We willen graag steeds een beetje meer in ons werk: meer salaris, meer verantwoordelijkheden, meer skills … Daarom werk je aan je professionele ontwikkeling. Onderaan die carrièreladder blijven is tenslotte nogal zonde. Maar eh, hoe pak je dat aan, jezelf op professioneel vlak ontwikkelen? En wat is eigenlijk het verschil tussen persoonlijke en professionele ontwikkeling? Check de betekenis in dit artikel, inclusief handige professionele ontwikkeling voorbeelden. Zo raak je vanzelf geïnspireerd.
Wat is professionele ontwikkeling?
De betekenis van professionele ontwikkeling ook wel loopbaanontwikkeling genoemd) is niets meer of minder dan jezelf ontwikkelen en verbeteren in je carrière. Je gaat dus aan de slag met skills, competenties en kennis om beter te worden in je huidige job, toe te werken naar een hogere functie óf om in de toekomst een andere baan te krijgen. Eigenlijk alles wat je doet om jouw carrièrepad verder te bewandelen, dus. Professionele ontwikkeling helpt je om meer plezier in je werk te hebben, meer voldoening te halen uit je baan (byebye bore-out) en hopelijk ook wat meer moneys binnen te slepen.
Verschil persoonlijke en professionele ontwikkeling
Je vraagt je misschien af wat dan het verschil is tussen persoonlijke en professionele ontwikkeling. Zie persoonlijke ontwikkeling als een breed concept. Dit gaat er namelijk om dat jij als persoon groeit. Daar valt professionele ontwikkeling binnen, want als je groeit in je carrière, groei je ook als persoon. Maar ook zaken buiten je professionele groei kunnen bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld het leren van nieuwe hobby’s (denk: gitaar spelen of kleding naaien). Oftewel: professionele ontwikkeling is onderdeel van persoonlijke ontwikkeling, maar persoonlijke ontwikkeling hoeft niet per se professionele ontwikkeling te zijn.
Verschil professionele ontwikkeling en loopbaanontwikkeling
En dan heb je ook nog loopbaanontwikkeling. Dit lijkt best veel op professionele ontwikkeling, maar professionele ontwikkeling is net wat breder. Als jij je loopbaan ontwikkelt, gebeurt er echt iets concreets in je carrière. Je groeit bijvoorbeeld door naar een hogere functie. Professionele ontwikkeling kan ook op kleinere schaal, bijvoorbeeld werken aan je timemanagement skills om efficiënter te werken aan je huidige job.
Hoe werk je aan je professionele ontwikkeling?
Eigenlijk hetzelfde als hoe je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Volg deze stappen:
- Ontdek je sterke en zwakke punten. Om te weten waar je naartoe wilt, moet je namelijk eerst weten waar je op dit moment staat. Wat zijn je skills? Waar heb je ervaring mee? Een persoonlijke SWOT-analyse kan je hierbij helpen.
- Bepaal je grotere doelen. Nu kun je kijken wat je wilt verbeteren. Wil je bepaalde competenties beter ontwikkelen? Nieuwe vaardigheden leren? Of naar een hogere functie toewerken? Denk groot en schrijf je ambities op.
- Maak je doelen SMART. Nu is het tijd om je ontwikkeldoel kleiner en concreter te maken. Daarvoor gebruik je de SMART-methode. Vaak merk je in deze stap dat jouw doel uit meerder kleine doelen bestaat. Schrijf ze allemaal op. Hoe ga je ze meten en wanneer wil je ze bereiken?
- Maak een ontwikkelingsplan. Stippel je route compleet uit. Met welke doel begin je en met welke concrete stappen werk je uiteindelijk naar je carrièredroom toe? Tip: check ons artikel over een persoonlijk ontwikkelingsplan opstellen.
- Deel jouw plannen en ga aan de slag. Belangrijk: ga met je manager in gesprek over jouw professionele ontwikkeling. Waarschijnlijk kan ie jou hier goed mee helpen. Bijvoorbeeld door je trainingen aan te bieden of je andere taken op te laten pakken.
Professionele ontwikkeling voorbeelden
Het is een stuk makkelijker om te werken aan jouw professionele ontwikkeling met wat voorbeelden. Die hebben we voor je. Zo kun je bijvoorbeeld aan je professionele ontwikkeling werken:
- Een cursus programmeren volgen om IT-professional te worden.
- Managementtrainingen volgen om door te groeien tot leidinggevende.
- Een webinar volgen om up-to-date te blijven in je vakgebied.
- In gesprek gaan met een loopbaancoach om te ontdekken waar je naartoe wilt.
- Online trainingen over Excel volgen om efficiënter te leren werken in je functie.
- Je LinkedIn updaten en efficiënt gebruiken om beter online te leren netwerken.
- Met een timemanagement app beter je tijd leren indelen voor je huidige job.
- Zoeken naar een nieuwe baan die goed bij je past.
- Een carrièreswitch maken naar een branche die beter bij je past.
- Leren werken met een nieuw type software binnen jouw vak.
- Stage lopen tijdens je studie om praktijkervaring op te doen.
- Nieuwe collega’s begeleiden om later door te groeien naar senior medewerker.
Op deze manier kunnen we wel even doorgaan. Onthoud: alles wat jou beter maakt in je huidige job óf je een stapje verder helpt op het carrièrepad dat je voor jezelf heb uitgestippeld (of nog aan het uitstippelen bent), valt onder professioneel ontwikkeling. Je bent er dus waarschijnlijk meer mee bezig dan je denkt.
Key takeaways
- Professionele ontwikkeling is alles wat je doet om beter te worden in je werk of verder te komen in je carrière.
- Professionele ontwikkeling is onderdeel van persoonlijke ontwikkeling, want groeien op je werk betekent ook dat je groeit als persoon.
- Werken aan je professionele ontwikkeling doe je door doelen te stellen, deze kleiner en SMART te maken, een plan uit te stippelen en dit te delen met je manager.
- Professioneel ontwikkeling voorbeelden zijn een webinar volgen over de nieuwste ontwikkelingen in jouw vak of een cursus volgen voor een nieuwe werk skill.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat is het verschil tussen professionele en persoonlijke ontwikkeling?
-
Hoe ontwikkel je je als professional?
-
Waarom is professionele ontwikkeling belangrijk?
Persoonlijke ontwikkeling is breder, want het gaat om groeien als persoon. Professionele ontwikkeling draait allemaal om je carrière. Het is dus een onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling.
Door een doel te bedenken, deze op te delen in kleinere SMART-doelen, een ontwikkelingsplan te maken en deze te delen met je manager. Die kan je namelijk vaak op weg helpen.
Als je je ontwikkelt in je carrière, is je werk leuker, geeft je baan meer voldoening en verdien je hopelijk zelfs steeds wat meer moneys.