdens het gesprek hebt geleerd en dat dit je enthousiasme voor de functie heeft bevestigd.

4. Vraag om feedback

Het versturen van een bedankmail is ook gelijk de ideale kans om om feedback te vragen na het sollicitatiegesprek. Schrijf bijvoorbeeld: ‘Bedankt dat je de tijd hebt genomen om met mij in gesprek te gaan en me meer te vertellen over de rol en het team. Om te blijven groeien zou ik het enorm waarderen als je feedback voor mij hebt. ’

5. Voeg een slotzin toe

Voeg ook nog een afsluitende slotzin toe aan je bedankmail. Vraag bijvoorbeeld wanneer je de volgende stap in het sollicitatieproces kunt verwachten. Of sluit de brief als volgt af: ‘Met enthousiasme kijk ik uit naar de volgende stappen in het proces en hoop snel weer van u te horen.’

7. Gebruik een professionele afsluiting

Sluit de bedankmail na je sollicitatiegesprek officieel af met the old classic: ‘Met vriendelijke groet’.

8. Voeg je gegevens toe

Vergeet niet om je contactgegevens toe te voegen, zoals je e-mailadres en telefoonnummer. Wie weet krijg je na het versturen van jouw bedankmail direct een belletje terug…

Good to know: Het klinkt misschien bot, maar de kans is ook aanwezig dat je geen reactie ontvangt op je bedankmail. Dit komt doordat werkgevers en recruiters vaak meerdere kandidaten in de running hebben voor een functie. Als je geen reactie ontvangt is dat dus niet altijd een slecht teken. Ben je uiteindelijk toch niet aangenomen voor de functie? Vergeet dan niet te reageren op je afwijzing, wel zo professioneel.

Bedankmail schrijven na je sollicitatiegesprek: 4 tips

Wat je moet doen om de bedankmail na je sollicitatiegesprek op-en-top in orde te maken, check je hier:

  1. Verstuur de bedankmail op tijd. Verstuur je bedankmail binnen 24 uur na het sollicitatiegesprek.
  2. Houd de mail beknopt en to the point. Werkgevers zijn vaak druk en hebben meerdere kandidaten die solliciteren op een vacature. Houd de mail daarom lekker kort en bondig en voorkom dat de werkgever jouw mail “later wel even leest”.
  3. Controleer de mail op spelfouten en grammaticafouten. Duh.
  4. Verstuur de mail in een professionele lay-out. Gebruik een duidelijk lettertype, schrijf korte alinea's en vermijd onnodige opmaak om je sollicitatiemail professioneel te laten ogen.

Bedankmail na een sollicitatiegesprek: voorbeeld en template

Genoeg gebabbeld, je bent vast benieuwd hoe zo’n bedankmail of bedankbrief na je sollicitatie eruit ziet. Check het voorbeeld of download het template en schrijf in no time jouw eigen bedankmail na je sollicitatiegesprek:

Voorbeeld bedankmail

Psst, klik op de afbeelding om het template te downloaden.

Bedankmail template

Key takeaways

  • Met het versturen van een bedankmail na je sollicitatiegesprek laat je zien dat je nog altijd enthousiast bent over de functie.
  • In een bedankmail na je sollicitatiegesprek bedank je de werkgever en vraag je om feedback. Sluit professioneel af met je contactgegevens.
  • Let bij het schrijven van de bedankmail op je spelling en grammatica, de opmaak van de brief en zorg ervoor dat je de mail binnen 24 uur na het sollicitatiegesprek verstuurt.
  • In dit artikel vind je zowel een voorbeeld van een bedankbrief als een template waarmee je binnen no time zelf een bedankbrief na je sollicitatiegesprek verstuurd.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Verstuur je wel of geen bedankmail na een sollicitatiegesprek?

  • Een bedankmail versturen na je sollicitatiegesprek is niet verplicht, maar levert je wel bonuspunten op. Je laat namelijk zien dat je nog altijd enthousiast bent over de functie en je krijgt direct de kans om om feedback te vragen.

  • Hoe schrijf je een goede bedankmail na een sollicitatiegesprek?

  • Begin de bedankmail na een sollicitatiegesprek met een gepaste aanhef. Vervolgens bedank je de werkgever, laat je weten dat je nog interesse hebt in de functie en vraag je om feedback over je sollicitatiegesprek. Sluit af met een professionele groet en je contactgegevens.

  • Krijg je altijd een reactie op je bedankmail?

  • Helaas krijg je soms geen antwoord als je een follow-up e-mail verstuurt na je sollicitatiegesprek. Werkgevers en recruiters zijn nou eenmaal busy bees en hebben vaak meer kandidaten in de race. Wacht dus geduldig af en maak je geen zorgen als je geen antwoord krijgt.

  • Hebben jullie een voorbeeld van een sollicitatiegesprek bedankmail?

  • Jazeker. In dit artikel vind je een bedankbrief voorbeeld. Ook handig: gebruik het template en schrijf in no time zelf een bedankbrief na je sollicitatiegesprek.