Lettertype sollicitatiebrief

Je moet tijdens het solliciteren op nogal wat dingen letten. Zelfs het lettertype van je sollicitatiebrief beïnvloedt je kansen op die ene leuke job. Waarom is het font zo belangrijk en hoe kies je er een? Wij vertellen je precies waar je op moet letten, wat het beste lettertype voor je sollicitatiebrief is én welke je beter links kunt laten liggen.

Waarom is het lettertype van je sollicitatiebrief belangrijk?

Tuurlijk is de inhoud van je sollicitatiebrief belangrijk, maar het oog wil ook wat. We raden je niet voor niets aan om aandacht te besteden aan de opmaak van je brief. Heel belangrijk daarbij: het lettertype dat je gebruikt. Het lijkt misschien een klein detail, maar het verkeerde lettertype van je sollicitatiebrief kán er zelfs voor zorgen dat de lezer regelrecht op je afknapt. Bijvoorbeeld als je kiest voor een font dat slecht leesbaar is of niet past bij de organisatie (een speels lettertype als Comic Sans is bijvoorbeeld niet echt professioneel). Een passend lettertype is dus een must voor een goede eerste indruk.

Welk lettertype gebruik je voor je sollicitatiebrief?

Maar eh, welk lettertype kies je dan voor je sollicitatiebrief? Het is niet zo makkelijk om die vraag te beantwoorden. Welk lettertype in de smaak valt, heeft namelijk ook te maken met persoonlijke voorkeuren. De ene recruiter vindt Times New Roman een prima keuze, terwijl de andere van dit font gruwelt (want: ouderwets). Natuurlijk zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee kunt houden bij de keuze van een lettertype voor je sollicitatiebrief. Zorg in ieder geval voor:

1. Een goede leesbaarheid

Dat houdt in: een minimalistische letter zonder al te veel poespas. Het is vooral belangrijk dat het lettertype neutraal en onopvallend is, zodat de lezer geen vragen heeft over het font en zich kan focussen op de inhoud van de brief. Twijfel je? Ga dan voor een schreefloze letter (dat zijn letters zonder dunne dwarsstreepjes aan de uiteinden), zoals Arial, Calibri of Verdana. Die vloeien minder in elkaar over, zijn beter te onderscheiden en rustiger om te lezen dan schreefletters.

Niet alleen het lettertype van je sollicitatiebrief bepaalt de leesbaarheid. Vergeet ook de regelafstand en lettergrootte niet. Je brief leest net wat prettiger met een regelafstand van 1,15 of 1,5 dan met de standaard afstand van 1,0. En je wilt natuurlijk niet dat de lezer een vergrootglas nodig heeft om je brief te kunnen ontcijferen. Gebruik daarom nooit een lettergrootte kleiner dan 10. Grote letters daarentegen komen schreeuwerig over. 10, 11 of 12 is daarom de beste keuze, afhankelijk van wat mooi op het A4-vel past.

2. Een professionele uitstraling

Onthoud wat je aan het doen bent: solliciteren. Hoe leuk je het misschien ook vindt om los te gaan met sierlijke letters en felle kleurtjes, houd het professioneel. Zwarte (of heel donkergrijze) letters zijn misschien een tikje saai, maar wel de standaard en lekker functioneel. Een accentkleur of sierlijke (maar leesbare!) letter kan best, maar maak het niet te bont en zorg dat je stijlkeuzes bij de lay-out passen.

3. Een lettertype dat bij jou en de baan past

Welk lettertype je voor je sollicitatiebrief moet kiezen, hangt ook af van wie jij bent en van de baan waarop je solliciteert. Wat wil je uitstralen en welk soort lettertype past bij de branche waarin je aan de slag wilt? Over het algemeen zijn schreefletters geschikt voor wat hogere functies, omdat ze sierlijk zijn en een traditioneel en formeel karakter hebben. Denk aan Georgia en Garamond. Schreefloze lettertypen als Calibri en Verdana zijn modern, strak en gestroomlijnd, en daarom perfect als je solliciteert als bijvoorbeeld junior of medior of voor een technologische baan. Speel je het graag op safe? Met een schreefloze letter zit je altijd goed.

4. Een lettertype dat matcht met je cv

Laatste tip: zorg ervoor dat het lettertype van je cv hetzelfde is als dat van je sollicitatiebrief. Dat straalt rust en professionaliteit uit. En eh, switch binnen de brief en je cv nooit van font.

Wat is het beste lettertype voor je sollicitatiebrief?

Welk lettertype het best is voor je sollicitatiebrief hangt dus af van verschillende factoren. Toch zijn er een paar fonts waar je altijd goed mee zit en een paar die je beter kunt vermijden.

De beste lettertypes voor je sollicitatiebrief

  • Arial: niet de meest originele, maar wel een veilige keuze. Schreefloos, lekker eenvoudig en goed leesbaar.

  • Calibri: ook een veilige keuze. Modern, duidelijk en zakelijk.

  • Verdana: een vrij groot lettertype, dus goed leesbaar. Minder geschikt lettertype voor je sollicitatiebrief als je bij een zeer formele organisatie aan de slag wilt.

  • Georgia: heeft een traditionele uitstraling, maar is wel goed leesbaar en komt niet oubollig over. Daardoor is het de perfecte combi tussen klassiek en modern.

  • Garamond: een lettertype met schreven, qua stijl wat klassieker. Het is eenvoudig, maar elegant en ziet er goed uit op scherm én print. Heel geschikt als je op een hogere functie solliciteert.

  • Helvetica: schreefloos, strak en functioneel. Een prima keuze als je bijvoorbeeld in de marketing of sales aan de slag wilt.

  • Times New Roman: klassieke schreefletter, goed leesbaar, geschikt voor een traditionele look. Minder geschikt als je bij een jonge organisatie solliciteert.

  • Trebuchet MS: strak, modern lettertype zonder poespas. Speciaal ontworpen om goed leesbaar te zijn op een scherm. Net wat origineler dan andere schreefloze letters, zoals Arial, Calibri en Verdana.

Lettertypes om te vermijden

  • Comic Sans: komt kinderlijk over en is niet zakelijk genoeg. Met dit lettertype word je waarschijnlijk dus niet serieus genomen.

  • Courier: dit lettertype lijkt door een oude schrijfmachine te zijn geschreven. Lijkt misschien geinig, maar is moeilijk leesbaar, ouderwets en niet echt professioneel.

  • Papyrus: te sierlijk, niet goed leesbaar en onprofessioneel. Leuk om privé te gebruiken, maar geen geschikt lettertype voor je sollicitatiebrief dus.

  • Brush Script: informele en artistieke uitstraling, niet gepast voor een sollicitatiebrief. Ook nog eens moeilijk leesbaar.

  • Impact: erg vet en opvallend en daardoor moeilijk leesbaar. Komt schreeuwerig en misschien zelfs een beetje agressief over. Dat wil je natuurlijk niet.

Over het algemeen geldt dus: kies voor een leesbaar lettertype in je sollicitatiebrief dat bij de job past. Met een standaard, niet te spannend lettertype zit je vaak wel goed. Vind je iets afwijkends toch passender, bijvoorbeeld voor je creatieve sollicitatiebrief? Sla het document dan wel even op als pdf (dat kan sowieso nooit kwaad), dan weet je zeker dat de opmaak niet verandert wanneer de lezer je brief opent.

Key takeaways

  • Het lettertype van je sollicitatiebrief is bepalend voor de eerste indruk die de lezer van je krijgt.
  • Een geschikt lettertype is goed leesbaar, heeft een professionele uitstraling en past bij jou en de baan waarop je solliciteert.
  • Gebruikt het lettertype dat je kiest voor je sollicitatiebrief ook voor je cv.
  • Geschikte lettertypes voor je sollicitatiebrief zijn bijvoorbeeld Arial, Calibri, Verdana, Georgia, Garamond, Helvetica, Times New Roman en Trebuchet MS.
  • Gebruik slecht leesbare en onprofessionele lettertypes als Comic Sans, Courier, Papyrus, Brush Script en Impact liever niet voor je sollicitatiebrief.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Is het lettertype van je sollicitatiebrief belangrijk?

  • Yep, belangrijker dan je misschien denkt. Een lettertype bepaalt namelijk voor een groot deel de uitstraling en leesbaarheid van je sollicitatiebrief. Eigenlijk geldt: hoe minder het lettertype opvalt, hoe beter.

  • Welk lettertype moet je gebruiken voor je sollicitatiebrief?

  • Kies een lettertype voor je motivatiebrief dat goed leesbaar is en past bij de functie waarop je solliciteert. Bijvoorbeeld Garamond of Georgia als je voor een hogere functie gaat. Met strakke, schreefloze lettertypes als Calibri of Helvetica zit je altijd goed.