Signalen van een slechte sollicitatie

Stel, je staat buiten na een sollicitatiegesprek en er spookt maar een vraag door je hoofd: ging dat gesprek eigenlijk wel zo goed? Ving je signalen op van een slechte sollicitatie of verbeeldde je je dat maar? ‘T is vast herkenbaar, want je krijgt nou niet bepaald een schouderklop omdat je het goed deed. En die frons van je gesprekspartner hoeft niet te betekenen dat het slecht ging, misschien had ie wel hooikoorts. Wat zijn dan signalen dat je sollicitatiegesprek goed ging en wat zijn tekenen van een slecht sollicitatiegesprek? YoungCapital knows.

Tekenen van een slecht sollicitatiegesprek

Voor je allerlei doemscenario's bedenkt voor dat sollicitatiegesprek waar je toch al zo zenuwachtig voor was: stop en zet een stap achteruit. Signalen van een slechte sollicitatie zitten soms gewoon in je hoofd en misschien is de werkgever in werkelijkheid juist enthousiast over jou. En ook al kwamen een van deze slechte tekenen voor: je sollicitatiegesprek is niet gelijk mislukt.

  • Het gesprek duurde kort
  • Je gesprekspartner toonde weinig interesse
  • Er was weinig oogcontact
  • Je kreeg geen uitleg over de functie
  • Je had geen klik met je gesprekspartner
  • Jouw beschikbaarheid wordt niet besproken
  • Je krijgt geen info over de rest van de sollicitatieprocedure
  • De sfeer van het gesprek is negatief
  • Andere kandidaten als prioriteit noemen

1. Het gesprek duurde kort

Is een kort sollicitatiegesprek nou goed of slecht? Ligt eraan. Een kort gesprek hoeft lang niet altijd negatief te zijn: misschien klikte je juist zo goed met de werkgever dat een lang gesprek niet nodig was. Maar het kan ook dat de interviewer wat haastig deed, in een poging om het gesprek maar snel af te ronden. Dat is misschien een signaal dat de werkgever je niet als de juiste kandidaat ziet.

2. Je gesprekspartner toonde weinig interesse

Een van de bekendste signalen van een slechte sollicitatie is de houding van je gesprekspartner. Lijkt degene die tegenover je zit niet geïnteresseerd in wat je te vertellen hebt? Stelt je gesprekspartner weinig vragen en gaat ie niet echt in op je werkervaring, vaardigheden of je opleiding? Dat is een mogelijk teken. Het kan natuurlijk ook dat je gesprekspartner sociaal minder sterk is, dus houd je niet te veel vast aan interesse.

3. Er was weinig oogcontact

Oogcontact is een van de belangrijkste tekenen voor een goed sollicitatiegesprek. Het betekent namelijk dat je gesprekspartner contact met je zoekt en interesse heeft in wat je te vertellen hebt. Merk je toch dat degene tegenover je veel wegkijkt of alleen maar oog heeft voor de laptop? Dan heb je vast een slecht gevoel na je sollicitatiegesprek.

4. Je kreeg geen uitleg over de functie

Meestal vertelt je gesprekspartner je meer over de functie tijdens een sollicitatiegesprek. Daardoor weet je of de functie ook echt bij je past, in plaats van alleen uit te gaan van de vacaturetekst. Maar eh, vertelt je gesprekspartner je juist weinig of niets over de functie? Dan ben je misschien niet de beste kandidaat.

5. Je had geen klik met je gesprekspartner

Een van de bekendste signalen van een slechte sollicitatie is het gebrek aan een klik met de interviewer. Je zoekt een bedrijf waar je met plezier kan werken, en werkgevers zoeken medewerkers die zich inzetten voor de organisatie. Een klik is daarbij belangrijk, maar als het tijdens je sollicitatiegesprek (of klikgesprek) stil blijft aan de overkant… Ach ja, je kunt toch beter werken bij een werkgever waar je wél een klik mee hebt.

6. Jouw beschikbaarheid wordt niet besproken

De vraag ‘Wanneer je kan starten?’ is een standaard onderdeel van elke sollicitatie. Zeker als de werkgever je als een geschikte kandidaat ziet. Maar eh, krijg je deze vraag maar niet? Zie dat als een van de signalen van een slechte sollicitatie. Het kan natuurlijk ook zijn dat je gesprekspartner deze vraag is vergeten te stellen. Vraag in dat geval zelf wanneer je kunt starten.

7. Je krijgt geen info over de rest van de sollicitatieprocedure

Als een werkgever interesse in jou heeft, krijg je vaak de volgende stappen van de sollicitatieprocedure te horen. Misschien word je zelfs uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek of krijg je een assessment. Blijft dit uit? Da's een van de signalen van een slechte sollicitatie.

8. De sfeer van het gesprek is negatief

Ook de sfeer van het gesprek valt onder een van de signalen van een slechte sollicitatie. Bijvoorbeeld als de interviewer steeds over de problemen binnen het bedrijf praat of onbeleefde of ongepaste opmerkingen maakt. Red flags all around, dus wees maar niet al te overstuur over het gesprek.

9. Andere kandidaten als prioriteit noemen

Als de interviewer het continu heeft over andere kandidaten die ze overwegen of dat ze nog veel interviews moeten afnemen, kan dat een teken zijn dat ze je niet als topkandidaat zien. Natuurlijk is dit dan je moment om te shinen en je beste kanten te laten zien.

Conclusie: er zijn veel signalen van een slechte sollicitatie. Maar al die signalen kunnen ook wat anders betekenen. Had jouw sollicitatiegesprek meerdere signalen? Dan is de kans groot dat het een slecht sollicitatiegesprek was. Ons advies: be bold en vraag aan het einde van je gesprek om feedback. Dan weet je ook wat je in de toekomst kunt verbeteren.

Hoe voorkom je een slechte sollicitatie?

Natuurlijk zit je niet te wachten op een slechte sollicitatie. De signalen van een goed vs slecht sollicitatiegesprek ken je nu, dus hoe voorkom je dat je ze straks tegenkomt? Listen up:

  • Bereid je voor op het sollicitatiegesprek. Een goede voorbereiding is het halve werk. Voorkom dat je straks met een mond vol tanden staat en oefen alvast het sollicitatiegesprek. Zo weet je ook wat je moet antwoorden op de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek.
  • Noteer vragen die je wilt stellen. Vragen stellen toont interesse in de functie en de organisatie. Bereid daarom een aantal vragen voor.
  • Wees de baas over je zenuwen. Zenuwachtig zijn voor je sollicitatiegesprek is volstrekt normaal, maar laat je stress niet de overhand nemen. Blijf rustig en vertrouw op je voorbereiding en je skills.
  • Check onze do's en don'ts voor je sollicitatiegesprek. Als sollicitatie-expert weet YoungCapital het een en ander over wat je wel en niet moet doen tijdens je sollicitatiegesprek.

Soms is een slecht sollicitatiegesprek zo erg nog niet, zo weet je namelijk meteen dat je niet bij een bedrijf past. Met welke werkgever je dan wel gaat klikken? Check onze vacatures voor het laatste aanbod en solliciteer bij een organisatie die jou echt waardeert.

Key takeaways

  • Denk je dat je een slecht sollicitatiegesprek hebt gehad? Signalen van een slechte sollicitatie zijn: een kort gesprek, weinig interesse van de gesprekspartner, een gebrek aan oogcontact en geen uitleg krijgen over de functie.
  • Weinig info over het verloop van de sollicitatieprocedure of geen vragen over wanneer je kunt starten zijn ook slechte tekenen.
  • Natuurlijk zijn er ook goede voortekens voor een sollicitatiegesprek, zoals o.a.: je krijgt details over de functie, je krijgt de vraag wanneer je kunt starten en je hebt een klik met de interviewer.
  • Hoe je een slechte sollicitatie zoveel mogelijk kunt voorkomen: bereid je goed voor, noteer vragen die je wilt stellen en wees de baas over je zenuwen.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Ging mijn sollicitatiegesprek goed?

  • Tekenen van een positief sollicitatiegesprek zijn: de interviewer is geïnteresseerd in je verhaal, stelt veel vervolgvragen en vertelt je aan het einde van het gesprek meer over de sollicitatieprocedure. Ook krijg je meer details over de functie.

  • De interviewer lijkt niet geïnteresseerd, is dat een slecht teken?

  • Dat kan inderdaad een slecht teken zijn, het is namelijk een van de signalen van een slechte sollicitatie. Maar hey, plenty of fish in the sea en zo ook genoeg bedrijven die jou wel waarderen. Check onze vacatures voor het laatste aanbod.

  • Hoe weet je of een sollicitatiegesprek slecht ging?

  • Je gesprekspartner toont weinig interesse, vermijdt oogcontact en legt weinig uit over de functie of het vervolg van de sollicitatieprocedure. Ook vraagt de interviewer niet wanneer je kunt starten.