We vallen gelijk met de deur in huis: een functioneringsgesprek is een toekomstgericht gesprek tussen jou en je leidinggevende. Tijdens het gesprek hebben jullie het over hoe jij je werk doet, maar ook over de onderlinge samenwerking. Je bespreekt wat de verbeterpunten zijn en hoe jullie hieraan kunnen werken. En eh, ben je nou benieuwd hoe je jouw functioneringsgesprek zo goed mogelijk kunt voorbereiden én voeren? Dan zit je hier goed.
Wat is een functioneringsgesprek?
Je hebt misschien weleens een functioneringsgesprek gevoerd. Dit is een gelijkwaardig gesprek tussen jou en je werkgever waarbij jullie elkaar feedback geven. Wat gaat er goed? Wat zijn de knelpunten in jouw werkzaamheden of binnen jouw team? En: hoe rock jij jouw job straks nog beter? Onderwerpen die in een functioneringsgesprek aan bod kunnen komen zijn:
- jouw functioneren;
- de samenwerking binnen jouw team;
- de samenwerking tussen jou en jouw leidinggevende;
- de knelpunten en bijbehorende oplossingen;
- de werkomstandigheden;
- jouw toekomstplannen.
Het doel van een functioneringsgesprek is dan ook om jouw prestaties en de onderlinge samenwerking tussen jou en je leidinggevende te verbeteren. Geeft jouw leidinggevende je feedback waar je niet veel mee kunt? Vraag dan vooral om uitleg en voorbeelden. Zo kun je goed aan deze verbeterpunten werken. Vergeet niet dat jij tijdens je functioneringsgesprek zelf ook feedback mag geven. Vind je bijvoorbeeld dat jouw leidinggevende je te weinig betrekt bij de beslissingen die worden genomen? Geef dan aan in welke situatie je graag eerder betrokken wilde worden en waarom.
Functioneringsgesprek vs. beoordelingsgesprek
Tijdens een functioneringsgesprek wordt er dus gekeken naar de onderlinge band tussen jou en je leidinggevende, maar ook naar jouw functioneren. Huh, is een functioneringsgesprek dan niet hetzelfde als een beoordelingsgesprek? Nope. Tijdens een beoordelingsgesprek gaat het over jouw prestaties uit het verleden, en niet over hoe je deze in de toekomst kunt verbeteren. Een beoordelingsgesprek is dus ook een formeel gesprek waarbij je niet de kans krijgt om feedback te geven aan je leidinggevende.
Functioneringsgesprek voorbereiden en voeren: tips
Je kunt vast wat tips gebruiken waarmee jij je functioneringsgesprek gaat rocken. And it’s your lucky day, want die hebben we. Lees hieronder onze tips voor je functioneringsgesprek.
Tip 1. Vraag wat je van het gesprek kunt verwachten
Heb je nog nooit een functioneringsgesprek gehad en wil je graag weten wat je kunt verwachten? Vraag dan aan jouw leidinggevende welke onderwerpen aan bod komen of check de lijst hierboven.. Zo bereid je je goed voor op het gesprek en kom je beslagen ten ijs.
Tip 2. Bedenk welke onderwerpen jij graag wilt bespreken
Misschien wil je een cursus volgen of wil je het juist hebben over de hoge werkdruk. Ga na welke onderwerpen jij belangrijk vindt en maak een lijstje van wat je wilt vertellen. Zo weet je zeker dat je tijdens het gesprek, in the heat of the moment, niks vergeet.
Tip 3. Denk na over jouw functioneren
Hoe kijk je tegen jezelf als medewerker aan? Wat ging de afgelopen tijd goed? Schrijf voorafgaand aan het gesprek alvast verschillende prestaties op die je hebt geleverd. Misschien zijn de targets met jouw verkoopskills wel een fluitje van een cent, of ben jij de Speedy Gonzales van het magazijn. Maar wees in een functioneringsgesprek ook kritisch op jezelf. Wat ging minder goed? Neem deze punten ook mee in het gesprek. Samen met je leidinggevende bespreek je vervolgens wat jij nodig hebt om jouw verbeterpunten aan te pakken.
Tip 4. Ga na hoe je samenwerkt met je leidinggevende
Zijn er dingen in de samenwerking met je leidinggevende die je anders zou willen zien? Spreek uit wat je graag wilt. Vind je bijvoorbeeld dat de communicatie niet helemaal lekker loopt, is de werkdruk te hoog of zou je graag iets meer vertrouwen willen? Dan kun je het daar in een functioneringsgesprek over hebben.
Good to know: gebruik het functioneringsgesprek niet als een moment om al jouw opgekropte frustratie op tafel te gooien, zoals jouw irritatie over die ene vervelende collega. Het is namelijk beter om meteen aan de bel te trekken als je in je dagelijkse werk ergens tegenaan loopt. Daarnaast is het functioneringsgesprek niet bedoeld om te gebruiken als klaaguurtje. Breng jouw opmerkingen dus niet als klacht, maar probeer het zo te formuleren dat je graag samen een oplossing of vervolgstap bedenkt.
Tip 5. Beschrijf de onderlinge band in het team
Hoe verloopt de communicatie? Hoe val jij in de groep? En hoe is de verdeling van het werk? Tijdens het functioneringsgesprek vertel je eerlijk of je blij bent binnen jouw team en of je tevreden bent met hoe het team presteert. Heb je verbeterpunten? Gooi ze maar op tafel.
Tip 6. Benoem je ambities
Wil je doorgroeien of je horizon verbreden? Vertel je leidinggevende wat je ambities zijn. Daarmee laat je zien dat jij je graag wilt blijven ontwikkelen en dat je nadenkt over de toekomst. Score! Misschien heeft je manager wel nieuwe taken voor je of kun je zelfs op een andere afdeling aan de slag. Zorg dat je vóór het gesprek nadenkt over hoe jij jouw doelen het beste kunt bereiken en hoe dit bijdraagt aan de doelen van het bedrijf. Zo maak je ze concreet en kan jouw leidinggevende je beter helpen om je ambities te realiseren.
Tip 7. Ga na tot welke afspraken je wilt komen
Maak tijdens jouw functioneringsgesprek afspraken waardoor jij je werk beter kunt uitvoeren. Wil je bijvoorbeeld een cursus volgen? Of vaker in een stilteruimte zitten als je je niet kunt concentreren?
Tip 8. Blik terug op eerder gemaakte afspraken
Heb je met jouw leidinggevende eerder afspraken gemaakt tijdens een functioneringsgesprek? Dan is het een goed moment om voor je volgende functioneringsgesprek na te gaan of jullie je aan deze afspraken hebben gehouden. Zijn er afspraken waar niet veel van terecht is gekomen? Bespreek hoe dit komt en hoe je ervoor kunt zorgen dat jullie ze de komende tijd wél nakomen.
Functioneringsgesprek tijdens ziekte
Goed om te weten: als je ziek bent mag je werkgever je uitnodigingen voor een functioneringsgesprek. Maar let op: je werkgever mag jouw afwezigheid niet meenemen in de feedback tijdens het functioneringsgesprek en in je beoordeling tijdens een beoordelingsgesprek. Het maakt hierbij niet uit of je langdurig ziek bent, je tijdelijk uit de race bent of dat je je regelmatig ziek meldt.
Key takeaways
- Een functioneringsgesprek is een toekomstgericht en gelijkwaardig gesprek tussen jou en je werkgever, waarin jullie elkaar feedback geven.
- Een functioneringsgesprek is anders dan een beoordelingsgesprek. Een functioneringsgesprek richt zich op de toekomst en een beoordelingsgesprek op het verleden.
- Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden op jouw functioneringsgesprek. Bijvoorbeeld door op te schrijven welke ambities je hebt.
- Ook als je ziek bent mag je werkgever je uitnodigen voor een functioneringsgesprek, of je nou kort of langdurig ziek bent.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een functioneringsgesprek?
-
Wat is het doel van een functioneringsgesprek?
-
Wat bespreek je in een functioneringsgesprek?
-
Hoe kun je je voorbereiden op een functioneringsgesprek?
Een functioneringsgesprek is een gelijkwaardig gesprek tussen jou en je werkgever. Tijdens dit gesprek geven jullie elkaar feedback. Meestal voer je een functioneringsgesprek een tot twee keer per jaar.
Het doel van een functioneringsgesprek is om jouw prestaties en de onderlinge samenwerking tussen jou en je leidinggevende te verbeteren.
Tijdens een functioneringsgesprek komen er verschillende onderwerpen aan bod. Denk aan jouw functioneren, de samenwerking binnen jouw team, de samenwerking tussen jou en jouw leidinggevende en jouw toekomstplannen.
Schrijf alvast een aantal dingen voor jezelf op. Bijvoorbeeld wat jij vindt van jouw functioneren en hoe de onderlinge samenwerking is in het team en met je leidinggevende.