Jouw avontuur in Italië
Het land van het lekkere eten en de prachtige cultuur. Italië is een van de meeste populaire vakantiebestemmingen voor Nederlanders. Maar hoe is het om te werken en wonen in Italië? Als je gaat verhuizen naar Italië wil je vast het een en ander weten. Hoe zit de Italiaanse cultuur in elkaar? Wat zijn de grootste cultuurverschillen? En wat moet je precies regelen als je gaat wonen en werken in Italië? YoungCapital heeft het voor je uitgezocht.
Wil jij zo snel mogelijk beginnen aan dit avontuur? Neem dan meteen een kijkje bij de openstaande vacatures in Italië. Misschien staat jouw droombaan daar nu al tussen.
Waarom wonen in Italië?
Eigenlijk zijn de lekkere pasta’s, pizza’s en het Italiaanse schepijs al reden genoeg om te verhuizen naar Italië, toch? Maar Italië heeft natuurlijk nog veel meer moois te bieden. Eén van de redenen om te wonen en werken in Italië, is dat je nog lekker dicht bij huis bent, maar ook kunt proeven van de cultuur in Italië en het mooie weer. Daar kunnen wij in Nederland namelijk nog iets van leren. Over het algemeen zijn Italianen echte levensgenieters en cultuurliefhebbers. Na je werkdag nog een rondje door de stad lopen om een gelato te halen? Het kan in Italië.
Voordelen van wonen in Italië
- Het klimaat in Italië is erg verschillend, maar in het grootste deel van het land is het het hele jaar door warm. In het zuiden kun je het zelfs tropisch noemen. Optimaal genieten dus.
- Als EU-burger hoef je geen speciaal visum te regelen om te wonen en werken in Italië. Dat scheelt je veel gedoe.
- Het openbaar vervoer netwerk is uitgebreid en de lijnen sluiten allemaal goed op elkaar aan. Vooral in de grote steden. Zo hoef je nooit lang te wachten op je trein, bus of metro.
Nadelen van wonen in Italië
- Misschien dat je al een paar woordjes kent, maar de Italiaanse taal is moeilijk om te leren. Heb je de Spaanse taal al onder de knie? Dat is een win-win. Deze talen hebben namelijk wat van elkaar weg, waardoor het makkelijker is om Italiaans te leren als je al Spaans kunt.
- Wonen in Italië kan best duur zijn. De prijzen van verschillende levensmiddelen liggen hoger dan in Nederland. Natuurlijk kun je het zo gek maken als je zelf wilt, maar wonen in een stad in Italië is over het algemeen duurder dan in Nederland.
- In Italië kennen ze geen minimumloon. Dat betekent dat bedrijven zelf mogen bepalen wat jouw salaris is. Dit kan natuurlijk positief, maar ook negatief uitpakken.
Kosten van wonen in Italië
Als je naar Italië gaat verhuizen, kunnen de kosten heel erg verschillen. Het ligt er natuurlijk aan of je je hele inboedel mee verhuist of dat je gewoon met een koffertje het vliegtuig instapt. Om de kosten van je verhuizing zo laag mogelijk te houden, raden we je natuurlijk het plan met de koffer aan. De verhuiskosten zijn meestal de reden dat je kosten oplopen. Je moet dan namelijk rekening houden met zo’n € 2.000 extra.
Als je gaat wonen in Italië ben je vast benieuwd naar de huurprijzen. Zoek je een woning in de stad? Dan vind je vooral appartementen. Rijtjeshuizen of vrijstaande woningen vind je niet snel in het centrum van de stad. Ook zullen huurprijzen veel verschillen. Als je wilt wonen in Rome is het bijvoorbeeld al lastiger om iets betaalbaars te vinden. Om je kosten laag te houden, kun je er altijd voor kiezen om met huisgenoten te wonen. Dit is meestal makkelijker dan het vinden van een studio.
Over het algemeen is wonen in Italië wel een stuk goedkoper dan in Nederland. Natuurlijk ligt het er wel aan waar je woont. Wonen in een stad is altijd duurder. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor restaurants. Ga je naar een restaurant in het toeristische deel van de stad? Of eet je liever als een local? Dat maakt natuurlijk wel wat uit.
Gemiddelde kosten per maand
Maak een account aan
Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.
Informatie over wonen in Italië
Als je gaat wonen in Italië als Nederlander, waar moet je dan rekening mee houden? Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat er cultuurverschillen zijn. Welke dat zijn? Bereid je maar alvast voor.
Benieuwd naar de werkcultuur?
Op onze pagina over werken in Italië lees je daar alles over.
Eetcultuur
Italië staat bekend om haar lekkere eten en wijn. Je kunt wel zeggen dat eten een belangrijk deel uitmaakt van hun cultuur. In principe leef je daar om te eten, niet andersom. Waar wij in Nederland vaak kiezen voor een zak pasta uit de supermarkt, is het in Italië gebruikelijker om zelf je pasta te maken. De Italianen hechten dan ook veel waarde aan hun eten. Voor hen is dit het moment dat je samenkomt met familie en vrienden en geniet van de quality time. Dit geldt ook voor koffiemomentjes. Als je door de straatjes van Italië loopt, zul je veel cafés tegenkomen. Voordat je aan je werkdag begint, zijn dit de perfecte spots om je koffie te halen.
Lifestyle
Het woord tranquillo doet waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. In Italië doen de meeste mensen niet zo moeilijk over na de afgesproken tijd aankomen. Als je gaat wonen in Italië hoef je niet veel te stressen. In Nederland gaat alles snel, snel, snel. In Italië gaat het leven allemaal wat relaxter. Avondeten om zes uur? Dat zul je niet snel zien. Je kunt eerder verwachten dat je rond half tien aan tafel schuift voor het avondeten. Waarom zo laat? In Italië komt het vaak voor dat mensen eerst nog genieten van een aperitivo. Onder het genot van een glas wijn en lekkere hapjes bespreken ze de dag met elkaar.
Bella figura-cultuur
Over het algemeen kleden Italianen zich altijd goed. In Nederland voelt dat misschien al snel als overdressed, maar in Italië vinden de meeste mensen het belangrijk dat ze er verzorgd uitzien. Bella figura betekent letterlijk ‘het mooie figuur’. Het hoort allemaal bij de Italiaanse cultuur om een goede eerste indruk te maken. En dit doe je door mooie en elegante kleding te dragen. Maar toch blijft dit ook een groot cliché. Er zijn natuurlijk ook genoeg Italianen die minder waarde hechten aan stijl.
Weetjes
- De eerste pizzeria in Italië opende in 1830 haar deuren in Napels. Volgens veel mensen is Napels nog steeds dé plek om de lekkerste pizza’s te eten.
- Augustus is de maand dat veel Italianen op vakantie gaan. Restaurants, cafés en winkels zijn dan vaak dicht. Je moet dus niet gek opkijken als je opeens voor een dichte deur staat.
- Het klinkt misschien als een filmscenario, maar de maffia speelt nog altijd een grote rol in Italië. Als een deel van de omzet niet naar de maffia gaat, kun je als ondernemer verwachten dat er iets gaat gebeuren.
- In Italië hebben ze, net als in Spanje, een siësta. Deze duurt van 13:00 tot 16:00. Tussen deze twee tijdstippen zijn de meeste winkels dicht en de straten leeg.
Wat moet je regelen?
Als je gaat emigreren naar Italië, moet je natuurlijk het een en ander regelen. Maak voor jezelf een checklist, zodat je zeker weet dat je niet voor een onverwachte verrassing komt te staat. Het belangrijkste: je paspoort. Zorg ervoor dat deze nog geldig is. Anders sta je straks letterlijk voor een dichte deur op het vliegveld. Als EU-burger hoef je geen visum te regelen om te wonen en werken in Italië.
Aangekomen in Italië? Regel dan via de Italiaanse overheidsinstantie een codice fiscale. Dit is hetzelfde als een BSN-nummer en heb je nodig om een bepaalde dingen te regelen. Denk bijvoorbeeld aan het openen van een bankrekening, het ondertekenen van je huurovereenkomst en natuurlijk het contract bij je werkgever.
Ook niet onbelangrijk: je zorgverzekering. Het makkelijkst is om je zorgverzekering in Nederland aan te houden. Deze is wel maar 3 maanden geldig. Je kunt ook kiezen voor een internationale zorgverzekering. Dit is een verzekering voor expats die tijdelijk in het buitenland wonen. Ideaal dus als je gaat wonen in Italië.
Via YoungCapital wonen in Italië
Wist je dat je zelfs via YoungCapital kunt wonen in Italië? Als je altijd al een droom hebt gehad om te wonen en werken in Italië, kun je onze openstaande vacatures checken. Wie weet staat jouw droombaan daar wel tussen. Welke rol YoungCapital dan heeft? Wij zijn jouw contactpersoon. Heb je vragen of zijn er problemen? Dan kun je altijd bij ons aan de bel trekken. Zie je op dit moment geen interessante vacature? Schrijf je dan in voor de poolvacature. Zo weet je als een van de eerste wanneer er weer een leuke uitdaging is in Italië.
Check onze vacatures in Italië
Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland
-
“De mogelijkheid om door te groeien en de afwisselende werkzaamheden was voor mij stimulerend om voor dit project te kiezen. Ik ben het beste bewijs dat dit ook mogelijk is op het project”..
Giovanni Braem, werkt bij Eneco CC in Bulgarije
-
“Leven in Sofia is een van de beste keuzes die ik heb gemaakt in mijn leven. De relocatie ging heel vlot. Na vijf jaar hier te zijn heb ik nog geen enkel moment spijt gehad van deze keuze. De jovialiteit van de mensen hier zorgt ervoor dat je je snel thuis gaat voelen”.
Anais, werkt bij Euroccor in Bulgarije
-
“Allereerst is Sofia een super mooie, moderne stad met een rijke geschiedenis en cultuur en de meeste mensen spreken hier gewoon Engels. Het bedrijf helpt je bij alles wat nodig is om hier aan de slag te gaan”.
Esther, werkt bij Euroccor in Bulgarije
Overzicht wonen in Italië
Veelgestelde vragen
-
Is Italië duur om te wonen?
-
Is wonen in Rome duur?
-
Hoe vind ik een baan in Italië?
Wonen in Italië is qua kosten vergelijkbaar met Nederland. Natuurlijk ligt het wel aan je uitgavenpatroon. Als je veel uit eten gaat in toeristische gebieden, zullen je kosten een stuk hoger liggen dan wanneer je leeft als een local in Italië.
Wonen in Rome is duurder dan andere gebieden in Italië. Je betaalt al vaak meer dan € 1.300 voor een appartement buiten het centrum. Levensmiddelen, zoals boodschappen, zijn over het algemeen goedkoper dan in Nederland.
Misschien wel via YoungCapital! Check onze vacatures in Italië.