Hoe functioneer je in een team?

In veel functies werk je in een team en is samenwerken dus belangrijk. Het is daarom niet gek als de interviewer je tijdens je sollicitatiegesprek iets vraagt als: ‘Hoe functioneer je in een team?’. Tja, goeie vraag. Je weet zo ongeveer wel wat jouw rol is, maar hoe breng je dat duidelijk over op je potentiële nieuwe werkgever? Met onze tips komt dat helemaal goed.

Hoe functioneer je in een team? Zó antwoord je

De werkgever probeert er tijdens het sollicitatiegesprek onder andere achter te komen of je binnen het team past. Verwacht daarom een vraag als ‘Hoe functioneer je in een team?’, ‘Ben je een teamplayer?’, ‘Wie ben jij in een team?’ of ‘Welke rol neem jij aan in een team?’. Het doel van die al die vragen is hetzelfde: uitvogelen wat jouw manier van samenwerken is en of dat een beetje samengaat met hoe de bestaande leden van het team samenwerken. Maar eh, hoe geef je nou een goed antwoord op die vraag? We hebben een paar tips voor je.

1. Weet welke rollen er zijn

Denk je aan samenwerken en teamplayers, dan denk je toch vaak aan leiders. Maar da’s lang niet de enige rol in een team. Volgens Belbin, een Britse wetenschapper, zijn er wel negen verschillende rollen. Het is best de moeite waard om daar eens in te duiken voordat je je sollicitatiegesprek hebt.

2. Noem je soft skills

Vind je die rollen maar vaag of is het je niet helemaal duidelijk wat jouw rol is? Bedenk dan over welke soft skills je beschikt. Wat jij bijdraagt aan een team, hangt namelijk voor een groot deel af van wie je bent en wat je kunt. Misschien breng je veel energie in de groep of ben je juist rustig en zorg je voor structuur? Andere soft skills die je een goede teamplayer maken, zijn bijvoorbeeld:

3. Wees eerlijk

Misschien een inkoppertje, maar o zo belangrijk: geef eerlijk antwoord op de vraag ‘Hoe functioneer je in een team?’. Fake niet dat je een geboren leider bent omdat je denkt dat je gesprekspartner dat wil horen. Mocht je denken dat werkgevers alleen maar leaders zoeken, da’s niet waar. Het wordt namelijk nogal een chaos met allemaal leiders in een team. Het is voor de balans daarom juist belangrijk om verschillende types in een team te hebben. Gewoon lekker jezelf zijn dus, misschien is dat precies de aanvulling die het team nodig heeft.

4. Denk aan voorbeelden uit de praktijk

Denk tijdens de voorbereiding van je gesprek na over de teams waarin je de afgelopen jaren werkte. Hoe ging die samenwerking en wie was jij binnen het team? Pakte je alles aan als leider? Deed je de eindcheck? Of was je eigenlijk vrij stilletjes, maar merkte je wel belangrijke details op? Door alvast relevante situaties te verzamelen geef je straks tijdens je gesprek makkelijk een paar goede voorbeelden.

5. Denk ook aan privésituaties

De werkgever is natuurlijk vooral benieuwd hoe je in een professionele setting samenwerkt, maar ook jouw rol in privésituaties zegt iets over wie jij in een team bent. Doe je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, beoefen je een teamsport of regel jij altijd de familievakanties? Da’s best het vermelden waard.

6. Gebruik de STAR-methode

Wat ons betreft geef je het best antwoord op je sollicitatievragen door de STAR-methode te gebruiken. STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat en helpt je om je antwoord te structureren. Kijk, zo doe je dat:

  • Situatie. Vertel kort iets over het team waar je eerder deel van uitmaakte. Vertel bijvoorbeeld uit hoeveel mensen het team bestond, wat je specifieke rol was en of jullie goed op elkaar waren ingespeeld. Een korte, maar krachtige beschrijving is het best.
  • Taak. Leg uit wat het doel was van het team. Vertel bijvoorbeeld over een project waar jullie aan werkten en wat jouw taken en verantwoordelijkheden hierbij waren. Beschrijf dan voor welke uitdaging jullie kwamen te staan en wat het probleem precies was.
  • Actie. Nu vertel je hoe het team het probleem heeft opgelost. Daarbij focus je natuurlijk op de stappen die jij hebt gezet, maar overdrijf het niet. Het gaat erom dat je duidelijk maakt hoe jouw acties bijdroegen aan het teambelang.
  • Resultaat. Tot slot deel je het resultaat: wat heeft het team uiteindelijk behaald en is het project op tijd en succesvol afgerond? Ook slim: vertel wat je van deze situatie hebt geleerd en hoe dit je bij een volgende uitdaging kan helpen.

Key takeaways

  • Omdat teamwork in veel functies belangrijk is, kun je tijdens een sollicitatiegesprek een vraag verwachten als ‘Hoe functioneer je in een team?’.
  • Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, moet je weten welke verschillende rollen er zijn. Of focus op de soft skills die je een goede teamplayer maken.
  • Ook belangrijk: geef altijd eerlijk antwoord op deze vraag, denk na over wat jouw rol was in je vorige teams en vergeet privésituaties niet.
  • Gebruik de STAR-methode om je antwoord te structureren.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Waarom willen werkgevers weten of je een teamplayer bent?

  • Werkgevers stellen dit soort vragen omdat ze willen weten of je binnen het team en bij het bedrijf past. Als je bijvoorbeeld aangeeft dat je graag de leiding neemt en het team heeft al meer dominante types, dan botst dat misschien.

  • Hoe beantwoord je de vraag ‘Hoe functioneer je in een team?’

  • Een goed antwoord bevat concrete voorbeelden van situaties waarin je eerder samenwerkte in een team. Onze tip: beantwoord je sollicitatievragen aan de hand van de STAR-methode. In het artikel lees je hier meer over.

  • Waaruit blijkt dat je een teamplayer bent?

  • Echte teamplayers zijn vaak sociaal, behulpzaam, verbindend, toegankelijk en open in hun communicatie. Als je een werkgever wilt laten zien dat je een teamplayer bent, kun je dus voorbeelden noemen waaruit blijkt dat je over dit soort eigenschappen beschikt.