Reageren op een afwijzing van je sollicitatie

Afgewezen worden voor jouw dream job, het kan gebeuren. Balen natuurlijk, maar ondanks die teleurstelling wil je wel zo goed mogelijk reageren op de afwijzing van je sollicitatie. Hoe doe je dat precies? Voor hulp ben je aan het juiste adres. In dit artikel laten we je zien hoe je het beste kunt omgaan met een afwijzing van je sollicitatie, of dat nu per e-mail of telefonisch is. Zo reageer je in no time op jouw afwijzing en kun je weer vrolijk en gemotiveerd door naar je volgende sollicitatie.

Waarom reageren op een afwijzing van je sollicitatie?

Dat je na de afsluiting van je sollicitatiegesprek een bedankmail stuurt, is niet gek. Maar wat nou als je na het gesprek wordt afgewezen, moet je dan nog reageren? Nope, reageren op de afwijzing van je sollicitatie is sowieso niet verplicht, maar wel netjes en handig. Je kunt bijvoorbeeld telefonisch, in een brief of via de mail om feedback vragen die je kunt meenemen naar je volgende sollicitatie. Ook kun je aangeven dat je het jammer vindt dat je bent afgewezen. Met jouw reactie zorg je dan voor een goede afsluiting tussen jou en de werkgever of recruiter, en houd je de deur nog een beetje op een kier als er een andere vacature bij hetzelfde bedrijf voorbij komt.

Reageren op afwijzing sollicitatie: do’s en don’ts

Steeds afgewezen worden voor een sollicitatie is natuurlijk niet leuk, maar dat betekent niet dat je telkens bozer mag reageren. Maar hoe reageer je dan wél op een afwijzing van je sollicitatie? We zetten de do’s en don’ts voor je op een rij:

Do’s

  • Blijf professioneel.
  • Vraag naar de reden van de afwijzing van de sollicitatie.
  • Noteer de feedback, zodat je dit in de toekomst kunt gebruiken.
  • Bedank de werkgever of recruiter.
  • Sluit het gesprek netjes en positief af.
  • Blijf gemotiveerd.

Don’ts

  • Voel je niet persoonlijk aangevallen.
  • Word niet boos.
  • Reageer niet kinderachtig of dramatisch: ‘Ik wilde hier toch al niet werken’.
  • Helemaal geen reactie geven.

Onterecht afgewezen na je sollicitatie

Het is logisch dat je teleurgesteld bent na de afwijzing van je sollicitatie, maar wat nou als je er zeker van bent dat je onterecht bent afgewezen na je sollicitatie, hoe kun je hier dan mee omgaan? Je kunt er bijvoorbeeld zeker van zijn dat je bent afgewezen door discriminatie of je zwangerschap. In dit soort gevallen is het altijd mogelijk om juridisch advies te vragen of contact op te nemen met een vakbond. Let ook vooral op de dingen die je niet moet doen als je wordt afgewezen. Grote kans dat kwaad worden op de werkgever je niet veel goeds oplevert…

Voorbeeld reactie op afwijzing sollicitatie

Reageren op de afwijzing van je sollicitatie kan op allerlei manieren, en vaak ligt het er maar net aan hoe het contact tussen jou en de werkgever of recruiter verloopt. Om je zo goed mogelijk te helpen, geven we je hieronder een aantal voorbeelden.

Telefoongesprek

Tijdens een telefoongesprek heb je de ruimte om vragen te stellen waarop je gelijk antwoord krijgt. Je kunt daarom het beste reageren op de afwijzing van je sollicitatie door te bellen met jouw contactpersoon. Dit zijn enkele vragen die je kunt stellen tijdens een telefoongesprek:

  1. Kun je me vertellen waarom ik niet helemaal paste bij de functie?
  2. Zijn er bepaalde skills of ervaringen die ik zou moeten ontwikkelen om in de toekomst beter te kunnen matchen?
  3. Zijn er andere vacatures binnen jullie bedrijf die beter aansluiten bij mijn profiel?
  4. Verwachten jullie in de toekomst vergelijkbare vacatures waarvoor ik opnieuw kan solliciteren?
  5. Heb je wat feedback voor me zodat ik mijn sollicitatieproces kan upgraden voor volgende kansen?
  6. Heb je suggesties voor andere bedrijven die beter aansluiten bij mijn skills en ervaring?

Bedankbrief of -mail

Je kunt ook een bedankbrief schrijven na de afwijzing van je sollicitatie of reageren via de mail. Gebruik het voorbeeld hieronder als template.

Voorbeeld bedankbrief afwijzing sollicitatie

Je ziet het, reageren op een afwijzing van je sollicitatie is niet zo moeilijk en eng als het lijkt. En eh, kun je wel extra tips voor jouw volgende sollicitatie gebruiken, bijvoorbeeld over hoe je het beste zelf een baan kunt afwijzen? Of wil je weten wat de do’s en don’ts zijn tijdens een sollicitatiegesprek? Je vindt het allemaal tussen onze sollicitatietips.

Key takeaways

  • Reageren op een afwijzing van je sollicitatie is niet verplicht, maar wel handig en netjes.
  • Je kunt zowel telefonisch als via de e-mail reageren op de afwijzing.
  • Door te reageren op een afwijzing van je sollicitatie krijg je de ruimte om feedback te vragen en om het contact tussen jou en de werkgever of recruiter goed af te sluiten.
  • Als je wilt reageren op een afwijzing blijf je professioneel en vraag je na waarom je precies wordt afgewezen.
  • Wat je beter niet kunt doen als je wilt reageren op een afwijzing van je sollicitatie: je persoonlijk aangevallen voelen, boos worden en kinderachtig reageren.
  • In dit artikel vind je een aantal voorbeelden van hoe je telefonisch en via een brief of e-mail kunt reageren op een afwijzing van je sollicitatie.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Waarom zou je reageren op een afwijzing van je sollicitatie?

  • Als je reageert op de afwijzing van je sollicitatie, kun je gelijk vragen waarom je precies bent afgewezen. Ook kun je checken of jouw contactpersoon andere bedrijven kent die beter aansluiten bij jouw skills en ervaring.

  • Hoe reageer je op een afwijzing van je sollicitatie?

  • Reageren op een afwijzing van je sollicitatie kan via een bedankbrief, -mail of telefoongesprek. Het is hierbij vooral belangrijk dat je professioneel blijft en niet boos wordt en kinderachtig of dramatisch reageert.

  • Hebben jullie een voorbeeld van hoe ik kan reageren op een afwijzing van mijn sollicitatie?

  • Jazeker. In dit artikel vind je voorbeelden van hoe je telefonisch en per e-mail kunt reageren op een afwijzing van je sollicitatiegesprek.