Yes, je hebt zo goed als zeker een nieuwe baan in de pocket. Je moet alleen nog even babbelen over de arbeidsvoorwaarden. Komt vast goed, als je maar wat tijd steekt in de voorbereiding van je arbeidsvoorwaardengesprek. Wat vooronderzoek en een paar sterke argumenten kunnen namelijk zomaar het verschil betekenen tussen maandelijks wat extra poen en the bare minimum. Maar hoe doe je dat nou, je goed voorbereiden op je arbeidsvoorwaardengesprek? Check hieronder waar je precies op moet letten en wat je in de checklist voor je arbeidsvoorwaardengesprek zet.
Voorbereiding op het arbeidsvoorwaardengesprek
Een goede voorbereiding is key als je mooie arbeidsvoorwaarden uit de onderhandelingen wilt slepen. Als je bijvoorbeeld weet wat je waard bent en dit kunt onderbouwen, is je toekomstige baas eerder bereid om je het salaris te geven dat je wilt. Waar moet je allemaal aan denken?
1. Know your worth
Oftewel: wat ben je waard? Als je wilt dat je nieuwe werkgever je serieus neemt, is het belangrijk dat je een realistisch bod doet. Onderzoek daarom wat het gemiddelde salaris is voor de functie waar je op solliciteert. Vraag eens rond bij vrienden, familie of collega’s die een soortgelijke job hebben. Of check online wat andere mensen in jouw vakgebied verdienen. In veel vacatures staat bijvoorbeeld een salarisindicatie. Val je onder een cao? Dan is het helemaal een makkie: de salarisschalen geven je een goede richtlijn. Houd bij het vergelijken natuurlijk altijd rekening met je werkervaring, leeftijd en opleidingsniveau.
2. Check de arbeidsmarkt
Op het moment is het voor veel werkgevers moeilijk om personeel te vinden. Staan werkgevers in jouw sector te springen om nieuwe medewerkers? Da’s voor jou als werkzoekende voordelig, want je kunt dan tijdens je salarisonderhandeling net even iets verder gaan dan wanneer de werkgever voor jou zo tien anderen heeft. Onderzoek daarom tijdens de voorbereiding van je arbeidsvoorwaardengesprek of de arbeidsmarkt op dit moment krap of juist wat ruimer is.
3. Bepaal je droomsalaris en ondergrens
In het wilde weg onderhandelen en zien wat je eruit sleept is natuurlijk een strategie, maar vaak niet de effectiefste. Bedenk vooraf in ieder geval wat je minimaal voor de baan wilt hebben. Als dat je lukt, is je arbeidsvoorwaardengesprek een succes. Maar eh, dat betekent niet dat je zomaar tevreden hoeft te zijn met die ondergrens. Zet altijd in op een hoger bedrag, dan sleep je misschien zelfs je droomsalaris uit de onderhandelingen. Het is heel normaal om zo’n 10% boven het gemiddelde salaris in te zetten.
4. Verzamel argumenten
Leuk dat je maandelijks een paar honderd euro extra wilt verdienen, maar waarom zou je toekomstige baas je dat moeten geven? Hoe sterker je argumenten, hoe groter de kans dat je gesprekspartner akkoord gaat met je wensen. Bedenk tijdens het voorbereiden van je arbeidsvoorwaardengesprek dus goed wat je te bieden hebt. Zet daarvoor al je kwaliteiten op een rij. Misschien heb je wel een bepaalde opleiding gevolgd en beschik je daarom over specifieke kennis of skills. Of heb je eerder een project geleid en komt die ervaring van pas in de nieuwe functie. Houd het niet alleen bij jezelf, maar benadruk vooral ook wat dit oplevert voor de werkgever.
5. Vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet
Het is helemaal niet gek als je op het salaris gefocust bent. Maar dit gesprek is ook het moment om te onderhandelen over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Je kunt hiervoor van tevoren je arbeidsvoorwaarden vergelijken met die van iemand anders. Maar wat jij belangrijk vindt, is natuurlijk heel persoonlijk. Neem als je je arbeidsvoorwaardengesprek gaat voorbereiden daarom vooral de tijd om na te denken van welke extra’s jij blij wordt. Sporten op kosten van de baas is bijvoorbeeld mooi mee genomen als je buiten werktijd graag lekker actief bent. En extra thuiswerkdagen komen misschien van pas als je een jong gezin hebt.
Zorg dus dat je het gesprek ingaat met een lijstje met de voor jou belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo weet je precies waar je op in moet zetten. Ook slim: gebruik deze extra’s als wisselgeld. Stel dat je baas je écht geen hoger salaris kan geven, dan kun jij in plaats daarvan bijvoorbeeld snel om extra vakantiedagen vragen. Zo blijf je niet met lege handen achter.
6. Bereid vragen voor
Voordat het onderhandelen begint, is het slim om je gesprekspartner wat vragen te stellen. Zo krijg je een beter beeld van het aanbod en weet je waar je je tijdens het gesprek op moet richten. Denk tijdens de voorbereiding van het arbeidsvoorwaardengesprek alvast na over wat je gaat vragen, dan verloopt het gesprek straks lekker soepel. We verzamelden alvast wat vragen voor je.
7. Oefenen, oefenen, oefenen
Hoe vaker je iets doet, hoe beter je er in wordt. Een arbeidsvoorwaardengesprek voer je alleen niet dagelijks, dus je doet er niet snel ervaring mee op. Je kunt natuurlijk wel thuis alvast oefenen. Vraag bijvoorbeeld aan je partner, een vriend of familielid om een oefengesprek, of schakel de hulp van AI in. Da’s goed voor je zelf vertrouwen en misschien krijg je nog wel wat handige tips.
8. Ken je gesprekspartner
Een laatste tip: check wie je gesprekspartner is. Meestal staat er in de uitnodigingsbrief wie er aanwezig is bij je gesprek. Da’s handige info, want een arbeidsvoorwaardengesprek met je mogelijke baas gaat anders dan dat met een HR-medewerker. Aan de hand van de functie kun je bijvoorbeeld inschatten wat de onderhandelingsstijl is en kun je alvast nadenken over die van jezelf. Ga je bijvoorbeeld competitief de strijd aan of ben je tevreden met een compromis? Pas je onderhandelingsstijl trouwens nooit compleet aan je gesprekspartner aan, maar doe wat voor jou goed voelt en bij je past.
Checklist arbeidsvoorwaardengesprek
Als je je gaat voorbereiden op je arbeidsvoorwaardengesprek moet je dus aan van alles denken. En tijdens het gesprek zelf net zo goed. Als je even niet scherp bent, vergeet je misschien zomaar een belangrijk punt. Om dat te voorkomen, is het slim om een checklist voor je arbeidsvoorwaardengesprek te maken met daarin de voor jou onmisbare punten. Wat je allemaal op de lijst zet? Denk aan:
- Salaris. Vergeet ook eventuele toeslagen en bonussen niet.
- De belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan vakantiedagen, een pensioenregeling en reiskostenvergoeding.
- Werktijden. Wanneer werk je en hoe flexibel is de werkgever hierin?
- Ontwikkelingsmogelijkheden. Kun je opleidingen of cursussen volgen om aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling te werken?
- Thuiswerken. Kun je (deels) vanuit huis aan de slag of word je altijd op kantoor verwacht?
- Contract. Wat voor type contract krijg je? En hoe zit het met de proeftijd en opzegtermijn?
- Alle overige specifieke voorwaarden die voor jou belangrijk zijn.
Met een goede voorbereiding op je arbeidsvoorwaardengesprek en een checklist bij de hand kom je een heel eind. Wil je er zeker van zijn dat je het gesprek straks écht rockt? Check dan ook onze algemene tips voor je arbeidsvoorwaardengesprek.
Key takeaways
- Een goede voorbereiding op je arbeidsvoorwaardengesprek is heel belangrijk als je het maximale uit het gesprek wilt halen.
- Onderzoek wat je waard bent en de krapte op de arbeidsmarkt. Op basis daarvan bepaal je je ondergrens en je droomsalaris. Vergeet ook de secundaire arbeidsvoorwaarden niet.
- Verzamel argumenten waarom jij dit salaris waard bent.
- Bereid vragen voor die je tijdens het gesprek wilt stellen. Oefen het gesprek thuis al een keer met iemand en zoek uit met wie je het arbeidsvoorwaardengesprek voert.
- Ook slim: maak van tevoren een checklist voor je arbeidsvoorwaardengesprek met daarin de belangrijkste punten. Check het artikel voor inspiratie.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Hoe bereid ik een arbeidsvoorwaardengesprek voor?
-
Wat zet ik in de checklist voor het arbeidsvoorwaardengesprek?
Zoek uit wat het gemiddelde salaris voor jouw functie is en bepaal aan de hand van je kwaliteiten en de arbeidsmarkt wat je waard bent. Vergeet de extra’s niet. Verzamel ook argumenten om de werkgever te overtuigen dat je een bepaald salaris waard bent.
Daarin zet je alle punten die je écht niet mag vergeten tijdens het gesprek. Je kiest zelf welke punten dat zijn. Waarschijnlijk wil je in ieder geval het salaris en belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarden bespreken, maar denk bijvoorbeeld ook aan werktijden.