Kennismakingsgesprek

Als je lekker in de weer bent met het uitsturen van sollicitaties, kan het zomaar zijn dat je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek ontvangt. Da’s een goed teken, want zo’n kennismakingsgesprek is vaak de eerste ontmoeting tussen jou en je potentiële nieuwe werkgever. Nu vraag je je vast af wat er dan allemaal voorbij komt tijdens een kennismakingsgesprek en hoe je je het beste voorbereidt. Gelukkig zit je hier goed voor alle tips, tricks en info. Lees maar mee, dan maak je straks een spetterende eerste indruk.

Wat is een kennismakingsgesprek?

Het woord zegt het al: een kennismakingsgesprek is een gesprek waarin je elkaar leert kennen. Of dat altijd met je potentiële nieuwe werkgever is? Nope. Je kunt een kennismakingsgesprek ook voeren met een recruiter. De recruiter of werkgever heeft dan voor het gesprek je cv, motivatiebrief en/of sollicitatiebrief doorgenomen, en stelt hier tijdens het gesprek vragen over. Het doel? Dat zowel jij als de potentiële werkgever een beter beeld van elkaar krijgen.

Verschil kennismakingsgesprek en sollicitatiegesprek

We horen je denken: ‘Is een kennismakingsgesprek dan niet gewoon hetzelfde als een sollicitatiegesprek?’. Kort gezegd, nee. Een kennismakingsgesprek is meestal een stuk korter dan een sollicitatiegesprek. Dit gesprek hoeft ook niet face to face te zijn, maar kan ook online of via de telefoon. Soms zien werkgevers een kennismakingsgesprek wél als een sollicitatiegesprek. Dan gaat de werkgever tijdens het gesprek dieper in op jouw potentiële nieuwe rol.

Kennismakingsgesprek voorbereiden

Nu je weet wat een kennismakingsgesprek is, wil je je natuurlijk voorbereiden. Maar ja, hoe doe je dat? Je voelt ’m al aankomen: we helpen je een handje met het voorbereiden van je kennismakingsgesprek:

Lees je in over het bedrijf en de functie

Een kennismakingsgesprek is meestal niet zo diepgaand als een sollicitatiegesprek, maar dit betekent niet dat je potentiële werkgever niks verwacht. Lees je daarom goed in over de functie en het bedrijf, zo weet je zeker dat je al goed voorbereid bent.

Bedenk vragen voor je kennismakingsgesprek

Tijdens een kennismakingsgesprek worden er allerlei vragen op je afgevuurd. Om te voorkomen dat je gaat stamelen en straks je eigen naam niet meer weet, moet je je goed voorbereiden. Ook handig: stel zelf een aantal vragen. Zo maak je al gelijk indruk bij de werkgever. Verderop in dit artikel lees je hoe je allerlei kennismakingsgesprek vragen stelt en tackelt.

Kies een nette outfit

Tijdens een kennismakingsgesprek heb je het allereerste face to face gesprek met de werkgever, en dan wil je natuurlijk een goede indruk maken. Houd er daarom rekening mee dat je nette kleding draagt. Welke outfit je precies aantrekt, ligt dan weer aan het bedrijf waar je solliciteert. Een kennismakingsgesprek voor de functie van verpleegkundige ziet er nou eenmaal anders uit dan die van een bakker of bloemist.

Neem een notitieblok en pen mee

Met een notitieblok en pen bij de hand ben je tijdens het gesprek voorbereid op het opschrijven van vragen en andere notities.

Plan je reis

Is het kennismakingsgesprek op kantoor? Zorg dan dat je ruim op tijd vertrekt. Stippel de route uit en houd rekening met mogelijke vertraging. Doe je het online of telefonisch? Zorg dan dat alles opgeladen is, je in een rustige ruimte zit en je verbinding hebt. Het is ook niet netjes als je digitaal te laat komt.

Vragen tijdens een kennismakingsgesprek

Natuurlijk moet je je ook voorbereiden op vragen die je krijgt tijdens het kennismakingsgesprek. Het is handig als je hier al over na hebt gedacht. Hieronder vind je verschillende vragen die werkgevers stellen tijdens een kennismakingsgesprek. Lees ze goed door en bedenk alvast hoe je ze straks beantwoordt.

Vragen die je krijgt tijdens het kennismakingsgesprek

Dit zijn de meest voorkomende vragen die werkgevers stellen tijdens een kennismakingsgesprek:

‘Kun je iets over jezelf vertellen?’

Het hoofddoel is natuurlijk kennismaken. De werkgever is benieuwd wie er voor hen staat. Vertel daarom kort:

  • wie je bent;
  • waar je vandaan komt;
  • hoe andere mensen jou omschrijven;
  • waarom je op deze baan solliciteert;
  • welke werkervaring je al hebt opgedaan.

Let wel op wat je precies vertelt en hoe. Laat zinnen als ‘Ik zoek een nieuwe baan omdat ik mijn huidige werkgever vreselijk vind’ of ‘Mijn vrienden omschrijven mij als gruwelijk vet’ achterwege.

‘Hoe zou je jezelf omschrijven?’

Dat jij mooi, lief en zacht bent hoeft een werkgever echt niet te weten. Wél is ie benieuwd naar vaardigheden of kenmerken die jou de perfecte aanwinst maken voor het bedrijf. Let hier dus goed op als je jezelf gaat omschrijven tijdens een kennismakingsgesprek.

‘Wat zijn je sterke en zwakke punten?’

Werkgevers vragen vaak naar je goede en slechte eigenschappen tijdens een kennismakingsgesprek. Daarmee checken ze of jij op jezelf kunt reflecteren. En eh, wees hierbij vooral eerlijk. Zeggen dat je altijd te laat op werk komt, omdat je dagelijks kinderen uit een brandend gebouw redt, is bijvoorbeeld wat overdreven.

Vragen over je cv

Met het versturen van je sollicitatie heb je natuurlijk ook je cv meegestuurd, en daar wil de werkgever het een en ander over weten. Dit zijn 5 vragen die werkgevers tijdens een kennismakingsgesprek stellen over je cv:

  1. ‘Ik zie dat je [opleiding] gevolgd hebt. Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd tijdens je opleiding?’
  2. ‘In [periode] zie ik dat je niet gewerkt of gestudeerd hebt. Wil je uitleggen hoe dat komt?’
  3. ‘In je cv staat dat je over [vaardigheid] beschikt. Kun je dit verder toelichten?’
  4. ‘Waarom wil je vertrekken bij je huidige baan?’
  5. ‘Je hebt bij [bedrijf] gewerkt aan [project/taak]. Kun je beschrijven wat je rol was en welke resultaten je hebt behaald?’

Vragen die je kunt stellen tijdens het kennismakingsgesprek

Langzamerhand ga je richting de afsluiting van het kennismakingsgesprek, en dan komt het moment waarop de werkgever vraagt: ‘Heb je nog vragen voor mij?’. En die heb je, de volgende goede vragen voor je kennismakingsgesprek staan namelijk allang op je spiekbriefje:

  1. Wat zijn de belangrijkste taken in deze job?
  2. Hoe ziet een gemiddelde werkdag of werkweek eruit?
  3. Wat wordt er van mij verwacht als ik hier kom werken?
  4. Met wie zal ik samenwerken in het team?
  5. Wat zijn de grootste uitdagingen voor het team op dit moment?
  6. Welke doorgroeimogelijkheden zijn er binnen het bedrijf?
  7. Hoe zou je de bedrijfscultuur omschrijven?
  8. Welke trainingen en ontwikkelingsmogelijkheden biedt het bedrijf?
  9. Hoe ziet de onboarding eruit voor nieuwe medewerkers?
  10. Wat zijn de volgende stappen in het sollicitatieproces?

Psst, de vragen die je stelt tijdens een kennismakingsgesprek lijken op de vragen die voorbij komen tijdens een sollicitatiegesprek. Dus, kun je wel wat extra inspo gebruiken? Check dan ons artikel met vragen die je kunt stellen tijdens je sollicitatiegesprek.

Key takeaways

  • Een kennismakingsgesprek is een gesprek waarin je kennis maakt met de werkgever of recruiter bij wie je hebt gesolliciteerd.
  • Een kennismakingsgesprek is niet hetzelfde als een sollicitatiegesprek. Een kennismakingsgesprek is vaak korter en kan ook telefonisch.
  • Bereid je voor op een kennismakingsgesprek door je reistijd te plannen, een nette outfit aan te trekken, een notitieblok en pen mee te nemen en alvast vragen te bedenken.
  • Tijdens het gesprek vraagt de werkgever naar jou, je motivatie en je cv.
  • Het is handig om zelf ook vragen te stellen tijdens het kennismakingsgesprek. Stel bijvoorbeeld vragen over de functie waarop je solliciteert, het bedrijf of het team.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is een kennismakingsgesprek?

  • Een kennismakingsgesprek is een gesprek waarin je (yup) kennis maakt met de werkgever of recruiter die gaat over de functie waarop je hebt gesolliciteerd. Tijdens het gesprek leren jij en de ander elkaar beter kennen.

  • Welke vragen kun je stellen tijdens een kennismakingsgesprek?

  • De vragen die je kunt stellen tijdens een kennismakingsgesprek zijn eigenlijk bijna dezelfde vragen die je kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Denk aan vragen over de bedrijfscultuur, doorgroeimogelijkheden, het team en de functie.

  • Welke vragen stelt de werkgever tijdens een kennismakingsgesprek?

  • Tijdens een kennismakingsgesprek wil je de werkgever jou vooral beter leren kennen. Je krijgt daarom vaak vragen over wie jij bent, maar ook vragen over je cv. Bijvoorbeeld over je werkervaring, skills of je talenknobbel.

  • Hoe kun je je voorbereiden op een kennismakingsgesprek?

  • Simpel. Bereid je voor op het kennismakingsgesprek met je potentiële nieuwe werkgever door een nette en gepaste outfit uit te kiezen, een notitieblok mee te nemen en je reis alvast ruim in te plannen.