Waarom solliciteer je voor deze functie?

Tja. Waarom solliciteer je voor deze functie? Da’s een heel goede vraag van de interviewer in je sollicitatiegesprek. Want eigenlijk had je hier misschien zelf ook nog niet écht over nagedacht. Okay, je wilt van die ene vervelende collega af of flink meer geld verdienen. Maar dat ga je je toekomstige werkgever natuurlijk niet vertellen. Daarmee maak je geen goede indruk. Maar wat zeg je dan wel? Wij hebben 5 tips voor je antwoord op de vraag ‘waarom wil je deze baan?’ zodat jij de blits maakt tijdens je sollicitatiegesprek en de baan binnensleept.

Waarom solliciteer je op deze functie: tips voor je antwoord

De vraag ‘Waarom wil je deze functie?’ komt in meerdere gedaantes voor. Wat dacht je van ‘Wat spreekt je aan in deze functie?’. Grote kans dus dat je niet onder deze vraag uitkomt in je sollicitatiegesprek. Hoe je ‘m overleeft? Met onze 5 tips.

1. Maak je antwoord persoonlijk

Vergeet de hele bedoeling van een sollicitatiegesprek niet. Jij en de interviewer willen elkaar leren kennen. Blijf dus niet vaag over je motivatie, maar vertel iets persoonlijks. Dit helpt daarnaast om je antwoord concreet te maken. Een antwoord voorbeeld op de vraag ‘Waarom wil je deze baan?’:

‘Van jongs af aan ben ik altijd degene geweest waar vrienden en familie naartoe kwamen met hun problemen, omdat ik geduldig ben en goed luister. En tijdens mijn vorige baan in een drogisterij ontdekte ik hoe leuk ik het vind om klanten te helpen en hun vragen te beantwoorden. Daarom ben ik ervan overtuigd dat een functie als klantenservice medewerker perfect bij mij past.’

2. Laat zien dat je je hebt ingelezen

Als je veel weet van de functie, laat je jouw gesprekspartner merken dat je oprecht geïnteresseerd bent. De vraag: ‘Waarom solliciteer je op deze functie?’ beantwoord je dan ook met iets dat je in de vacature opviel en waar je laaiend enthousiast van werd. Hoe? Zo, bijvoorbeeld:

‘Toen ik jullie vacature las, was ik meteen enthousiast over jullie focus op duurzaamheid in logistieke processen. Het idee om te werken bij een bedrijf dat echt inzet op milieuvriendelijke oplossingen spreekt me erg aan. Ik heb ervaring met voorraadbeheer en logistieke systemen, en ik wil graag mijn vaardigheden inzetten om jullie duurzame doelen te ondersteunen. Daarom lijkt deze functie me perfect voor mij.’

3. Zie de vraag als iets positiefs

*Slik*. Geeft de vraag ‘Waarom solliciteer je voor deze functie?’ jou direct het gevoel alsof je je moet verantwoorden en verdedigen? Je bent niet de enige. Veel mensen hebben hier last van, omdat ze het idee krijgen dat de recruiter juist het tegenovergestelde bedoelt met deze vraag. Maar niets is minder waar en dus kun je de vraag in je hoofd maar beter ombuigen naar iets positiefs. Antwoord dan bijvoorbeeld op deze manier:

‘Wat leuk dat je vraagt wat mij aanspreekt in deze functie. Ik heb daar zelf ook al over nagedacht en realiseerde me dat ik het creatieve van het organiseren van evenementen geweldig vind. Ik hou ervan om unieke thema's te bedenken en alles tot in de puntjes te regelen. Bij mijn vorige baan zat ik al in de feestcommissie en daar kreeg ik veel energie van spectaculaire borrels organiseren. Daarom weet ik wel zeker dat een job als evenementen planner wat voor mij is.’

4. Laat zien dat je van meerwaarde bent

Als je jong bent, voel je je misschien onzeker als de interviewer vraagt waarom je deze functie wilt. Je hebt nog weinig ervaring en misschien kom je wel net van school af. Of stel dat je deze vraag krijgt in een sollicitatiegesprek voor je stage. Wat zeg je dan? Denk aan iets waarmee je laat zien wat je komt bijdragen, zoals:

‘Ik ben erg enthousiast over deze stage omdat ik tijdens mijn studie HR een sterke interesse heb ontwikkeld in personeelsbeheer en teamdynamiek. Hoewel ik nog in opleiding ben, heb ik al ervaring opgedaan door als vrijwilliger mee te helpen bij wervingsactiviteiten op school. Ik kijk ernaar uit om meer te leren en tegelijkertijd mijn frisse ideeën in de praktijk te brengen.’

5. Toon je enthousiasme voor het bedrijf

Heb je geen goede reden om te solliciteren op specifiek deze functie? Gooi het dan over een andere boeg. Laat zien dat je enthousiast bent over het team of de bedrijfscultuur. Zeg bijvoorbeeld dat de doorgroeimogelijkheden je aanspreken omdat je veel wilt leren. Of dat de werksfeer precies past bij wat je zoekt. Een voorbeeld:

‘Via LinkedIn ben ik deze baan tegengekomen. Een goede vriend deelde de vacature en zo is het balletje gaan rollen. We zijn een keer samen een koffie gaan drinken en toen vertelde hij mij over de goede werksfeer binnen het team. Dat wekte mijn interesse. Ik denk daarom dat ik goed binnen het team pas waar deze functie openstaat.’

Andere vragen voor je sollicitatiegesprek voorbereiden

Met onze tips kun je vast jouw eigen antwoord op de vraag ‘Waarom solliciteer je voor deze functie?’ formuleren. Check, check, dubbelcheck? Oefen dan met andere sollicitatievragen, zoals: ‘Hoe functioneer je in een team?’ en ‘Omschrijf jezelf in 3 woorden.’. En vraag AI om dit soort vragen zoals in een echt sollicitatiegesprek op je af te vuren. Zo rock je het sollicitatiegesprek straks helemaal in het echie, dat weten wij (bijna) zeker. Succes!

Key takeaways

  • Maak je antwoord op de vraag: ‘Waarom solliciteer je op deze functie?’ persoonlijk. Of gooi het over een andere boeg, door te laten zien dat je je hebt ingelezen in de vacature.
  • Bedenk verder dat deze vraag niets negatiefs betekent. Je kunt laten zien dat je van meerwaarde bent en je enthousiasme tonen voor het bedrijf.
  • Naast ‘Waarom solliciteer je voor deze functie?’ ook oefenen met andere vragen? YoungCapital heeft de artikelen voor je klaarstaan.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is een voorbeeld antwoord op de vraag: ‘Waarom solliciteer je op deze functie?’

  • Maak je antwoord persoonlijk, bijvoorbeeld door te zeggen dat je al van jongs af aan interesse hebt in een specifiek aspect van de functie.

  • Kan ik ook oefenen met andere veelvoorkomende sollicitatievragen?

  • Tuurlijk. Wat je moet antwoorden op de vraag ‘Waarom moeten we jou aannemen?’ en ‘Wat onderscheidt jou van andere kandidaten?’ check je bij YoungCapital.