Yes, je bent uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek. Betekent dat dat de buit al binnen is? Of moet je nog een keer alles uit de kast trekken om de werkgever te overtuigen dat jij de ideale kandidaat bent? In dit artikel lees je onder meer waarom je een 2e gesprek krijgt, wat er allemaal aan bod komt en wat voor sollicitatievragen je tijdens het tweede gesprek kunt verwachten. Zo kom je die sollicitatieprocedure wel door.
Waarom een 2e gesprek?
Een uitnodiging voor een tweede sollicitatiegesprek is natuurlijk goed nieuws. Maar het betekent niet altijd dat de baan al van jou is. Waarom je precies bent uitgenodigd, kan verschillende redenen hebben. Vaak is het eerste sollicitatiegesprek een vrij kort, oriënterend gesprek. Het tweede gesprek is dan bedoeld als vervolggesprek waarin jullie dieper ingaan op jouw profiel en verder ontdekken of er een match is. Maar een tweede gesprek kan ook worden gebruikt om je skills te testen, bijvoorbeeld met een assessment of een andere test.
En dan zijn er ook nog werkgevers die het 2de gesprek van de sollicitatie gebruiken om de arbeidsvoorwaarden te bespreken. Dan lijkt het meer op een arbeidsvoorwaardengesprek. Dit gebeurt het vaakst bij wat kleinere organisaties. Je krijgt dan te horen dat je officieel bent aangenomen en jullie bespreken de formaliteiten. Dat betekent trouwens niet dat je het aanbod zomaar hoeft te accepteren. Er is altijd ruimte om te onderhandelen over het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden.
Vaak vertelt de werkgever je bij de uitnodiging wat de insteek van het tweede sollicitatiegesprek is: een vervolg op het eerste gesprek of een bespreking van de voorwaarden. Is het je niet helemaal duidelijk? Vraag dan gerust welke onderwerpen in het volgende gesprek aan bod komen. Dat bijvoorbeeld kan met een belletje of mailtje.
Wat bespreek je tijdens het tweede sollicitatiegesprek?
Tijdens het 2e gesprek van je sollicitatie ga je meer de diepte in. De werkgever probeert te ontdekken of jij dé kandidaat bent voor de functie. En jij wilt net zo goed weten of je echt blij wordt van deze job. Vaak zoomt de werkgever verder in op de functie en gaat ie in op onderwerpen die jullie nog niet (genoeg) hebben besproken. Denk aan specifieke werkervaring of praktische vaardigheden of vragen waaruit blijkt of je bij de organisatie en binnen het team past. Jouw persoonlijkheid, visie en sterke en zwakke punten zijn in het tweede gesprek vaak belangrijker dan bijvoorbeeld je diploma’s.
Het kan ook dat jullie een casestudy of andere opdracht bespreken die je hebt voorbereid. Verder komen aan het eind van het tweede sollicitatiegesprek komen vaak het salaris en andere arbeidsvoorwaarden aan bod. En er is tijd voor praktische zaken, zoals de startdatum en de contractvorm die je (mogelijk) krijgt aangeboden.
Vragen bij het tweede sollicitatiegesprek
Je hebt het inmiddels vast wel in de gaten: het tweede sollicitatiegesprek gaat net even wat dieper dan het eerste. Je kunt dan ook verwachten dat je gesprekspartner meer doorvraagt en uitgebreidere antwoorden verwacht. Vragen die je bij het tweede sollicitatiegesprek kunt verwachten zijn bijvoorbeeld:
- Kun je een project beschrijven waar je trots op bent? Wat was jouw rol daarin?
- Heb je ervaring met [specifieke taak/technologie]? Kun je een voorbeeld geven?
- Hoe ga je om met strakke deadlines? Kun je een situatie beschrijven?
- Vertel eens over een conflict dat je had met een collega. Hoe heb je dat opgelost?
- Hoe zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft, zelfs bij routinematige taken?
- Hoe zou je jezelf beschrijven als teamlid?
- Hoe ga je om met feedback?
- Wat motiveert je het meest in je werk?
- Hoe blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in je vakgebied?
- Wat zou je willen leren of verbeteren in deze rol?
- Wat zijn je salarisverwachtingen voor deze rol?
Vergeet ook niet om zelf vragen te stellen. Ook die mogen best wat dieper gaan dan tijdens het eerste gesprek. Dus of je nou wilt weten wat er tijdens de eerste periode van je wordt verwacht of hoe het zit met de structuur van de organisatie, dit is je kans om het te vragen.
Tweede sollicitatiegesprek voorbereiden
Of je nou je eerste, tweede of derde sollicitatiegesprek hebt, een goede voorbereiding is altijd belangrijk. Daar hebben we dan ook genoeg algemene tips voor. Maar wat kun je specifiek doen om van je tweede sollicitatiegesprek een succes te maken?
- Bouw verder op het eerste gesprek. De kans is groot dat je tijdens het tweede gesprek vragen krijgt die dieper ingaan op wat jullie in het eerste gesprek hebben besproken. Dat geeft je de kans om vragen over deze onderwerpen extra goed voor te bereiden. Doe daar je voordeel mee.
- Benadruk je sterke punten. Om nog eens terug te komen op het eerste gesprek: wat waren de highlights? Het is slim om daar tijdens het tweede gesprek uitgebreider op terug te komen. Zo maak je de werkgever nog eens duidelijk waar je in uitblinkt.
- Duik in de STAR-methode. De wattes? De STAR-methode helpt je om je talenten en competenties in kaart te brengen en concreet antwoord te geven op vragen. Dat komt vast van pas tijdens een gesprek waarin je jezelf van je beste kans wilt laten zien.
Key takeaways
- Tijdens het tweede sollicitatiegesprek ga je dieper in op jouw profiel en de functie. Dit is het moment om te ontdekken of er een match is of niet.
- Soms maakt (het bespreken van) een assessment deel uit van het tweede gesprek. Bij kleinere organisaties is het soms een soort arbeidsvoorwaardengesprek.
- De werkgever zoomt tijdens dit gesprek dieper in op de functie en andere onderwerpen waar ie nog meer over wil weten. Ook de arbeidsvoorwaarden komen aan bod.
- Bouw tijdens het tweede sollicitatiegesprek verder op het eerste gesprek. Bereid vragen en antwoorden voor op onderwerpen die waarschijnlijk terugkomen.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Waarom een 2e gesprek?
-
Wat vragen ze bij een tweede sollicitatiegesprek?
-
Voer je het tweede sollicitatiegesprek met HR?
Tijdens het tweede sollicitatiegesprek onderzoeken jij en de werkgever of er echt een match is. Jullie gaan dieper in op de functie, je skills, de organisatie en meer. Ook bespreken jullie het salaris en de overige arbeidsvoorwaarden.
Sollicitatievragen gaan bij het tweede gesprek vaak dieper in op wat jullie tijdens het eerste gesprek hebben besproken. Meestal wil de werkgever ook voorbeelden horen. In dit artikel vind je voorbeeldvragen.
Dat verschilt per werkgever. Bij veel grotere organisaties voer je in ieder geval het eerste gesprek met HR. Bij het tweede gesprek is meestal (ook) je potentiële leidinggevende of collega aanwezig.