Drijfveren

Je wekker gaat, je springt je bed uit en begint je dag vol energie. Dat zijn je drijfveren die hun ding doen. Deze onzichtbare krachten zorgen ervoor dat jij in beweging komt nog voordat je je eerste kop koffie in je mik hebt. Je begrijpt dus wel waarom het zo belangrijk is om te weten wat je drijfveren zijn, én om een job te vinden die daarbij aansluit. Wil je daarom je eigen drijfveren ontdekken? Wij delen tips én een lijst met voorbeelden van drijfveren. Zo ontdek je makkelijk waar jij je bed voor uitkomt.

Wat zijn drijfveren?

Drijfveren kun je zien als de motor achter je gedrag. Het zijn de motieven, verlangens en overtuigingen die ervoor zorgen dat je in actie komt en die je energie geven. Je drijfveren bepalen wat je leuk vindt om te doen, waar je voldoening uit haalt en welke beslissingen je neemt. Stel dat vrijheid je belangrijkste drijfveer is, dan besluit je misschien op een dag om voor jezelf te beginnen. Je levert dan wel wat salaris in en hebt minder zekerheid, maar dat boeit je weinig. Je komt ’s morgens veel makkelijker je bed uit nu je lekker zelf je dagen indeelt en geen rekening hoeft te houden met een baas.

Het is dus belangrijk dat je weet wat jouw drijfveren zijn, zodat je keuzes kunt maken die passen bij wat je echt motiveert. Dat zorgt voor meer voldoening, succes en welzijn, zowel in je werk als je privéleven.

Drijfveren voorbeelden

De motor achter je gedrag dus, of om het nog wat zweveriger te maken: de innerlijke krachten die je in beweging zetten. Eh, juist ja. Dat kan duidelijker. Onze voorbeelden van drijfveren zorgen daarvoor. Als we alle persoonlijke drijfveren opsommen zijn we morgen nog niet klaar, dus we houden het hier bij de tien belangrijkste drijfveren op het werk. Komen ze:

1. Geld

Laten we eerlijk zijn, zo’n beetje iedereen werkt om geld te verdienen. Maar als geld voor jou een belangrijke drijfveer is, neem je geen genoegen met het minimumloon. Nope, jij wilt écht rijk worden. Een hoog salaris staat voor jou gelijk aan succes en als je bij een ander bedrijf meer kunt verdienen, ben je weg.

2. Status

Jij kickt op een job bij een gerenommeerd bedrijf of een functie met veel aanzien. Je bent ambitieus, aast op promotie en komt het liefst in een leiderschapsrol terecht. Een dikke bak, een groot huis en merkkleding uit de nieuwste collectie: daar doe je het voor.

3. Macht

Anderen aansturen, controle uitoefenen en de dingen doen op jouw manier: jij bent er gek op. Je hebt het graag voor het zeggen en vindt het belangrijk dat je een rol hebt waarin je invloed op anderen hebt.

4. Inhoud

Deze drijfveer houdt in dat je graag heel goed bent in wat je doet. Je wilt dat anderen jou zien als dé expert in je vakgebied en je houdt ervan om jezelf continu uit te dagen en te ontwikkelen. Je zit helemaal op je plek in een werkomgeving waar je steeds nieuwe dingen kunt blijven leren.

5. Mensen

In je uppie thuiswerken? Da’s niks voor jou. Je bent graag onder de mensen en vindt sociale contacten belangrijk. Je werkt het liefst in een gezellig team en bent goed in samenwerken en netwerken.

6. Creativiteit

Als creatieveling kom je pas echt goed uit de verf als je iets met je ideeën kunt op je werk. Daarvoor hoef je niet eens per se heel artistiek voor te zijn. Creativiteit gaat ook over de mogelijkheid om te vernieuwen en dus nieuwe dingen te proberen.

7. Maatschappij

Oftewel: je draagt graag iets bij aan de samenleving. Bijvoorbeeld op een directe manier in de zorg of het onderwijs, of indirect bij een organisatie die de wereld wil verbeteren. Zolang je maar iets kunt met je idealen en niet het idee hebt dat je baan zinloos is.

8. Tastbaar werk

De hele dag op kantoor achter een computer zitten? No, thank you. Jij bent liever fysiek bezig en werkt graag met je handen. Dingen maken of repareren geeft jou pas echt voldoening, omdat je daar iets tastbaars aan overhoudt.

9. Vrijheid

Jij levert graag wat salaris of zekerheid in voor meer autonomie. Je vindt het namelijk fijn om zelf te kunnen bepalen wanneer en waar je werkt en wat je precies doet. Als vrijheid je drijfveer is, ben je vaak erg zelfstandig en laat je je niet graag door anderen sturen.

10. Zekerheid

Tot slot kun je zekerheid belangrijk vinden. Jij zegt je vaste contract niet zomaar op voor een nieuw avontuur en bent maar wat blij met je goede pensioenregeling. Als dit jouw drijfveer is, zit je goed op je plek in een stabiele en goed georganiseerde werkomgeving.

We zeiden het al: onze lijst met voorbeelden van drijfveren is lang niet compleet. Je kunt natuurlijk nog veel meer dingen belangrijk vinden in je werk. Benieuwd naar voorbeelden? Check dan onze lijst met werkwaarden eens. Dat zijn specifieke principes en overtuigingen die je belangrijk vindt in je werkomgeving en de manier waarop je werk is georganiseerd. Ze komen voort uit je drijfveren.

Wat zijn mijn drijfveren?

Als het goed is weet je ongeveer wat jou drijft. Het is vast wel duidelijk of je gelukkiger wordt van een vrij leven of van een baan tussen de hoge piefen bij een prestigieus bedrijf. Maar het kan nooit kwaad om eens wat langer bij deze vraag stil te staan. Want hoe beter je weet wat jouw drijfveren zijn, hoe makkelijker het is om een passende job te vinden die je energie geeft in plaats van kost. Dus eh, hoe doe je dat, je drijfveren ontdekken?

  • Reflecteer op je successen. Denk eens terug aan momenten waarop je je echt succesvol of voldaan voelde. Waarom waren die momenten zo bevredigend? Wat gaf je energie? Dat geeft inzicht in wat jou motiveert.

  • Analyseer je keuzes. Denk eens terug aan grote beslissingen die je in je leven hebt genomen, zoals de keuze voor een studie of baan. Wat waren de belangrijkste redenen achter die keuzes? Dat helpt je om patronen te ontdekken in wat jou drijft.

  • Let op je emoties. Van wat voor soort activiteiten en situaties raak je enthousiast of gemotiveerd? En omgekeerd, wat maakt je gefrustreerd of ontevreden? Sterke emoties zeggen veel over je onderliggende drijfveren.

  • Doe een drijfverentest. Die vind je online genoeg. Babbel je liever met iemand over je drijfveren? Je kunt ook in gesprek gaan met een coach of loopbaanbegeleider.

Key takeaways

  • Drijfveren zijn de innerlijke krachten die je energie geven en in beweging zetten. Ze bepalen wat je leuk vindt, waar je voldoening uit haalt en wat je motiveert.
  • Als je weet wat je drijfveren zijn, is het makkelijker om keuzes te maken die goed bij je passen. Dat zorgt voor meer succes en geluk.
  • Voorbeelden van drijfveren op werk zijn geld, status, macht, inhoud, mensen, creativiteit, maatschappij, tastbaar werk, vrijheid en zekerheid.
  • Je ontdekt je drijfveren door te reflecteren op je successen, je keuzes en emoties te analyseren of een drijfverentest te doen.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat zijn persoonlijke drijfveren?

  • Da’s een unieke combinatie van interne krachten die jou motiveren en in beweging zetten. Ze bepalen van je belangrijk vindt, wat je energie geeft en waar je voldoening uit haalt in het leven, zowel privé als op je werk.

  • Welke drijfveren zijn er?

  • Heb je even? Er zijn nogal wat drijfveren die mensen motiveren. Van geld en zekerheid tot onafhankelijkheid en sociale relaties. In ons artikel vind je tien voorbeelden van drijfveren op het werk.

  • Hoe ontstaan drijfveren?

  • Drijfveren zijn deels aangeboren en worden verder bepaald door je opvoeding, omgeving en ervaringen. Naarmate je meer levenservaring opdoet, krijg je meer inzicht in je drijfveren en kunnen ze ook veranderen.

  • Waarom zijn drijfveren belangrijk?

  • Omdat ze de motor achter je gedrag zijn. Ze beïnvloeden je motivatie, de keuzes die je maakt en uiteindelijk je succes en welzijn. Ze helpen je dus om een gelukkiger, succesvoller en meer voldaan leven te leiden.

  • Hoe kom je erachter wat je drijfveren zijn?

  • Dat kan op verschillende manieren. Reflecteer bijvoorbeeld op je ervaringen, stel jezelf vragen, doe een drijfverentest of praat met anderen.

  • Kunnen drijfveren veranderen?

  • Zeker. Hoewel ze voor een deel in je persoonlijkheid zitten, kunnen je ervaringen, levensfase, omgeving en persoonlijke ontwikkeling je drijfveren veranderen. Toen je jong was vond je succesvol zijn bijvoorbeeld heel belangrijk, maar nu je kinderen hebt wil je meer vrijheid.