Salarisschalen in 2025

Je weet vast dat salarisschalen te maken hebben met wat je verdient, maar hoe het nou precies zit… We get it, het ís ook lastig. Salarisschaal, salaristrede, salaristabel, salarishuis… Zie dat maar eens uit elkaar te halen. In dit artikel doen we een dappere poging. We leggen je zo simpel mogelijk uit wat een salarisschaal precies is, hoe salarisschalen werken en hoe je binnen je schaal groeit. Zo klim je treetje voor treetje naar de top.

Wat is een salarisschaal?

In een salarisschaal of loonschaal staat hoeveel salaris je voor een functie krijgt aan de hand van je werkervaring. Zo’n schaal bestaat uit verschillende stappen, die salaristreden worden genoemd. Loonschalen worden opgeschreven in een salaristabel. Op papier ziet dat eruit als een reeks bedragen van laag naar hoog. Dit zijn brutobedragen die je krijgt als je fulltime werkt. Werkgevers hebben vaak verschillende salarisschalen voor verschillende functies. Al die schalen samen vormen een loongebouw of salarishuis. Bedrijven werken daarmee om het salaris van werknemers op een makkelijke, eerlijke en transparante manier te bepalen. En zo weten ze gelijk dat ze een marktconform salaris bieden.

Voorbeeld salarisschalen


Schaal 1 Schaal 2 Schaal 3 Schaal 4
Trede 1 2.313 2.321 2.334 3.279
Trede 2 2.381 2.479 2.531 3.438
Trede 3 2.483 2.659 2.759 3.580
Trede 4 2.584 2.840 2.988 3.867
Trede 5 2.687 3.019 3.216 4.187
Trede 6 2.814 3.219 3.474 4.478
Trede 7 2.963 3.441 3.762 4.768
Trede 8 3.131 3.641 4.083 5.060

Good to know: niet alle werkgevers werken met salarisschalen. In sommige sectoren komen ze vaker voor dan in andere. Vaak zijn ze opgenomen in de cao. Als je bijvoorbeeld aan de slag gaat in de zorg, het onderwijs of bij een andere (semi-)overheidsinstelling, is de kans groot dat je werkgever met loonschalen werkt. Maar bijvoorbeeld ook de bouw- en supermarktsector vallen onder een cao met vastgestelde salarisschalen. Deze schalen staan vast, dus je kunt er niet over onderhandelen. Wel heeft je werkgever onder sommige cao’s de vrijheid om zelf een loongebouw op te zetten. De salarissen mogen dan nooit lager zijn dan die in de cao.

Heeft je werkgever geen cao? Dan bepaalt ie z’n eigen beloningssysteem en heb je niet te maken met salarisschalen. Vaak is er bij dit soort bedrijven ook meer ruimte om over je salaris te onderhandelen.

Hoe werken salarisschalen?

Als je bij een bedrijf gaat werken bepaalt de zwaarte van je functie in welke salarisschaal je komt. Hier kun je bijna nooit over onderhandelen, maar vaak wel over de salaristrede waar je instapt. Meestal komt je werkgever met een voorstel voor een trede op basis van je werkervaring. Zo begin je als starter helemaal onderaan. Vind jij dat je werkgever je te laag inschaalt? Dan kun je aan de hand van je kennis, vaardigheden en ervaring laten zien dat je in een hogere salaristrede thuishoort. Het arbeidsvoorwaardengesprek voor een nieuwe job is vaak hét moment om hierover te onderhandelen.

Wanneer ga je een trede omhoog?

Als je eenmaal bij een bedrijf werkt is het lastiger om jezelf een trede omhoog te lullen. Wel ontvang je meestal elk jaar een salarisverhoging als je je werk goed doet. Je gaat dan een trede omhoog in de salarisschaal. Dit soort salarisverhoging wordt ook wel een periodiek genoemd. Bereik je de laatste trede van de schaal? Dan zit je aan je plafond en krijg je in principe geen periodiek meer. Je salaris blijft dan dus gelijk, op algemene cao-verhogingen na. Salarisverhoging zit er dan vaak alleen nog in als je promotie maakt. Dit kan zowel binnen je functie (bijvoorbeeld van junior naar senior) als naar een andere functie. Op die manier kom je in een hogere salarisschaal terecht.

In welke salarisschaal zit ik?

Als het goed is weet je wat je verdient. Je werkgever stort immers maandelijks je salaris op je rekening en je krijgt ook regelmatig een loonstrook. Maar misschien ben je even kwijt in welke schaal je zit. Da’s best handig om te weten, bijvoorbeeld om je groeimogelijkheden in te schatten. Meestal staat in je contract in welke salarisschaal je zit, in het gedeelte over je primaire arbeidsvoorwaarden. Pak de cao erbij om ook te ontdekken in welke salaristrede je zit. Zoek daarvoor je brutosalaris op in de loonschaal waarin je bent ingedeeld. Soms verdienen meerdere tredes hetzelfde loon. Check je trede dan bij je leidinggevende of een HR-medewerker. Die staan sowieso voor je klaar als je vragen hebt over je salarisschaal.

Key takeaways

  • In een salarisschaal staat hoeveel salaris je voor een functie krijgt op basis van je werkervaring. Het zorgt voor eerlijke en transparante lonen.
  • Elke salarisschaal is verdeeld in treden. Hoe meer werkervaring je hebt, hoe hoger je trede en hoe hoger je salaris dus is.
  • Salarisschalen zijn vaak vastgelegd in cao’s. Je werkgever moet zich hieraan houden en mag in ieder geval nooit minder betalen dan het salaris in de cao.
  • Je kunt bijna nooit onderhandelen over de salarisschaal waarin je start. Maar wel over de salaristrede. Doe je dit niet, dan begin je als starter vaak automatisch in de laagste trede.
  • Functioneer je goed? Dan ga je vaak elk jaar een trede omhoog. Dat betekent salarisverhoging.
  • Als je in de laatste trede van je schaal zit, kan je salaris alleen nog omhoog als je promotie maakt. Je komt dan in een hogere salarisschaal terecht.
  • Meestal vind je in je contract in welke salarisschaal je zit. Vraag het anders na aan je leidinggevende of een HR-medewerker.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat zijn salarisschalen?

  • Werkgevers gebruiken salarisschalen om de lonen van werknemers te bepalen. Elke salarisschaal hoort bij een bepaalde functie en is opgebouwd uit salaristreden. In zo’n schaal vind je wat je bruto verdient of gaat verdienen op basis van je functie en ervaring.

  • Hoe werkt een salarisschaal?

  • Je werkgever schaalt je in op basis van je de functie en werkervaring. Hoe meer ervaring je hebt, hoe hoger je trede en hoe meer je dus verdient. Meestal klim je elk jaar een trede. Na een aantal jaar bereik je het plafond en groeit je salaris niet meer, tenzij je promotie maakt.

  • Hoe weet ik in welke schaal ik zit?

  • Dat check je in je contract in het onderdeel primaire arbeidsvoorwaarden. Je kunt het ook altijd aan je leidinggevende of hr-contactpersoon vragen.

  • Wat is de hoogste salarisschaal?

  • Daar is niet één antwoord op te geven. De salarisschalen en bijbehorende bedragen verschillen namelijk per sector en cao. Je checkt dit makkelijk zelf in de cao waar je mee te maken hebt.

  • Hoe kom je in een hogere trede?

  • Het is het makkelijkst om over je trede te onderhandelen wanneer je bij een bedrijf start, bijvoorbeeld tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek. Daarna groei je het snelst binnen je schaal door goed te presteren.