Klinkt bungeejumpen opeens veel minder eng dan dat aankomende sollicitatiegesprek? No worries, zenuwachtig zijn voor je sollicitatiegesprek is supernormaal en zelfs gezond. Maar eh, als je inmiddels niet eens meer een potje Dokter Bibber zou kunnen winnen, heb je vast wat hulp nodig. Lucky you, YoungCapital verzamelde allerlei 10 tips en tricks bij zenuwen voor en tijdens een sollicitatiegesprek. Neem ze rustig door en rock dadelijk ondanks je stress die sollicitatie.
5 tips voor stress voor je sollicitatiegesprek
Het overkomt iedereen, zenuwachtig zijn voor een sollicitatiegesprek. Gek is het niet, want jouw performance bij dat gesprek bepaalt of je doorgaat naar de volgende ronde. Maar spanning is ook gezond. Het zet je op scherp en zorgt voor de focus die je nodig hebt tijdens belangrijke momenten, zoals je eerste of tweede sollicitatiegesprek of je kennismakingsgesprek. Maar eh, die stress moet niet uit de hand lopen. Gelukkig zijn er allerlei handige tips om stress te managen voor je het gesprek induikt. Hier zijn ze:
Tip 1. Accepteer de zenuwen
De zenuwen zijn er nu eenmaal, dus wat doe je met ze? Ze bevechten? In een kussen schreeuwen? Eigenlijk kun je het allerbeste de stress accepteren. Want hoe meer je eraan denkt dat je zenuwachtig voor je sollicitatiegesprek bent, hoe hoger je stress wordt. Vraag je dus altijd even af: wat is het ergste dat er kan gebeuren? Wat vind je eng aan het sollicitatiegesprek en wat kun je er zelf aan doen? Meestal weet je het antwoord en dat helpt je al om de zenuwen te accepteren. En vergeet niet: zenuwachtig zijn is normaal en niets om je voor te schamen.
Tip 2. Voorbereiding is key
Een foolproof manier om je zenuwen te verhelpen: je goed voorbereiden. Dan heb je alvast in je hoofd wat je allemaal wil zeggen en voel je je zelfverzekerder en minder zenuwachtig over het sollicitatiegesprek. Zorg dat je alles weet over de functie waarop je solliciteert en lees je goed in over het bedrijf. Bereid daarnaast vragen voor je sollicitatiegesprek voor, zodat je ze niet nog tijdens het gesprek hoeft te bedenken. O, en misschien helpen onze handige tips voor je sollicitatiegesprek je ook een handje.
Tip 3. Zorg voor een goede nachtrust
Een goeie quality sleep doet wonderen voor je energielevels en emoties. En andersom zorgt een slechte nachtrust vaak voor concentratieproblemen, verminderde energie en een minder goede emotionele balans. Zo wordt die stress alleen maar erger, omdat je ook nog eens niet goed geslapen hebt. Zorg er daarom voor dat je op tijd in bed ligt en niet om 02:00 uur nog doomscrolt op TikTok.
Tip 4. Neem notities mee
Ben je bang dat je over je woorden struikelt of iets vergeet tijdens het sollicitatiegesprek? Maak dan puntsgewijze notities voor jezelf. Schrijf bijvoorbeeld je vragen op, of noteer iets wat de werkgever echt over jou moet weten. Zo heb je een spiekbriefje bij de hand en krijgt je gesprekspartner ook de indruk dat je écht serieus bent over de job. Zo voel je je vast al minder zenuwachtig voor je sollicitatiegesprek.
Tip 5. Ontspan je lichaam
Voor je het sollicitatiegesprek induikt, is het fijn om te ontspannen en jezelf te grounden. Dat betekent dat je focust op wat je lichaam doet in plaats van dat je in je hoofd blijft zitten. Zijn je spieren gespannen? Voel je je ademhaling hoog in de borst en zijn je kaken stijf? Of ben je wel redelijk chill? Hoe dan ook, neem een moment om je lichaam te ontspannen. Adem diep in en uit en breng je ademhaling richting je buik, of schud je armen en benen voor je de auto uitstapt. Een paar keer gapen helpt ook, dan ontspan je je gezichtsspieren en klem je je kaken niet zo op elkaar (maar eh… doe dat maar niet tijdens het gesprek).
5 tips voor zenuwen tijdens je sollicitatiegesprek
Het moment breekt aan: je gaat zitten op de stoel tegenover je hopelijk toekomstige werkgever. Je was al zenuwachtig voor je sollicitatiegesprek en nu start ie ook nog eens. Error, hoe ga je nu om met dat kronkelende gevoel in je buik? Onthoud de volgende tips, dan komt het helemaal goed:
Tip 1. Praat rustig
Dat je vanzelf sneller praat als je nerveus bent voor je sollicitatiegesprek is normaal. Helaas is dat wel minder fijn voor je gesprekspartner. Doe dus je best om je tijd te nemen en rustig te praten. Slingert de werkgever een moeilijke vraag tijdens het sollicitatiegesprek naar je hoofd? No panic, zeg dat je even tijd nodig hebt om na te denken en geef daarna je antwoord. Wat ook helpt: neem af en toe een kleine break tussen je zinnen of drink een slok water om jezelf te resetten. En opnieuw, let op je ademhaling. Adem je sneller, dan praat je vaak ook sneller.
Tip 2. Vind een plek voor je handen
Herken je het, dat je met je handen of een ketting friemelt als je zenuwachtig bent tijdens je sollicitatiegesprek? Super begrijpelijk, maar dat is afleidend voor je gesprekspartner en je lijkt er minder zelfverzekerd door. Houd je handen liever op tafel en vouw ze ineen, of breng de vingertoppen van je handen naar elkaar.
Tip 3. Durf jezelf te verkopen
Dat je nerveus bent is geen reden om onzeker te zijn tijdens je sollicitatiegesprek. Jij weet precies waar je toe in staat bent en dat mogen werkgevers weten. Wees dus niet te bescheiden over je skills; vertel je gesprekspartner over je ervaringen en wat je allemaal in je mars hebt. Leg ook de nadruk op je successen en vertel hoe jij iets kan betekenen voor de organisatie. Doe dit op een rustig tempo, dan wek je betrouwbaarheid bij de werkgever.
Tip 4. Probeer niet perfect te zijn
Misschien ben je zenuwachtig voor je sollicitatiegesprek omdat je bang bent om fouten te maken. Maar eerlijk, het doet je meer kwaad dan goed om perfect te willen zijn bij je sollicitatiegesprek. Iedereen maakt fouten en dat is oké. Zet dus een stap terug en wees aardig voor jezelf. Zodra je accepteert dat niet alles perfect hoeft, voelt het gesprek misschien niet eens zo intens meer.
Tip 5. Wees transparant
Sommige werkgevers zeggen dat je dit nooit moet doen, maar wij vinden van niet: toegeven dat je zenuwachtig bent voor je sollicitatiegesprek. Het is eigenlijk best dapper om transparant te zijn over je zenuwen en veel recruiters tonen daar ook begrip voor. Geef je aan dat je nerveus bent, dan kan je gesprekspartner het gesprek daarop afstemmen of jou geruststellen. Zo is the elephant out of the room en voel je je vast stukken beter.
Heb je meer hulp nodig voor je sollicitatiegesprek? Check onze tips voor het voorbereiden van je sollicitatiegesprek of laat robots, zoals ChatGPT, je helpen met het oefenen voor je gesprek.
Key takeaways
- Zenuwachtig zijn voor een sollicitatiegesprek is normaal en zelfs gezond, omdat het je op scherp zet en helpt focussen.
- Accepteer dat de zenuwen er eenmaal zijn, bereid je goed voor op het gesprek met vragen en notities en zorg voor een goede nachtrust.
- Ontspan je lichaam voor het gesprek door diep adem te halen en zorg ervoor dat je rustig praat.
- Houd je handen stil en wees niet te bescheiden; durf jezelf te verkopen door je ervaringen en successen te benadrukken.
- Streef niet naar perfectie; accepteer dat fouten maken menselijk is.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Hoe kan ik rustig blijven tijdens een sollicitatiegesprek?
-
Wat moet ik niet doen bij een sollicitatiegesprek?
-
Ik ben zenuwachtig voor mijn sollicitatiegesprek, hoe bereid ik me voor?
Bereid je goed voor op je sollicitatiegesprek en blijf rustig ademen, het liefst door je buik. Praat op een rustig tempo en streef niet naar perfectie, want dan leg je onnodige druk op jezelf.
Zenuwachtig zijn is oké, dus daar hoef je geen zorgen om te maken. Maar wat je concreet wel en niet moet doen, vind je in onze do's en don'ts voor je sollicitatiegesprek.
No worries, zenuwachtig zijn voor je sollicitatiegesprek is normaal. Check ons artikel over je sollicitatiegesprek voorbereiden, dan voel je je vanzelf minder gespannen en zekerder van je zaak.