Loopbaanontwikkeling

Misschien ken je het wel: je zit vol met ideeën en hebt genoeg ambities, maar vindt het lastig om écht stappen te zetten in je carrière. In zo’n situatie biedt loopbaanontwikkeling je net dat beetje houvast om toch verder te komen. Ben je benieuwd op welke manier precies? Of wil je weten hoe je zelf kunt beginnen met je persoonlijke loopbaanontwikkeling? Na het lezen van ons artikel kun je zo aan de slag.

Wat is loopbaanontwikkeling? De betekenis

Loopbaanontwikkeling heeft te maken met hoe je jezelf ontwikkelt in je werk. Het gaat over de plannen die je maakt en de acties die je onderneemt om je doelen te bereiken, skills te ontwikkelen en verder te komen in je carrière. Je denkt bijvoorbeeld na over wat je wilt, waar je goed in bent en waar je aan wilt werken. Da’s belangrijk, want op die manier haal je het beste uit jezelf op de werkvloer en maak je je ambities waar. Je kunt aan de slag met loopbaanontwikkeling als je wilt doorgroeien, aast op promotie of een nieuwe baan wilt, maar ook als je beter wilt worden in de functie die je nu hebt.

Aan de slag met loopbaanontwikkeling

Kriebelt het om carrièreplannen te maken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Je werkgever kan je vaak helpen en begeleiden met loopbaanontwikkeling, maar het is wel belangrijk dat je zelf initiatief toont. Geef bijvoorbeeld tijdens je functioneringsgesprek aan dat je het eens wilt hebben over je ontwikkelingsmogelijkheden. Je baas weet vaak precies wat er mogelijk is en denkt graag met je mee. Maar je kunt natuurlijk ook zelf met ideeën komen of individueel aan je persoonlijke loopbaanontwikkeling werken. Hoe? Dat kan op allerlei manieren.

1. Ontdek wat je écht wilt

Zelfkennis is heel belangrijk bij loopbaanontwikkeling. Als je weet waar je écht enthousiast van wordt en wat je doelen zijn, is het makkelijker om gerichte keuzes te maken voor je carrière. Neem dus rustig de tijd om jezelf te analyseren en overspoel jezelf met vragen. Wat zijn mijn sterke punten en talenten? Wat voor werkomgeving past bij mij? Hoe ziet mijn ideale werkdag eruit? En wat wil ik bereiken? Vind je het lastig om je sterke en zwakke punten in kaart te brengen? Check ons artikel over de SWOT-analyse eens.

Veel werkgevers bieden ook handvatten op dit gebied. Misschien kun je met wat begeleiding aan de slag met een persoonlijk ontwikkelingsplan, dat je later met je leidinggevende bespreekt tijdens het bijbehorende POP-gesprek. Of stel SMART-doelen of persoonlijke leerdoelen op waar je in de praktijk mee aan de slag kunt. Ook een loopbaan-apk is een goed startpunt voor jouw loopbaanontwikkeling. Je vult dan online een vragenlijst in en krijgt inzicht in jouw positie en kansen op de arbeidsmarkt.

No worries trouwens als je passie en ambities in de loop van de tijd veranderen. Het is heel normaal en zelfs goed om je loopbaanontwikkelingsplan steeds bij te stellen. De arbeidsmarkt verandert namelijk en jijzelf ook, want je ontwikkelt jezelf en ontdekt misschien nieuwe interesses of talenten. Het kan dan zomaar gebeuren dat je doelen en ambities niet meer bij je passen. Zonde natuurlijk om daar nog langer energie in te steken, dus je kunt je plannen dan beter bijstellen.

2. Doe nieuwe skills en kennis op

Het is dus heel belangrijk dat je weet wat je wilt. Maar op een bepaald punt moet je stoppen met denken en analyseren en is het tijd voor actie. Anders kom je natuurlijk nooit vooruit. Nieuwe vaardigheden ontwikkelen en kennis opdoen is daarom een onmisbaar onderdeel van loopbaanontwikkeling. Hoe je aan je professionele ontwikkeling werkt, is aan jou en hangt af van wat je wilt bereiken. Volg bijvoorbeeld een cursus of training of pak het grootser aan door te gaan studeren naast je baan. It’s up to you.

3. Netwerken

Met de hulp van anderen is het vaak makkelijker om verder te komen. Houd je oren en je ogen dus open als je aan de slag gaat met loopbaanontwikkeling. Misschien heeft een van je connecties op LinkedIn wel een mooie baankans voor je. Maar iemand uit je netwerk kan bijvoorbeeld ook nuttig voor je zijn omdat ie voor nieuwe inzichten zorgt of een goede mentor blijkt te zijn. Een mentor of coach inschakelen is sowieso een slimme stap als je even niet meer hoe je verder moet met je carrière.

4. Feedback en zelfevaluatie

Je weet misschien wel dat feedback belangrijk is voor je persoonlijke ontwikkeling. Het maakt je namelijk bewust van waar je goed in bent en wat beter kan. Het verbaast je dan ook vast niet dat feedback ook heel waardevol is als je bezig bent met loopbaanontwikkeling. Vraag eens om feedback aan je collega’s als je bijvoorbeeld benieuwd bent of je die ene skill al hebt verbeterd of wilt weten of ze net zo enthousiast zijn over je artikel als jijzelf.

Vergeet ook niet om aan zelfreflectie te doen. Hoe vind je zelf dat het gaat? Maak je de stappen die je graag wilt zetten? Of is dit toch niet wat je in gedachten had? Gooi je loopbaanontwikkelingsplan dan vooral om, want alleen dan beland je uiteindelijk waar je écht wilt zijn.

Key takeaways

  • Alle plannen die je maakt en stappen die je zet om jezelf te ontwikkelen en verder te komen in je carrière, heten samen loopbaanontwikkeling.
  • Loopbaanontwikkeling zorgt ervoor dat je beter wordt in je werk. Of misschien levert het je wel promotie of een nieuwe job op.
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je loopbaan. Vaak kan je werkgever je daar wel bij helpen en begeleiden.
  • Het is belangrijk dat je weet wat je wilt en wat je sterke en minder sterke punten zijn als je loopbaankeuzes gaat maken. Analyseer dit.
  • Nieuwe vaardigheden ontwikkelen en kennis opdoen, netwerken en feedback en zelfevaluatie zijn ook belangrijke onderdelen van loopbaanontwikkeling.
  • Pas je loopbaanontwikkelingsplan gerust aan als je ambities of doelen onderweg veranderen.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat is je loopbaanontwikkeling?

  • Da’s alles wat je onderneemt om jezelf te ontwikkelen en verder te komen in je carrière. Met loopbaanontwikkeling haal je het beste uit jezelf op de werkvloer en is het makkelijker om je ambities waar te maken.

  • Hebben jullie een loopbaanontwikkeling voorbeeld?

  • Stel, je begint je carrière als junior softwareontwikkelaar en merkt na een jaar dat je meer uitdaging wilt. Na een gesprek met je manager start je met een cursus en mag je meewerken aan een belangrijk project. Je wordt teamleider en stelt jezelf een nieuw doel: de directie in.