Het lijkt misschien een klein detail, maar het is best belangrijk welk lettertype je voor je motivatiebrief kiest. Een verkeerde keuze kan je je kop kosten, terwijl je met het juiste font meteen al punten scoort. Waarom hechten werkgevers hier waarde aan? En vooral: voor welk lettertype ga je dan? Met onze tips kies je heel eenvoudig het beste lettertype voor je motivatiebrief uit.
Waarom is het lettertype van je motivatiebrief belangrijk?
Dat heeft twee redenen: ten eerste moet het lettertype ervoor zorgen dat je motivatiebrief leesbaar is. Ook straal je meteen iets met het lettertype (en de rest van de lay-out) uit. Het lettertype van je motivatiebrief is dus heel bepalend voor de eerste indruk die de lezer van je krijgt. Kies je voor een font dat op welke manier dan ook storend is, dan haakt de werkgever mogelijk al meteen af. Zonde, want je brief is inhoudelijk misschien wél sterk.
Daarnaast is het lettertype van je motivatiebrief bepalend voor de uitstraling. Meestal wil je dat je brief zakelijk en professioneel overkomt. Of juist een tikkie artistiek, als je op een creatieve functie solliciteert. Een passend lettertype helpt daar enorm bij. Zo laat je meteen zien dat je goed in de smiezen hebt bij wat voor soort organisatie je solliciteert en dat er misschien wel een match is.
Welk lettertype kies je voor je motivatiebrief? Hier let je op
Op zoek naar hét lettertype voor je motivatiebrief? Dat bestaat helaas niet. Of althans, het ideale lettertype verschilt per geval. Welk font in de smaak valt, hangt namelijk onder andere af van persoonlijke voorkeuren en de branche waarin je solliciteert. We weten helaas niet wat het favo lettertype is van de recruiter bij wie je brief terechtkomt, maar wél waar je sowieso op moet letten bij het maken van je keuze.
- Ga voor een lettertype dat bij jou past. Het font dat je kiest, zegt namelijk indirect iets over wie je bent. Vergelijk het met de kleding die je naar een sollicitatiegesprek draagt. Vraag je dus af wat je wilt uitstralen.
- Net zo belangrijk: wat past bij het bedrijf en de functie waarop je solliciteert? Aas je op een functie voor hoge piefen, dan is een klassiek en formeel lettertype (meestal een lettertype met schreef, dat zijn sierlijke letters met dunne dwarsstreepjes aan de uiteinden) passend. Voor een job bij een start-up is een strak en modern font (een schreefloos lettertype) juist geschikter.
- Let op de leesbaarheid. Schreefloze letters lezen vaak lekkerder op een beeldscherm dan schreefletters, omdat ze minder in elkaar overvloeien, goed te onderscheiden zijn en rustiger zijn om te lezen. Een schreefloos lettertype voor je motivatiebrief is dus een veilige keuze, maar er zijn ook goed leesbare lettertypes met schreef (zoals Georgia en Garamond).
- Maak de letters niet te klein of te groot. De meeste lettertypes zijn prima leesbaar in een lettergrootte tussen de 10 en 12. Kwestie van uitproberen.
- Ga voor een prettige regelafstand. Met de standaard regelafstand van 1,0 staan de zinnen best dicht op elkaar. Dat leest niet fijn. Stel daarom zelf een regelafstand tussen de 1,15 en 1,5 in.
- Kies nooit voor een lettertype dat alleen uit hoofdletters bestaat. Zo kom je schreeuwerig over en daar zitten werkgevers niet op te wachten.
- Kies één lettertype voor je motivatiebrief. Als je verschillende fonts door elkaar gebruikt wordt het al snel een rommeltje. Da’s storend en niet professioneel.
- Overdrijf niet met kleur. Wijk niet te veel af van de standaardkleur zwart of donkergrijs, tenzij je een creatieve sollicitatiebrief maakt. Voeg je toch wat kleur toe? Doe dat dan niet zomaar voor de gezelligheid, maar zorg ervoor dat het een functie heeft.
- Font gekozen? Gebruik hetzelfde lettertype op je cv. Dat zorgt voor eenheid en rust en komt professioneel over.
Het beste lettertype voor je motivatiebrief
Je weet inmiddels dat het moeilijk te zeggen is wat het beste lettertype voor jouw motivatiebrief is. Maar er bestaat wel degelijk zoiets als geschikte en ongeschikte fonts. Check hieronder met welke lettertypes je punten scoort.
1. Arial: voor wie graag op safe speelt
Geen poespas en goed leesbaar: dat is Arial. Een prima keuze dus als je een eenvoudig, schreefloos lettertype voor je motivatiebrief zoekt. Dit font is minder geschikt als je in de creatieve hoek aan de slag wilt. Sommige mensen vinden Arial inmiddels wat saai en afgezaagd, dus creativiteit straal je er niet mee uit.
2. Calibri: strak en modern
Met Calibri kun je haast niet de mist ingaan. Dit veelgebruikte lettertype is modern, zakelijk en duidelijk leesbaar. Een veilige keuze dus. Het is bovendien net iets verfijnder en kleiner dan Arial, dus ideaal als je veel tekst kwijt wilt.
3. Verdana: goed leesbaar
Verdana is speciaal ontworpen om van een scherm af te lezen, dus met de leesbaarheid zit het wel goed. Dit lettertype is wel aan de grote kant, dus houd het formaat in de gaten. Anders komt dit font al snel lomp over.
4. Georgia: perfect voor hogere functies
Zoek je een lettertype met een klassieke uitstraling, dan is Georgia een goede keuze. Dit lettertype heeft namelijk een schreef en oogt formeel, maar is wel goed leesbaar.
5. Garamond: sierlijk en elegant
Ook Garamond is een wat sierlijker lettertype dat goed leesbaar is op scherm én print. Dit lettertype is met name geschikt als je op een wat hogere functie solliciteert.
6. Helvetica: eenvoudig en functioneel
Helvetica is een bekend schreefloos lettertype dat je het best beschrijft als strak en functioneel. Niks mis mee dus om als lettertype voor je motivatiebrief te gebruiken.
7. Times New Roman: een klassieker
Zoek je een lettertype met een klassieke look, overweeg dan Times New Roman. Hoewel sommigen dit font inmiddels afgezaagd vinden, wordt ie al jarenlang veel gebruikt. Dat komt onder andere omdat dit lettertype goed leesbaar is en betrouwbaar overkomt.
8. Trebuchet MS: eenvoudig en modern
Zoek je een eenvoudig lettertype, maar wil je iets anders dan Arial, Calibri of Verdana? Check Trebuchet MS eens. Dit lettertype heeft een iets modernere look en is goed leesbaar op een beeldscherm.
Slechte lettertypes voor je motivatiebrief
En eh, welke fonts kun je beter links laten liggen?
1. Comic Sans: kinderachtig en onprofessioneel
Waarom is de opmaak van je motivatiebrief belangrijk? Comic Sans is geen goede keuze, omdat dit lettertype niet zakelijk overkomt. De speelse look zorgt ervoor dat je waarschijnlijk niet erg serieus wordt genomen.
2. Courier: ouderwets
Ook Courier is geen geschikt lettertype voor je motivatiebrief. Waarom? Dit font lijkt te zijn getypt door een oude schrijfmachine en ziet er dus ouderwets uit. Bovendien is het lastig te lezen, omdat de letters ver uit elkaar staan.
3. Papyrus: niet serieus genoeg
Papyrus heeft een artistieke, sierlijke look en komt daardoor niet serieus over. Het lettertype is ook nog eens slecht leesbaar. Skippen dus.
4. Brush Script: te informeel
Brush Script is leuk als decoratief lettertype, maar veel te informeel voor een motivatiebrief. Ook dit font is lastig te lezen.
5. Impact: schreeuwerig en moeilijk leesbaar
Sla ook het lettertype Impact over. Hiermee val je namelijk niet op de juiste manier op: dit vetgedrukte lettertype komt schreeuwerig over.
Key takeaways
- Het lettertype van je motivatiebrief bepaalt voor een groot deel de leesbaarheid en uitstraling van de brief.
- Kies voor een lettertype dat bij jou en de organisatie past, let op de leesbaarheid, kies een prettige lettergrootte en regelafstand en overdrijf niet met kleur.
- Gebruik altijd maar één lettertype voor je motivatiebrief en pas deze ook toe op je cv.
- Geschikte lettertypes zijn onder andere Arial, Calibri, Verdana, Georgia, Garamond, Helvetica, Times New Roman en Trebuchet MS.
- Skip liever slecht leesbare en onprofessionele lettertypes als Comic Sans, Courier, Papyrus, Brush Script en Impact.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is een goed lettertype voor een motivatiebrief?
-
Welk lettertype is het meest professioneel?
Dat hangt af van verschillende factoren, zoals persoonlijke smaak en de branche waarin je solliciteert. In ons artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een passend lettertype voor je sollicitatiebrief.
Strakke, makkelijk leesbare lettertypes ogen vaak professioneel. Denk aan Helvetica, Calibri, Verdana, Didot en Cambria.