Wat motiveert jou op je werk? Intrinsieke motivatie gaat over motivatie van binnenuit, gewoon omdat je je job leuk vindt of graag meer wilt leren. Maar het kan natuurlijk ook dat je werkt voor de moneys of om hogerop te komen. Dan hebben we het over extrinsieke motivatie. Beide vormen van motivatie zijn valid, maar wat is nou precies het verschil? En hoe kun je je intrinsieke motivatie stimuleren? In dit artikel bespreken we de betekenis van intrinsieke motivatie. Met voorbeelden, zodat je intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie kunt herkennen in je eigen werk.
Op deze pagina

Wat is intrinsieke motivatie?
De betekenis van intrinsieke motivatie is dat je iets doet omdat je het zelf wilt, niet vanwege factoren van buitenaf. Je doet je werk dus omdat je het leuk vindt, omdat je iets wilt leren of omdat het je verder in je carrière brengt. Intrinsieke motivatie komt vanuit jezelf, het is natuurlijke motivatie. Best lastig, want je bent nou eenmaal niet automatisch gemotiveerd voor alles wat je doet.
Wat is extrinsieke motivatie?
En extrinsieke motivatie dan? De betekenis hiervan is het tegenovergestelde: je doet iets omdat je van buitenaf wordt gemotiveerd. Dat kan in de vorm van een beloning zijn, zoals een bonus, status op je werk of een hoger salaris. Maar het kan ook negatief zijn, zoals druk van een manager. Hoe dan ook, extrinsieke motivatie komt niet vanuit jezelf. Da’s het verschil met intrinsieke motivatie: die komt wel van binnenuit.
Vergelijkbare competenties
Ben je intrinsiek gemotiveerd voor je werk? Dan ben je ook bevlogen. Dat betekent dat je plezier hebt in je werk en er energie en voldoening uit haalt. Intrinsieke motivatie leidt dus tot bevlogenheid. Vaak voel je je ook meer betrokken bij je werk als je intrinsiek gemotiveerd bent, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook gemotiveerd zijn als je je werk leuk vindt om te doen, maar niet per se betrokkenheid voelt met de organisatie. Nog zo’n competentie die dicht bij intrinsieke motivatie ligt is verantwoordelijkheid. Ben je intrinsiek gemotiveerd, dan is de kans groot dat jij je ook verantwoordelijk voor je werk voelt.
Intrinsieke en extrinsieke motivatie voorbeelden
Soms is het verschil tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie niet heel duidelijk. Daarom hebben we een hoop voorbeelden van intrinsieke motivatie en voorbeelden van extrinsieke motivatie verzameld. Herken jij ze?
Intrinsieke motivatie voorbeelden werk | Extrinsieke motivatie voorbeelden werk |
---|---|
Je vindt het fijn om je skills te verbeteren. | Je gaat voor een prestatiebonus voor de meeste targets. |
Je haalt voldoening uit het helpen van anderen op je werk. | Je wilt graag die winstuitkering als er aan het einde van het jaar veel winst is gedraaid. |
Je vindt het leuk om nieuwe dingen uit te proberen. | Je krijgt positieve reacties van je familie en vrienden. |
Je wilt betekenisvol werk doen. | Je wilt positieve feedback krijgen van je collega’s. |
Je voelt voldoening als je werk bijdraagt aan een hoger doel. | Je wilt promotie maken. |
Je werkt graag zelfstandig aan uitdagende projecten. | Je werkt voor een salarisverhoging. |
Je voelt je gelukkig als je kwalitatief goed werk levert. | Je wilt graag waardering krijgen van je leidinggevende. |
Je bent nieuwsgierig en wilt alles leren over je vakgebied. | Je werkt voor goede beoordelingen bij je functioneringsgesprekken. |
Je bent trots op jezelf als je je taken afrondt. | Je baan biedt stabiliteit. |
Je vindt het leuk om met je collega’s samen te werken. | Je werkt efficiënt zodat je eerder klaar bent met je taken. |
Je houdt ervan om ingewikkelde problemen op te lossen. | Je wilt indruk maken op klanten. |
Je vindt het fijn om verantwoordelijkheid te krijgen. | Je streeft naar zichtbare resultaten die je op je cv kunt zetten. |
Je vindt persoonlijke groei belangrijk in je carrière. | Je voert taken uit om conflicten met je manager of collega’s te voorkomen. |
Je krijgt energie van afwisselende taken. | Je werkt hard om een vast contract te krijgen. |
Waarom is intrinsieke motivatie belangrijk?
Extrinsieke motivatie werkt prima op de korte termijn, maar intrinsieke motivatie helpt je voor een langere tijd. Je kunt je vast voorstellen dat je gemotiveerd blijft als je je werk leuk vindt. Maar dat je motivatie wegvalt als je eenmaal een salarisverhoging hebt gekregen of als je werkgever stopt met die fijne bonusregeling. Daarom is intrinsieke motivatie belangrijk voor je eigen welzijn. Je zit lekkerder in je vel als je intrinsiek gemotiveerd bent.
Ook voor je werkgever is het fijn als jij en je collega’s intrinsiek gemotiveerd zijn. Dit betekent namelijk dat jullie zin hebben in je werk en net dat beetje extra geven. Intrinsieke motivatie zorgt ervoor dat je vanuit jezelf met creatieve ideeën komt voor het bedrijf, graag een keer iets langer doorwerkt en kwalitatief werk wilt leveren. Alleen maar fijn voor je baas, dus.
Intrinsieke motivatie stimuleren
Tja, hoe kom je nou aan intrinsieke motivatie? Het helpt niet als je baas ineens een prestatiebonus aanbiedt of als je ouders je vragen wanneer je eens een keer promotie krijgt. Dat is juist extrinsieke motivatie. Dus hoe kun je je intrinsieke motivatie stimuleren? Check onze tips.
- Ontdek jouw drijfveren. Waar krijg je energie van op je werk en waar raak je juist vermoeid van? Zet alles wat in je opkomt op papier. Kijk naar je energiebronnen. Hoe kun je die koppelen aan jouw functie? Focus extra op jouw energiebronnen tijdens je dagelijkse taken, dan zul je zien dat je meer plezier hebt in je baan. Extra tip: praat hierover met je manager, wie weet kan die je een handje helpen.
- Verbeter je skills. Persoonlijke ontwikkeling is heel motiverend, dus zoek in jouw werk naar manieren om je vaardigheden te verbeteren of misschien zelfs hele nieuwe dingen te leren. Vraag om feedback en neem die ter harte. En meld je eens aan voor een interne training als jouw werkgever dit aanbiedt.
- Stel persoonlijke leerdoelen. En dan hebben we het over doelen waarvan jij energie krijgt. Misschien wil je nieuwe software leren, oefenen met presenteren of in de toekomst meehelpen met de onboarding van nieuwe collega’s. Stel (samen met je manager) doelen en reflecteer regelmatig op je vooruitgang. Kleine successen kunnen jouw intrinsieke motivatie echt stimuleren.
- Maak je doelen SMART. Nog even over die doelen: zorg dat je ze ook echt kunt halen. Anders heeft het juist een negatief effect op je intrinsieke motivatie. “Ik ga oefenen met feedback geven” is bijvoorbeeld heel vaag. Maar “ik ga elke week met mijn collega zitten en hem feedback geven over zijn werk” is een stuk concreter.
- Doe het samen. In je eentje werken is niet heel goed voor je intrinsieke motivatie. Je haalt juist energie uit sparren met je collega’s, lachen tijdens de lunch, elkaar helpen met taken en samen streven naar de beste resultaten. Hoe zit het met de teamspirit in jouw team? Stel je leidinggevende eens voor om een teamuitje of een gezellige vrijmibo te organiseren. Mooi momentje om je collega’s beter te leren kennen en elkaars intrinsieke motivatie te stimuleren.
Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?
Check alle competenties en eigenschappen.
Key takeaways
- Betekenis intrinsieke motivatie: motivatie die vanuit jezelf komt.
- Betekenis extrinsieke motivatie: motivatie die van buitenaf komt.
- Voorbeelden van intrinsieke motivatie: je wilt je skills verbeteren, haalt voldoening uit anderen helpen, krijgt energie van afwisselende taken en bent trots als je taken afrondt.
- Voorbeelden van extrinsieke motivatie: een prestatiebonus, positieve reacties van familie, promotie, indruk willen maken op klanten, een vast contract.
- Belang van intrinsieke motivatie: het werkt op de lange termijn en zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit en plezier hebt in je werk.
- Tips om je intrinsieke motivatie te stimuleren: ontdek jouw drijfveren en waar je energie van krijgt. Stel persoonlijke leerdoelen en werk er stap voor stap naartoe.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is intrinsieke motivatie?
-
Wat is het verschil tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie?
-
Hoe raak je intrinsiek gemotiveerd?
-
Wat zijn voorbeelden van extrinsieke motivatie?
Intrinsieke motivatie is motivatie die vanuit jezelf komt, zonder factoren van buitenaf. Je doet dus iets omdat je het leuk vindt en er voldoening en energie uit haalt.
Intrinsieke motivatie komt vanuit jezelf. Extrinsieke motivatie komt van buitenaf, bijvoorbeeld van familie, collega’s of je manager.
Door te ontdekken waar je energie van krijgt en wat je drijfveren en ambities zijn. Stel op basis daarvan positieve, haalbare doelen op en werk daar elke dag aan in je dagelijkse taken. Werk ook veel samen met je collega’s.
Je streeft naar zichtbare resultaten die je op je cv kunt zetten, voert je taken uit om conflicten met je manager te voorkomen, werkt toe naar een promotie en wilt graag positieve feedback krijgen van collega’s.