Arbeidsvoorwaardengesprek tips

Onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden is niet bepaald iets wat je wekelijks doet. Logisch dus dat je voor je arbeidsvoorwaardengesprek wel wat tips kunt gebruiken. Komt mooi uit, want we delen 8 tips met je en geven extra tips voor een arbeidsvoorwaardengesprek in de zorg, het onderwijs of bij de overheid. Check ze snel, dan kun je je ervaren gesprekspartner straks prima aan en sta je helemaal achter de voorwaarden waarvoor je tekent.

8 tips voor je arbeidsvoorwaardengesprek

Is het slim om meteen akkoord te gaan met het salarisvoorstel van je baas? Kun je ook over andere arbeidsvoorwaarden onderhandelen tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek? En eh, hoe kom je nou een beetje zelfverzekerd over? Met onze arbeidsvoorwaardengesprek tips blaas jij je gesprekspartner omver.

1. Een goede voorbereiding is key

Denk je dat je er wel komt met een beetje bluffen en improviseren? Think twice. Zonder goede voorbereiding wordt het niks met je arbeidsvoorwaardengesprek. Zoek bijvoorbeeld uit wat het gemiddelde salaris is voor jouw functie en bepaal wat je waard bent en waarom. Waar je nog meer aan moet denken tijdens het voorbereiden, lees je in ons artikel met tips over de voorbereiding van je arbeidsvoorwaardengesprek. Check ook meteen de lijst met vragen die je tijdens het gesprek kunt stellen, zodat je die straks paraat hebt.

2. Hap niet meteen toe

Misschien wel een van de belangrijkste tips voor je arbeidsvoorwaardengesprek: accepteer nooit meteen het startbod van je werkgever. Haast is nergens voor nodig, dus denk goed na over je reactie en tegenbod. Dit is voorlopig misschien wel je enige kans om te onderhandelen, dus maak daar gebruik van. Teken ook niet direct het contract, maar slaap er gerust een nachtje over. Better safe than sorry.

3. Zet je wisselgeld in

Meestal valt er wel iets uit een salarisonderhandeling te halen, maar soms kan een werkgever je écht niet meer bieden. Begin dan over je secundaire arbeidsvoorwaarden. Misschien kan een werkgever je wel meer vakantiedagen of een reiskostenvergoeding geven in plaats van extra salaris. En eh, ook als je wél je droomsalaris binnensleept, is het slim om daarnaast te onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo klets je straks een arbeidsvoorwaardenpakket bij elkaar waar je écht blij mee bent. Dat verdien je.

4. Wees zelfverzekerd

Een gezonde dosis zelfvertrouwen kan geen kwaad als je een onderhandeling ingaat. Dus recht je schouders, kijk je gesprekspartner aan en focus op je doel. It’s your time to shine. En onthoud: je toekomstige werkgever kan het waarschijnlijk alleen maar waarderen als je voor jezelf opkomt. Wees daarom niet bang om hoog in te zetten, ook niet als starter. Krijg je een intimiderende blik of onverwachte vraag? Geen stress. Je werkgever geeft je die extra moneys natuurlijk niet zomaar cadeau, maar als je weet wat je waard bent en dat kunt onderbouwen, komt het meestal wel goed.

5. Blijf realistisch

Voordat het je naar je bol stijgt en je duizelingwekkend hoge bedragen gaat eisen: da’s natuurlijk niet de bedoeling. Het is goed als je wat hoger inzet dan je streefbedrag, maar overdrijf niet. Dat schrikt de werkgever alleen maar af. Wees flexibel en sta open voor creatieve oplossingen en compromissen. Zo is de kans het grootst dat jullie er samen uitkomen.

6. Blijf jezelf

Ja hoor, YoungCapital: wees zelfverzekerd, durf, maar blijf wel realistisch… We weten het, da’s allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom voegen we er nog een tip aan toe: wees jezelf. Ben je niet het type dat graag doordrukt? Doe het dan niet, dat wordt alleen maar ongemakkelijk. Wil je toch een poging wagen omdat je denkt dat je het kunt? Oefen het gesprek dan al een keer thuis met je partner, een vriend of wie dan ook om wat extra zelfvertrouwen te tanken. Diegene kan je misschien meteen nog meer persoonlijke tips voor je arbeidsvoorwaardengesprek geven.

7. Houd de sfeer goed

Tuurlijk, je wilt knokken voor een mooi salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden, maar dat hoeft niet ten koste te gaan van de sfeer. Blijf dus professioneel en rustig en reageer begripvol op de argumenten van je gesprekspartner, ook als de onderhandelingen moeilijk worden. Als je de job toch binnenhengelt, kun je straks nog gewoon met je baas lachen bij het koffiezetapparaat.

8. Zet de afspraken op papier

Het zal je maar gebeuren: heb je zitten onderhandelen alsof je leven ervan afhangt, zie je de afspraken straks nergens terug... Maak daarom zelf aantekeningen tijdens het gesprek en zorg ervoor dat je van je baas een schriftelijke bevestiging van de afspraken krijgt. Check ook goed of jullie afspraken in je contract staan.

Tips arbeidsvoorwaardengesprek in de zorg

Ga je op gesprek in de zorg? Natuurlijk pas je dan ook gewoon bovenstaande tips toe. Maar vergeet ook niet om onderstaande punten aan te kaarten, dan haal je nog meer uit het gesprek.

  • In de zorg krijg je een toeslag als je onregelmatige uren werkt. Denk aan nachtdiensten, weekenddiensten en diensten op feestdagen. Vraag hoe hoog deze toeslagen zijn en hoe je baas ze berekent. Hoewel deze regelingen vaak vaststaan en er dus niet over te onderhandelen valt, weet je zo wel wat je kunt verwachten.

  • Flexibiliteit is een must in de zorg, da’s vast geen verrassing voor je. Maar het is wel belangrijk om te weten wat er precies van je wordt verwacht en hoe de roosters worden gemaakt. Bespreek daarom de werktijden en hoe flexibel jij en de werkgever zijn.

  • Laat weten dat je je ontwikkeling belangrijk vindt. Wat zijn bijvoorbeeld de mogelijkheden als het gaat om bijscholing en trainingen? In de zorg wordt er verwacht dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen, dus het is helemaal niet gek als je vraagt wat je werkgever op dat vlak te bieden heeft.

  • Onze laatste tip: informeer ook hoe het zit met de personeelsbezetting per dienst en de aanwezigheid van ondersteunend personeel. Zo kun je een beetje inschatten hoe het zit met de werkdruk.

Tips arbeidsvoorwaardengesprek in het onderwijs

Valt er eigenlijk wel wat te onderhandelen als je onder een cao valt? In het onderwijs zit dat zo:

  • In het onderwijs is het niet gebruikelijk om over je salaris te onderhandelen. De salarisschalen en treden staan in principe vast. Toch komt onderhandelen steeds vaker voor vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Als je denkt dat je meer waard bent dan de school je biedt, kan het dus best de moeite waard zijn om toch een poging te wagen.

  • Is het je niet gelukt om een hoger salaris binnen te slepen? Er zijn genoeg andere arbeidsvoorwaarden waar je sowieso wél over kunt onderhandelen in het onderwijs. Van een reiskostenvergoeding en scholing tot de dagen waarop je voor de klas staat.

Tips arbeidsvoorwaardengesprek bij de overheid

Bij de overheid heb je het als werknemer best goed voor elkaar. Maar da’s geen reden om dan maar helemaal niet te onderhandelen.

  • Good to know: overheidsinstellingen houden zich vaak strikt aan de cao. Als je eenmaal aan de slag bent, blijft het meestal bij de periodieke salarisverhogingen. Wil je graag meer? Het arbeidsvoorwaardengesprek is hét moment om te onderhandelen over je salaris. Als je met goede argumenten komt, kun je misschien hoger instappen in de salarisschaal waarin je bent ingedeeld.

  • Een goede voorbereiding is altijd belangrijk, maar zéker als je in gesprek gaat met een overheidsinstelling. Dat komt omdat ze zelf vaak al een lekker arbeidsvoorwaardenpakket aanbieden. Best chill eigenlijk, maar als je nog wat extra’s wilt, moet je dus met goede argumenten komen.

Key takeaways

  • Met onze arbeidsvoorwaardengesprek tips ga je goed voorbereid het gesprek in. Een goede voorbereiding is sowieso key.
  • Ga nooit meteen akkoord met het eerste voorstel van je werkgever. Er is vrijwel altijd ruimte om te onderhandelen over je salaris en andere arbeidsvoorwaarden.
  • Krijg je niet wat je voor ogen had? Zet dan in op een ander doel. Als je baas bijvoorbeeld geen extra salaris wil geven, vraag je om extra vakantiedagen.
  • Het is belangrijk dat je durft en zelfverzekerd bent. Maar blijf wel jezelf en realistisch. Te hoge eisen kunnen de werkgever afschrikken.
  • Blijf rustig en professioneel, ook als de onderhandelingen moeilijk verlopen. Zo houd je een goede werkrelatie met je baas.
  • Maak notities tijdens het gesprek en vraag om een schriftelijke bevestiging van de afspraken.
  • Hoe en waarover je precies onderhandelt, verschilt per sector. In het artikel geven we aanvullende tips voor de zorg, het onderwijs en de overheid.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat zijn de ultieme tips voor een arbeidsvoorwaardengesprek?

  • Wat ons betreft is een goede voorbereiding heel belangrijk, zodat je een sterk verhaal hebt. En weet dat er bijna altijd ruimte is om te onderhandelen. Het is dus zonde om dat niet te doen, hoe spannend je het misschien ook vindt.

  • Hoe onderhandel ik over mijn arbeidsvoorwaarden zonder de baan in gevaar te brengen?

  • No worries, je brengt de baan echt niet zomaar in gevaar als je probeert te onderhandelen. Werkgevers vinden onderhandelen namelijk heel normaal. Bereid je goed voor, sta open voor andere oplossingen en blijf respectvol en professioneel. Dan komen jullie er vast uit.

  • Hoe zorg ik ervoor dat de arbeidsvoorwaarden passen bij mijn behoeften en doelen?

  • Door op te komen voor je eigen belangen, maar wel realistisch te blijven. Een positieve en open aanpak vergroot de kans dat jij en je toekomstige baas straks een deal sluiten waar jullie allebei blij van worden.