WERKEN IN GRIEKENLAND

Jouw carrière in Griekenland

Wie aan Griekenland denkt, denkt aan zon, zee en strand. Of misschien wel aan de Akropolis, gyros en de Olympische Spelen. Maar in ieder geval niet aan werk. Toch is werken in Griekenland zo gek nog niet, want het geeft je de kans om langere tijd in dit prachtige land door te brengen. Tof, maar ook best spannend natuurlijk. Want wat moet je bijvoorbeeld allemaal regelen om te kunnen wonen en werken in Griekenland? En wat zijn de voor- en nadelen van een baan in Hellas? Je leest het op deze pagina.

Weet jij allang dat werken in Griekenland is wat jij wilt? Check dan meteen onze vacatures, dan start je binnenkort misschien al met werken in Athene, Thessaloniki of op een van de eilanden.

Waarom werken in Griekenland?

Misschien verklaren mensen je voor gek als je zegt te willen gaan werken in Griekenland. De Griekse economie heeft het immers tijdenlang zwaar gehad en herstelt maar langzaam. Aan de andere kant klinkt wonen en werken in een land waar de zon altijd (oké, bijna altijd) schijnt toch wel heul aantrekkelijk. Gaan of niet? Het kan helpen om de voor- en nadelen van werken in Griekenland op een rij te zetten. Je vindt de belangrijkste hieronder.

Voordelen van werken in Griekenland

  • Er is in Griekenland veel werk in de toeristische sector en bij internationale bedrijven. Ideaal, want zo kun je gewoon Nederlands of Engels praten op werk.
  • De Griekse cultuur is lekker relaxed en dat merk je ook op de werkvloer. Zaken doen tijdens een kop koffie of een uitgebreide lunch is heel normaal. Wel zo ontspannen.
  • Ook na werktijd hoef je je geen moment te vervelen in Griekenland. Het land heeft een rijke geschiedenis en ook de natuur is er prachtig. Na werktijd chillen op het strand of je vergapen aan eeuwenoude ruïnes? Het kan allemaal.

Nadelen van werken in Griekenland

  • We zeiden het al: Griekenland staat niet bepaald bekend om z’n sterk ontwikkelde economie. Het minimumloon ligt in dit land dan ook een stuk lager dan in Nederland, dus rijk zul je waarschijnlijk niet worden van een baan in Griekenland.
  • Als Nederlander ben je waarschijnlijk niet gewend aan de sterke hiërarchie die er op de Griekse werkvloer heerst. Bedenk van te voren goed of deze manier van werken bij je past.
  • Grieken lui? Echt niet. Met een gemiddelde werkweek van bijna 42 uur hebben de Grieken de langste werktijden van Europa. En omdat ze overdag vaak een lange lunchpauze hebben, werken ze ’s avonds wat langer door. Houd dus rekening met lange dagen als je gaat werken in Griekenland.

Griekenland

Informatie over werken in Griekenland

Chaotisch, lui, relaxed… Zomaar wat vooroordelen over de Griekse werknemer. Of gaat het er echt zo chill aan toe op de werkvloer? Dit en meer over de Griekse werkcultuur lees je hieronder.

Werkcultuur

Als je dacht dat de Grieken liever lui dan moe zijn, dan heb je het mis. Ze structureren hun werkdagen gewoon iets anders dan wij in Nederland gewend zijn. Het ontspannen levenstempo wordt op het werk niet losgelaten, want ook op werkdagen zijn lange lunchpauzes de norm. Daarbij worden schema’s vaker niet dan wel opgevolgd en is stiptheid niet zo belangrijk, waardoor de productiviteit lager is dan je misschien gewend bent. Toch werken Grieken gemiddeld 42 uur per week, wat betekent dat er ook ’s avonds iets gedaan moet worden.

Hiërarchie

Hoewel de sfeer op werk over het algemeen relaxed is in Griekenland, moet je wel rekening houden met een sterke hiërarchie. Managers laten duidelijk blijken dat zij de leiding hebben en worden door hun positie en ervaring extra gerespecteerd. Werknemers trekken de kennis en kwaliteiten van collega’s met een hogere functie eigenlijk nooit in twijfel. Ook bij kleine familiebedrijven, en daar zijn er nogal wat van in Griekenland, is er een sterke hiërarchische structuur. De baas van deze bedrijven wordt vaak door de werknemers echt als een vaderfiguur gezien.

Meetings en deadlines

Je kunt maar beter een flexibele instelling hebben als je gaat werken in Griekenland. Er wordt namelijk nogal eens afgeweken van de planning en de agendapunten. Dat is echter geen reden om een meeting of deadline niet serieus te nemen. Meetings zijn vrij formeel en er wordt als werknemer van je verwacht dat je je goed voorbereidt. Later komen dan op de afgesproken tijd is dan weer niet zo’n punt. De Grieken gaan flexibel om met tijd en vinden het heel menselijk als er eens iets tussenkomt.

Onderhandelen

Grieken zijn goede onderhandelaars. Ze houden van discussies en nemen de tijd om hun punt duidelijk te maken. Voordat de daadwerkelijke onderhandelingen starten, is het belangrijk dat er vertrouwen is tussen beide partijen. Het kan gerust drie meetings (bereid je voor op smalltalk!) duren voordat dat vertrouwen er is, dus het is belangrijk dat je geduld hebt als je succesvol wilt onderhandelen in Griekenland.

Feestdagen in Griekenland

Griekenland kent veel nationale feestdagen, van naamdagen tot Kerstmis en de Nationale Dag. Daarnaast zijn er lokaal nog talloze vieringen. Er zijn echter maar een paar feestdagen waarop je een vrije dag hebt. Je vindt ze hieronder.

  • Nieuwjaarsdag - 1 januari;
  • Epifanie (Driekoningen) - 6 januari;
  • Kathara Deftera (Asmaandag) - een maandag in februari of maart;
  • Onafhankelijkheidsdag - 25 maart;
  • Orthodox Goede Vrijdag - de vrijdag voor Pasen;
  • Orthodox Pasen - een zondag en maandag in april of mei;
  • Dag van de Arbeid - 1 mei;
  • Orthodox Pinksteren - een zondag en maandag in juni;
  • Maria Tenhemelopneming - 15 augustus;
  • Nationale Dag (Ochi Dag) - 28 oktober;
  • Kerstmis - 25 en 26 december.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Wat moet je regelen?

Om te kunnen werken in Griekenland moet je natuurlijk solliciteren, maar wat komt er verder kijken bij een Grieks buitenlandavontuur? Heb je bijvoorbeeld een visum of werkvergunning nodig? En hoe zit het met je zorgverzekering?

Registratie

Je hebt als inwoner van de EU geen visum of werkvergunning nodig om te mogen wonen en werken in Griekenland. Wel moet je je officieel inschrijven in het land als je van plan bent om langer dan drie maanden te blijven. Dit doe je door een soort identiteitsbewijs aan te vragen bij een politiebureau of de Dienst Vreemdelingenzaken in de regio waar je woont. Maak bij aankomst in Griekenland een afspraak voor je aanvraag en verzamel de volgende documenten:

  • een kopie van je paspoort of ID-kaart;
  • vier pasfoto’s;
  • een document waarmee je jouw woonadres kunt aantonen (bijvoorbeeld een huurcontract of energierekening);
  • bewijs van je zorgverzekering (bijvoorbeeld een kopie van je EU Health Card);
  • je arbeidscontract.

Tijdens de afspraak op het bureau bespreek je kort met een functionaris wat je in Griekenland doet, worden je vingerafdrukken afgenomen en vul je een aanvraagformulier in. Je krijgt vervolgens een ontvangstbewijs van je aanvraag en ontvangt binnen enkele dagen of weken (afhankelijk van waar je woont) de vergunning in de vorm van een soort identiteitsbewijs.

Het is daarnaast belangrijk om een AFM-nummer (Arithmo Forologiko Mitro) aan te vragen als je voor langere tijd gaat werken in Griekenland. Je hebt dit nummer nodig om onder andere belasting te betalen en een bankrekening te openen. Je doet de aanvraag bij de Euforia, een plaatselijk belastingkantoor.

Tot slot heb je een AMKA-nummer (Arithmos Mitroou Koinonikis Asfalisis) nodig. Met dit nummer krijg je toegang tot de sociale diensten in het land. Je kunt dit nummer aanvragen bij een KEP-kantoor of IKA/EFKA-kantoor, maar het kan ook dat je werkgever je aanmeldt voor een AMKA. Even checken dus bij je baas.

Zorgverzekering

Wanneer je langer dan drie maanden in het buitenland werkt, is je Nederlandse zorgverzekering niet meer geldig. Je moet je vanaf dat moment verzekeren in het land waar je woont. In Griekenland regel je dat door het eerder genoemde AMKA-nummer aan te vragen. Zodra je jouw socialezekerheidskaart hebt ontvangen, heb je net zoveel recht op het nationale zorgplan als de Grieken.

Benieuwd hoe je aan een woning komt in Griekenland?

Daar lees je meer over op onze pagina over wonen in Griekenland.

Via YoungCapital werken in Griekenland

Klaar voor een Grieks avontuur? Kijk eens of wij een leuke baan voor je hebben in Griekenland. Als je via YoungCapital aan de slag gaat, zijn wij jouw contactpersoon tijdens jouw periode in het buitenland. Zo sta je er nooit alleen voor als je gaat werken in Griekenland. Je kunt bijvoorbeeld bij ons terecht met vragen of voor advies. Vervoer naar Griekenland en accommodatie ter plaatse regel je zelf, tenzij de werkgever je hierbij wil helpen. Zo kan het dat de werkgever een kamer of appartement voor je heeft of je vliegticket vergoedt. In de vacature staat altijd aangegeven wat er voor jou als werknemer geregeld wordt.

Akropolis, Athene

Check onze vacatures in Griekenland

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Veelgestelde vragen

  • Heb ik een werkvergunning nodig om te mogen werken in Griekenland?

  • Griekenland hoort bij de EU, waardoor je geen werkvergunning nodig hebt om te mogen werken in Griekenland.

  • Bieden jullie ook vakantiewerk in Griekenland aan?

  • Ja, ook voor vakantiewerk in Griekenland kun je bij ons terecht. In het hoogseizoen is er in de toeristische sector veel vraag naar Nederlandse werknemers. Ga bijvoorbeeld aan de slag op een van de eilanden bij een hotel, als animator of duikinstructeur.

  • Kan ik via YoungCapital werken in Athene?

  • We bieden banen aan in heel Griekenland, dus ook in de hoofdstad. Dankzij de outsourcing van diverse diensten naar Griekse steden is er veel vraag naar Nederlandse werknemers in Athene en Thessaloniki.

Bekijk ook eens deze landen en steden