Er zijn van die vragen waarvan je bijna zeker weet dat je ze in een sollicitatiegesprek om de oren krijgt. Een voorbeeld van zo’n sollicitatievraag is: ‘Waarom moeten we jou aannemen?’. En hoewel jij misschien zelf ernaar neigt om iets te zeggen zoals: ‘omdat ik het geld nodig heb’ of ‘omdat ik de beste ben’, kun je je antwoord toch beter iets anders formuleren. Hoe moet het dan wél? Dat vertellen wij je in dit artikel. We geven je zelfs een paar voorbeelden van antwoorden op de ‘waarom zouden we jou moeten aannemen-vraag’. Klaar? Oefenen maar.
Waarom stellen recruiters deze vraag?
Recruiters zijn niet zomaar nieuwsgierig als ze de vraag: ‘Waarom moeten we jou aannemen?’ stellen. Ze willen de beste match vinden voor hun team. Dus als ze vragen waarom ze jou moeten kiezen, willen ze weten wat jou onderscheidt van de rest. Zeker als de concurrentie op de arbeidsmarkt hoog is, komt deze vraag vaak voor in het sollicitatiegesprek. Misschien in een andere vorm, zoals: Wat kan jij toevoegen aan ons team?, maar de strekking blijft hetzelfde. Maar eh … hoe antwoord je dan precies?
Hét antwoord op de vraag: ‘Waarom moeten we jou aannemen?’
Het recept voor een antwoord op de vraag ‘Waarom moeten wij jou aannemen?’ bestaat uit twee ingrediënten.
- Het gedeelte waarin jij vertelt wat jou anders maakt dan de andere kandidaten.
- Het gedeelte waarin jij wat je in deel 1 vertelt, koppelt aan de functie waarop je solliciteert.
Wat onderscheid jou van anderen?
Soms zijn relevante opleidingen en je werkervaring genoeg. Maar het is beter om echt jouw talent te laten zien. Vertel over die projecten waarin je echt het verschil maakte, de skills die je tot in de puntjes hebt geperfectioneerd en die eigenschappen die jou een echte teamplayer maken.
Koppeling met de functie
Nu je hebt laten zien wat jou uniek maakt, is het tijd om te showen hoe goed je past bij de rol waar je voor solliciteert. Denk vooral na over vragen als ‘Wat kan ik bijdragen aan het bedrijf?’ en ‘Wat kan ik toevoegen aan een team?’. Op die manier verbind je jouw talenten direct met de specifieke taken en vereisten van de functie.
Misschien heb je wel engelengeduld bij het oplossen van klantproblemen als klantenservice medewerker. Of komt jouw scherpe focus op efficiënt onderhoud goed van pas als operator? En wie weet kan jouw talent voor strategisch talentmanagement een positieve cultuurverandering binnen het team tot stand brengen. Het kan allemaal.
Waarom moeten we jou aannemen voorbeelden
Hapklare antwoorden op de vraag: ‘Waarom moeten we jou aannemen?’ bestaan dus niet. Want iedereen is anders en elke functie vraagt weer net andere kwaliteiten van je.
Waarom moeten wij jou aannemen: voorbeeld voor winkelmedewerker
‘Ik heb al vijf jaar ervaring in de detailhandel. In mijn vorige baan zorgde ik ervoor dat elke klant tevreden de deur uitging. Met oudere bezoekers knoopte ik een praatje aan en de allerjongsten gaf ik altijd wat lekkers. Ik weet zeker dat ik met mijn verkoopskills de omzet in jullie bedrijf een boost geef, want ik zorg ervoor dat klanten altijd terug willen komen.’
Waarom moeten wij jou aannemen: voorbeeld voor inkoper
‘Ik ben een echte dealmaker met een groot netwerk. Ik weet namelijk altijd de beste deals te sluiten. Dat was al zo op het schoolplein bij het ruilen van knikkers en Pokémon-kaarten. Maar ook in latere werkervaringen lette ik altijd op de kosten terwijl ik zorgde voor topkwaliteit producten. Mijn strategische aanpak betekent dat ik altijd het beste van het beste kan binnenhalen.’
Waarom moeten wij jou aannemen: voorbeeld voor orderpicker
‘Ik let op de details waardoor ik bestellingen altijd foutloos klaarzet. En met mijn ervaring in de logistiek weet ik precies hoe ik efficiënt moet werken om deadlines te halen. Ideaal, want ik zag in de vacature dat nauwkeurigheid en snelheid essentieel zijn om aan de klantverwachtingen te voldoen.’
Vermijd deze antwoorden over waarom jou aannemen
Zijn er dan ook dingen die recruiters liever niet willen horen? Yep. Zet deze antwoorden maar alvast uit je hoofd:
No go antwoorden | Reden |
---|---|
Omdat ik hard werk. | Het antwoord is te vaag. |
Omdat ik geld nodig heb. | Hierbij toon je geen intrinsieke motivatie. |
Omdat ik goed ben in mijn vak. | Dit antwoord is erg algemeen. |
Omdat ik altijd al bij dit bedrijf heb willen werken. | Het antwoord is niet specifiek genoeg. |
Omdat ik momenteel geen andere opties heb. | Hiermee laat je geen interesse in functie zelf zien, wel in een baan. |
Omdat ik denk dat deze baan makkelijk is. | Je onderschat de job. |
Omdat ik graag vanuit huis wil werken. | Je focust op persoonlijke voorkeuren boven professionele overwegingen. |
‘Waarom moeten we jou aannemen?’ is lang niet de enige vraag die je tijdens je sollicitatiegesprek voorgeschoteld krijgt. Meer moeilijke vragen voorbereiden? Check wat je moet antwoorden op andere vragen, zoals: ‘Hoe functioneer je in een team?’ en ‘Waar zie je jezelf over vijf jaar?’. Of vraag ChatGPT om jouw sollicitatiegesprek met je te oefenen. Dan ben jij er straks helemaal klaar voor.
Key takeaways
- Recruiters vragen ‘Waarom moeten we jou aannemen?’ om te ontdekken wat jou onderscheidt van andere kandidaten en om de beste match voor hun team te vinden.
- Je antwoord op de vraag moet bestaan uit twee onderdelen. In het eerste deel vertel je wat jou uniek maakt, in het tweede deel maak je een koppeling met de functie.
- Voorbeelden van goede antwoorden op deze sollicitatievraag vind je in dit artikel.
- Juist weten wat je beter niet kunt zeggen? Vermijd antwoorden als ‘Omdat ik hard werk.’ of ‘Omdat ik geld nodig heb.’.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat moet ik antwoorden op de vraag: ‘Waarom zouden we jou de job moeten geven?’
-
Hoe kan ik mijn antwoord aanpassen aan verschillende soorten functies?
-
Wat moet ik niet antwoorden op de vraag: 'Waarom zouden we jou moeten aannemen?’
Zorg dat jouw antwoord twee ingrediënten bevat. 1. Het gedeelte waarin jij vertelt wat jou anders maakt dan de andere kandidaten. 2. Het gedeelte waarin jij wat je in punt 1 vertelt, koppelt aan de functie waarop je solliciteert.
Flex it. Pas jouw antwoord aan op basis van wat de job vraagt. Check daarvoor bijvoorbeeld de vacature. In dit artikel vind je voorbeeldantwoorden voor drie soorten functies. Meer hulp nodig? Gebruik bijvoorbeeld de STAR-methode bij je sollicitatie.
Vermijd clichés zoals: ‘Omdat ik geld nodig heb.’ of ‘Omdat ik goed ben in mijn vak.’ Deze antwoorden laten niet je motivatie zien en zijn niet specifiek genoeg.