Jouw avontuur in Griekenland
Op zoek naar een zonnige bestemming voor jouw buitenlandavontuur? Als je gaat wonen in Griekenland gaat die zon je straks nog vervelen. Met bijna 3.000 zonuren per jaar op Rhodos, de langste kustlijn van Europa en het hele jaar door een aangenaam klimaat, is Griekenland met recht een parádeisos voor liefhebbers van zon, zee en strand. Maar ook als je liever de oude mythologie dan de turkooisblauwe zee induikt, zit je goed in dit veelzijdige land. Niet gek dus dat jij (tijdelijk) wilt wonen in Griekenland, maar niet voordat je wat meer info hebt. Wat moet je bijvoorbeeld allemaal regelen voor vertrek? Welke maandelijkse lasten kun je straks verwachten? En wat moet je nog meer weten over het leven in Hellas? Wij hebben het voor je uitgezocht.
Zoek je nog een baan voor jouw periode in Griekenland? Misschien vind je wel een leuke job via YoungCapital.
Waarom wonen in Griekenland?
Prachtige stranden, blauwe zee, idyllische witte dorpjes … Redenen genoeg om te emigreren naar Griekenland. Maar voordat je je koffers pakt, heb je ook aan de nadelen gedacht?
Voordelen van wonen in Griekenland
- Het klimaat. Tenminste, als je van het zonnetje houdt en tegen hoge temperaturen kunt. Het grootste deel van het land heeft een mediterraan klimaat, wat betekent dat de winters zacht en de zomers droog en warm zijn. Een stuk beter dan die Hollandse wisselvalligheid als je het ons vraagt.
- Je hoeft je nooit te vervelen als je gaat verhuizen naar Griekenland. Zowel op het gebied van cultuur en geschiedenis als natuur heeft het land veel te bieden. Denk aan eeuwenoude tempels en ruïnes, helderblauwe wateren en zelfs bergen. En heb je zin in een feestje? In Athene en op diverse eilanden vind je een bruisend nachtleven.
- De locals zijn vriendelijk en gastvrij. Hierdoor is het niet moeilijk om nieuwe vrienden te maken en voel je je waarschijnlijk direct welkom in Griekenland.
Nadelen van wonen in Griekenland
- De taal. Grieks is lastig, vooral omdat het Griekse alfabet zo anders is dan dat van ons. Gelukkig spreken de meeste (jonge) Grieken wel een woordje Engels. Toch is het slim om je in de taal te verdiepen. Basiskennis van het Grieks komt in het dagelijks leven goed van pas en de locals waarderen het als je moeite doet om je verstaanbaar te maken in hun taal.
- Fan van rust, reinheid en regelmaat? Dan is Griekenland misschien niet het land voor jou. Schema’s worden zelden gevolgd, te laat komen is geen issue en in de steden is het een (gezellige) chaos.
- De Griekse economie krabbelt wat op, maar heeft het nog altijd zwaar. Dat merk je niet alleen aan de lage lonen, maar ook aan de armoede die er in sommige wijken heerst. Toch weten de Grieken als geen ander hoe je moet genieten van het relaxte mediterrane leven.
Kosten van wonen in Griekenland
Grote kans dat je niet hoeft te stressen om je financiën als je gaat wonen in Griekenland. De kosten van levensonderhoud liggen er namelijk een stuk lager dan in Nederland. Daar staat tegenover dat ook de salarissen lager liggen dan hier, maar zelfs met een gemiddeld inkomen kun je prima leven in Griekenland. Houd er wel rekening mee dat het leven op de Griekse eilanden gemiddeld iets duurder is dan op het vasteland, vooral als het gaat om dagelijkse boodschappen en andere basisartikelen. Wonen in Athene of Thessaloniki is dus voordeliger dan op bijvoorbeeld Kreta, Rhodos of Santorini. Bovendien kun je de populaire toeristencentra beter vermijden als je de kosten laag wilt houden.
Check in onderstaande tabel welke maandelijkse lasten je kunt verwachten als je gaat emigreren naar Griekenland.
Gemiddelde kosten per maand
Maak een account aan
Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.
Informatie over wonen in Griekenland
Hoe delen Grieken hun dagen in? Wanneer eten ze? En zijn er nog andere dingen die je écht moet weten als je gaat wonen in Griekenland?
Lifestyle
Het leven draait op een lage versnelling in Griekenland en over het algemeen zijn de Grieken lekker relaxed. Dat is maar goed ook, want een groot deel van het jaar is het overdag veel te warm om actief in de weer te zijn. Het resultaat: lange middagpauzes en lange avonden. Zo houden de Grieken tussen 14:00 en 17:00 siësta, die ze ‘mesimeri’ noemen. Tijdens deze middagpauze zijn winkels gesloten en is er tijd voor lunch en eventueel een dutje. ’s Avonds worden de Grieken pas echt actief. Er wordt dan nog een paar uur gewerkt en de winkels zijn zeker tot 20:30 open, in toeristische gebieden zelfs tot 23:00. Op mooie avonden (en daar zijn er genoeg van in Griekenland) is het nog tot laat gezellig druk op straat.
Vraag jij je af hoe de Grieken op werk zijn?
Lees alles over de Griekse werkcultuur op onze pagina over werken in Griekenland.
Eetcultuur
Als je gaat wonen in Griekenland kun je maar beter van lekker eten houden. Met name het diner is heilig voor de Grieken. Ze eten laat op de avond, op z’n vroegst om 21:00, en houden van uitgebreid tafelen. Daarbij is het gezelschap bijna net zo belangrijk als het eten zelf. Het avondeten wordt namelijk gezien als een sociale aangelegenheid, waardoor Grieken vaak in grote groepen eten. Op het menu staan doorgaans simpele, authentieke gerechten, gemaakt met typische ingrediënten als olijfolie, groenten, vlees, vis, kaas en yoghurt.
Weetjes
- Een frisse duik is nooit ver weg als je gaat wonen in Griekenland. Je bent in dit land namelijk nooit meer dan 137 kilometer van de kust verwijderd.
- Je bord stukgooien na het eten? Griekser wordt het niet, zou je denken. In Griekenland is deze traditie inmiddels echter verboden omdat de rondvliegende scherven voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Alleen in restaurants met een vergunning vliegen er nog borden door de lucht.
- Het spoorwegennet van Griekenland is flink uitgebreid voor de Olympische Spelen van Athene in 2004. Toch heeft het slechts twee hoofdlijnen (van Athene naar Thessaloniki en van Athene naar Patra) en is de bus nog altijd hét vervoersmiddel van het land.
- Het is in Griekenland gebruikelijk om elkaar op maandag een goede week en op de eerste dag van de maand een goede maand te wensen. Ze zeggen dan geen ‘kalimera’ (goedendag), maar ‘kali evdomada’ (goede week) of ‘kalo mina’ (goede maand).
Wat moet je regelen?
Om te kunnen wonen en werken in Griekenland heb je geen visum of werkvergunning nodig. Tussen EU-landen bestaat namelijk vrij verkeer van personen en werknemers. Wel is het belangrijk om je officieel te registreren als je van plan bent om langer dan drie maanden of permanent te gaan wonen in Griekenland. Je leest hier meer over op onze pagina over werken in Griekenland. Meer info over het huren van een woning en het openen van een bankrekening vind je hieronder.
Appartement huren in Griekenland
Dankzij het grote aanbod en de lage huurprijzen is het niet lastig om een woning te vinden in de steden Athene en Thessaloniki, zelfs niet als je in het centrum wilt wonen. Op de eilanden is het aanbod beperkter en liggen in de toeristische gebieden de prijzen hoger. Toch lukt het vaak wel om al vóór vertrek online een woning te vinden, bijvoorbeeld via Spitogato.gr. Houd er rekening mee dat de meeste huurcontracten in het Grieks zijn opgesteld. Vraag aan je werkgever of een vriend om de belangrijkste informatie te vertalen, zodat je weet wat je tekent. Let bijvoorbeeld op wat er vermeld staat over de borg, duur, opzegtermijn en energiekosten.
Bankrekening openen
Ga je langer dan een paar maanden wonen in Griekenland? Dan wil je waarschijnlijk een Griekse bankrekening openen. Dat kan niet online, maar is gelukkig niet ingewikkeld. Je identiteitskaart of paspoort en je AFM-nummer zijn vaak voldoende om een rekening te openen bij een Griekse bank. Soms wordt er om aanvullende documenten gevraagd, zoals een afschrift van je huidige bank of een recente salarisstrook, of moet je een minimale storting doen om gebruik te kunnen maken van de rekening. Tijdens je aanvraag op het bankkantoor onderteken je enkele documenten en ontvang je jouw nieuwe rekeningnummer. Je betaalpas vind je een paar dagen tot een week later bij je thuis op de mat.
Het is trouwens aan te raden om altijd contant geld op zak te hebben in Griekenland, ook als je een Griekse bankrekening hebt. Er zijn namelijk nog steeds veel winkels en restaurants waar je kleine bedragen niet kunt pinnen.
Via YoungCapital wonen in Griekenland
Wonen in Griekenland gaat een stuk makkelijker als je er een baan hebt. Daar kunnen wij je bij helpen, want we hebben regelmatig vacatures openstaan in dit Zuid-Europese land. Zo kun je bijvoorbeeld gaan werken in de klantenservice of het toerisme. Als je via ons aan de slag gaat, zijn wij jouw Nederlandse contactpersoon tijdens je werkperiode in Griekenland. Handig voor als je met vragen zit of advies nodig hebt. Een woning regel je zelf, tenzij je werkgever er een voor je heeft. In de vacature staat altijd duidelijk aangegeven of dat het geval is.
Check onze vacatures in Griekenland
Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland
-
“De mogelijkheid om door te groeien en de afwisselende werkzaamheden was voor mij stimulerend om voor dit project te kiezen. Ik ben het beste bewijs dat dit ook mogelijk is op het project”..
Giovanni Braem, werkt bij Eneco CC in Bulgarije
-
“Leven in Sofia is een van de beste keuzes die ik heb gemaakt in mijn leven. De relocatie ging heel vlot. Na vijf jaar hier te zijn heb ik nog geen enkel moment spijt gehad van deze keuze. De jovialiteit van de mensen hier zorgt ervoor dat je je snel thuis gaat voelen”.
Anais, werkt bij Euroccor in Bulgarije
-
“Allereerst is Sofia een super mooie, moderne stad met een rijke geschiedenis en cultuur en de meeste mensen spreken hier gewoon Engels. Het bedrijf helpt je bij alles wat nodig is om hier aan de slag te gaan”.
Esther, werkt bij Euroccor in Bulgarije
Overzicht wonen in Griekenland
Veelgestelde vragen
-
Kan ik in Griekenland wonen?
-
Hoe duur is wonen in Griekenland?
-
Hoeveel verdien je in Griekenland?
Ja, als EU-burger kun je zonder visum wonen in Griekenland. Voor een verblijf langer dan drie maanden moet je je wel registreren. Het is dan belangrijk dat je een baan en een vast woonadres hebt.
De huurprijzen liggen in Griekenland lager dan in Nederland. Zo betaal je voor een klein appartement in het centrum van een Griekse stad gemiddeld zo’n € 345,-.
Het minimumloon is ruim € 750,- per maand, maar de kans is groot dat je meer verdient. Het gemiddelde maandsalaris in Griekenland is ongeveer € 1.100 per maand..