Meestal voeren werkgevers sollicitatiegesprekken face to face, maar het kan voorkomen dat je wordt uitgenodigd voor een online sollicitatiegesprek. Da’s stiekem best handig, want de werkgever ruikt jouw angstzweet niet. En heb je koffie op de broek gemorst? Dan kun je zonder zorgen blijven zitten. Maar even zonder dollen: je vraagt natuurlijk af wat er bij zo’n online sollicitatiegesprek komt kijken. YoungCapital weet het je te vertellen. Blijf nog even hangen, dan leggen we het uit.
Waarom een digitaal sollicitatiegesprek voeren?
Sollicitatiegesprekken worden niet vaak online gevoerd, maar het kan zijn dat je toch een uitnodiging voor een online meeting in je mailbox ontvangt. En nee, dat heeft niets te maken met die pandemie van jaren terug. Bedrijven zetten digitale sollicitatiegesprekken bijvoorbeeld in voor:
- De eerste selectie. Sommige bedrijven kiezen ervoor om het kennismakingsgesprek online te doen.
- Tijdsbesparing. Hup, even de vergadering in en daarna weer uitloggen, dat scheelt weer reistijd en -kosten.
- Flexibiliteit. Met een online sollicitatiegesprek heb je veel meer flexibiliteit. Je bent dus veel vaker beschikbaar.
- Digital nomads of remote workers. Over flexibiliteit gesproken: als digital nomad of remote worker kijk je vast niet op van een online sollicitatiegesprek.
Psst, in de video vind je alvast een voorproefje op onze online sollicitatiegesprek tips.
Voorbereiden op een online sollicitatiegesprek
Je voorbereiden op een online sollicitatiegesprek is net zo belangrijk als bij een face to face gesprek. Zorg er daarom voor dat je een rustige en professionele plek hebt waar je niet gestoord wordt. Ook handig: check van tevoren of je internetverbinding, camera en microfoon het goed doen en installeer de juiste software (zoals Zoom, Skype of Teams). Meer tips nodig? Tegenwoordig helpen AI-tools als ChatGPT en Gemini je graag verder.
Om ervoor te zorgen dat je geen lange stiltes of de zin 'Uh, geen idee eigenlijk’ laat vallen tijdens je online sollicitatiegesprek: schrijf je mogelijke vragen mét antwoorden op spiekbriefjes en plak ze rond je computer. Lees je daarnaast je goed in over de functie en het bedrijf, en noteer vragen die je kunt stellen aan de werkgever. Op die manier laat je gelijk zien dat ‘voorbereiding’ jouw tweede naam is.
3 tips voor tijdens je online sollicitatiegesprek
Als je je tot in de puntjes hebt voorbereid, is het tijd voor jouw online sollicitatiegesprek. Super exciting natuurlijk, maar ook eng. Om ervoor te zorgen dat je het gesprek zonder knikkende knieën doorkomt, schreven we een aantal online sollicitatiegesprek tips voor je uit. Lees ze rustig door, dan komt dat gesprek vast goed.
1. Gebruik wallpapers
Vind jij het niet fijn om jouw woonomgeving te laten zien tijdens je online sollicitatiegesprek? Of heb je gewoon geen tijd (of zin) om op te ruimen? Stel dan een virtuele achtergrond in. Een afbeelding van een lekker strand of outer space is natuurlijk grappig tijdens jouw wekelijkse virtuele pubquiz, maar tijdens het online solliciteren kun je het beter wat professioneler houden. We’ve got you covered, want hieronder vind je een aantal toffe achtergronden om te gebruiken tijdens jouw online sollicitatiegesprek.
Je ziet het, een rustige achtergrond does the trick. Hoe je deze achtergronden gebruikt? Heel simpel: rechtermuisknop, klik op 'afbeelding opslaan als' and you're ready to go. Je kunt nu de afbeelding als achtergrond toevoegen in het programma (bijvoorbeeld Google Meet of Microsoft Teams) waarmee je het online sollicitatiegesprek hebt.
2. Dress to impress
Welke kleding draag je eigenlijk als je een online sollicitatiegesprek hebt? Dit hangt af van het bedrijf waar je solliciteert. Natuurlijk wil je er presentabel uitzien, maar houd je vooral aan de stijl van het bedrijf waarvoor je wilt werken. Zo zal je voor een gesprek met een bank waarschijnlijk nette kantoorkleding moeten dragen, maar is de dresscode bij een hip kledingbedrijf iets meer casual. Ook hier geldt: research is key. Neem een kijkje online om te zien hoe werknemers bij het bedrijf zich kleden of lees eventueel wat de algemene dresscode is.
3. Let op je houding
Dan is er nog één ding dat je niet mag vergeten voor jouw online sollicitatiegesprek: you’re never fully dressed without a smile. Lichaamstaal is ontzettend belangrijk tijdens een reallife gesprek, maar ook tijdens een digitaal sollicitatiegesprek moet je hier goed op letten. Zet je mooiste glimlach op en houd je lichaamstaal open en positief. Kruis je armen niet, zet je ellebogen niet op de tafel en speel niet met je haar.
Key takeaways
- Bedrijven kiezen voor online sollicitatiegesprekken vanwege de flexibiliteit en tijdsbesparing voor zowel jou als de werkgever.
- Bereid je voor op je online sollicitatiegesprek door je internetverbinding te checken en vooraf te oefenen met de vragen die je kunt verwachten en stellen.
- Enkele handige tips voor je online sollicitatiegesprek: zorg voor een neutrale achtergrond, kleed je passend bij het bedrijf en let op je houding tijdens het gesprek.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat moet ik doen als mijn internetverbinding wegvalt tijdens een online sollicitatiegesprek?
-
Moet ik me anders kleden voor een online sollicitatiegesprek?
-
Kan ik aantekeningen maken tijdens een online sollicitatiegesprek?
Tranquilo, blijf ademen en probeer opnieuw verbinding te maken. Als dat niet lukt, neem dan zo snel mogelijk contact op met de interviewer via e-mail of telefoon om de situatie uit te leggen en een nieuwe afspraak te maken.
Dat ligt eraan waar je solliciteert. Een advocaat kleedt zich nou eenmaal anders dan een bakker. Kies daarom dus een outfit dat goed past bij het bedrijf.
Jazeker, da’s heel slim zelfs. Met het maken van aantekeningen laat je gelijk zien dat je de informatie serieus neemt. Zorg er wel voor dat het niet afleidend is en laat de interviewer weten dat je aantekeningen maakt om belangrijke punten te onthouden.