Secundaire arbeidsvoorwaarden onderhandelen

Nieuwe baan gescoord? Vergeet dan niet om over de secundaire arbeidsvoorwaarden te onderhandelen. Want een mooi salaris is chill, maar al die extra’s samen zijn ook wat waard. Maar hoe pak je dat aan? En over welke secundaire arbeidsvoorwaarden kun je eigenlijk onderhandelen? We geven tips en info en duiken daarbij nog wat dieper in twee populaire extra’s: vakantiedagen en reiskostenvergoeding.

Waarom onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden?

Misschien heb je wel nagedacht over een salarisonderhandeling, maar onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden is ook geen slecht idee. Want tuurlijk, een lekker salaris is fijn. Daar betaal je immers de rekeningen van en doe je leuke dingen mee. Maar eh, een mooi pakket aan extra’s is ook niet verkeerd. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibele werktijden en ontwikkelingsmogelijkheden zorgen bijvoorbeeld voor meer werkgeluk en een goede work-life balance. Sommige extra’s leveren je ook financieel iets op. Het scheelt bijvoorbeeld enorm als je baas de ritjes van en naar kantoor voor je betaalt. Al die extra’s zijn samen dus best wat waard.

Of je daarom altijd over je secundaire arbeidsvoorwaarden moet onderhandelen? Niet per se. Het ligt eraan wat jij belangrijk vindt en of je tevreden bent met wat je baas je biedt. Ook de balans tussen de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden speelt een rol. Als je bijvoorbeeld je droomsalaris verdient, zal het je misschien een worst wezen dat je geen thuiswerkvergoeding krijgt. Maar als je salarisonderhandeling is mislukt en je baalt van je loon, kun je ter compensatie juist wel om zo’n extraatje vragen. Je kunt altijd een onderhandelpoging wagen als je niet helemaal tevreden bent met je arbeidsvoorwaardenpakket.

Hoe onderhandel je over secundaire arbeidsvoorwaarden?

Het arbeidsvoorwaardengesprek is hét moment om over je arbeidsvoorwaarden te onderhandelen als je start met een nieuwe baan. Maar ook als je al bij een baas werkt kun je om wat extra’s vragen, bijvoorbeeld tijdens je beoordelingsgesprek. Hoe pak je dat aan? Onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden doe je zo:

1. Wees niet bang

Eerlijk is eerlijk: onderhandelen is best een beetje spannend. Wat nou als je baas je voorstel een lachertje vindt en je dik wordt afgewezen? Ons motto: nee heb je, ja kun je krijgen. Vergeet niet dat onderhandelen heel normaal is voor werkgevers. Dus eh, just do it.

2. Doe onderzoek

Over je secundaire arbeidsvoorwaarden onderhandelen kan dus nooit kwaad. Maar als je wilt dat je baas je voorstel serieus neemt, is het wel belangrijk dat je eisen een beetje realistisch zijn. Zoek daarom uit wat gebruikelijk is in jouw branche en regio en pak eventueel de cao erbij. Zo weet je beter wat je kunt vragen.

3. Weet wat je wilt

Dit is je kans om fijne extra’s binnen te harken, dus zorg dat je focust op arbeidsvoorwaarden die je écht belangrijk vindt. Welke voorwaarden zorgen ervoor dat je nog lang en gelukkig bij je werkgever werkt?

4. Verzamel argumenten

Slim: maak van tevoren een lijstje met argumenten waarom je recht hebt op de secundaire arbeidsvoorwaarden waar je om vraagt. Bedenk meteen welke voordelen je werkgever dit oplevert. Hoe beter je je verhaal onderbouwt, hoe groter de kans is dat je baas overstag gaat. Check ook ons artikel over de voorbereiding van je arbeidsvoorwaardengesprek als je benieuwd bent wat je nog meer kunt voorbereiden.

5. Wees flexibel

Heel belangrijk: wees flexibel en realistisch. Tuurlijk wil je graag een auto van de zaak én meer opleidingsmogelijkheden, maar onderhandelen draait vaak om compromissen sluiten. Drijf niet je zin door als je baas je een ‘nee’ verkoopt en probeer een deal te sluiten waar jullie allebei blij van worden.

Ben je van plan te gaan onderhandelen tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek? Dan hebben we nog veel meer tips voor je.

Over welke arbeidsvoorwaarden kun je onderhandelen?

We noemden al een paar keer dat je moet onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden die jij belangrijk vindt. Maar waarover dan bijvoorbeeld? We geven wat voorbeelden, van heel voor de hand liggende tot lekker bijzondere.

Onthoud dat je werkgever niet altijd iets voor je kan betekenen, ook al zou ie dat willen. Soms stellen werkgevers bepaalde arbeidsvoorwaarden bijvoorbeeld jaarlijks vast en is het onmogelijk om daar tussendoor over te onderhandelen. Probeer dat dan ook maar niet, want dat wordt alleen maar ongemakkelijk.

Onderhandelen over vakantiedagen

Wij snappen het wel als je wilt onderhandelen over je vakantiedagen. Of je nou graag op reis gaat of juist een type bent dat houdt van lekker niksen, extra vrije dagen komen altijd van pas. Hoe pak je het aan als je over meer vakantiedagen wilt onderhandelen?

  • Check vooraf goed hoeveel vakantiedagen je nu krijgt en bedenk waarom je er meer wilt. Als het aantal bijvoorbeeld dicht bij het wettelijke minimum ligt, kun je zeggen dat dat wel érg magertjes is.

  • Het ligt voor de hand om over extra vakantiedagen te onderhandelen, maar da’s niet je enige optie. Bespreek bijvoorbeeld of het mogelijk is om je vakantiedagen flexibel op te nemen, zoals in halve dagen of uren. Zo ben je minder snel door je vrije dagen heen.

  • Houd een alternatief achter de hand. Gaat je baas niet akkoord met extra vakantiedagen? Vraag dan bijvoorbeeld om meer thuiswerkdagen (minder reistijd betekent uiteindelijk natuurlijk ook meer vrije tijd) of de optie om een officiële feestdag in te ruilen voor een andere vrije dag.

Onderhandelen over reiskostenvergoeding

Betalen om op je werk te komen? No thanks. Het is daarom slim om te onderhandelen over een reiskostenvergoeding als je die niet krijgt. Dat doe je bijvoorbeeld zo.

  • Bereid je voor. Wat bieden andere bedrijven in de sector? En wat ben je kwijt aan reiskosten? Zet alles op papier.
  • Maak een voorstel. Hoe concreter, hoe makkelijker het is om de werkgever te overtuigen. Geef duidelijk aan wat jij een redelijke vergoeding vindt op basis van berekeningen en vergelijkingen.
  • Benadruk de voordelen voor je werkgever. Een goede vergoeding maakt jou bijvoorbeeld nog gemotiveerder. Loyale, betrokken werknemers zijn gunstig voor het bedrijf.
  • Maak het persoonlijk. Al die cijfertjes zijn belangrijk, maar je baas is uiteindelijk ook gewoon een mens dat vast begrip heeft voor jouw situatie. Leg bijvoorbeeld uit dat een reiskostenvergoeding belangrijk voor je is vanwege de lange afstand die je dagelijks aflegt in combinatie met de hoge kosten.
  • Bedenk alternatieven. Geeft je werkgever aan dat het budget krap is? Ga dan akkoord met een compromis. Bedenk zelf alvast aantrekkelijke alternatieven, zoals een gedeeltelijke vergoeding of extra thuiswerkdagen.

Key takeaways

  • Je focus ligt waarschijnlijk op je salaris, maar vergeet niet om ook over je secundaire arbeidsvoorwaarden te onderhandelen.
  • Goede (secundaire) arbeidsvoorwaarden zorgen namelijk onder andere voor meer werkgeluk en een betere werk-privébalans.
  • Je kunt over je secundaire arbeidsvoorwaarden onderhandelen tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek of beoordelingsgesprek.
  • Wees niet bang, doe onderzoek, weet wat je wilt, verzamel argumenten en wees flexibel als je alles uit de onderhandeling wilt halen.
  • In principe kun je over alle arbeidsvoorwaarden handelen, tenzij je werkgever aangeeft dat bepaalde voorwaarden écht vaststaan.
  • In het artikel vind je extra tips als je wilt onderhandelen over je vakantiedagen of reiskostenvergoeding.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Kun je onderhandelen over arbeidsvoorwaarden?

  • Dat kan zeker, over de primaire én de secundaire. Houd er wel rekening mee dat niet alles onderhandelbaar is. Soms kan je werkgever niks voor je betekenen. Dram dan niet door en kom tot een compromis.

  • Hoe moet je onderhandelen over vakantiedagen?

  • Check eerst hoeveel vakantiedagen je nu krijgt en wat gemiddeld is in jouw branche. Bedenk waarom je recht hebt op meer. Houd ook alternatieven achter de hand. Denk aan extra thuiswerkdagen of de mogelijkheid om een feestdag in te wisselen voor een andere vrije dag.

  • Hoe moet je onderhandelen over reiskostenvergoeding?

  • Geef aan dat het te duur voor je wordt om naar je werk te reizen en maak een concreet voorstel. Bereken wat je reiskosten zijn en leg uit wat jij een redelijke vergoeding vindt op basis van vergelijkingen. Houd ook hier alternatieven achter de hand.