Sollicitatiegesprek afzeggen

Een sollicitatiegesprek afzeggen: je hoopt natuurlijk dat het nooit nodig is. Toch kan er onverhoopt iets gebeuren waardoor je het gesprek moet cancelen. Bijvoorbeeld omdat je ziek bent of omdat er plots een familielid overlijdt. Hoe zeg je een sollicitatiegesprek dan af? En heb je de mogelijkheid om het gesprek te verzetten? We leggen het je allemaal uit én geven je een voorbeeld van hoe je een sollicitatiegesprek kunt afzeggen.

Waarom een sollicitatiegesprek afzeggen?

We zeiden het al even: een sollicitatiegesprek kun je om allerlei redenen afzeggen. Of de recruiter of werkgever daar genoegen mee neemt, is nog maar de vraag. Als een noodgeval zich voordoet, kun je in veel gevallen het sollicitatiegesprek gewoon verzetten. Maar het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld te laat komt door een uitgevallen trein. Als dit gebeurt neem je zo snel mogelijk contact op met je contactpersoon. Je geeft aan hoe laat je alsnog aankomt bij het bedrijf en vraagt of dat überhaupt nog mogelijk is. Meestal kun je het sollicitatiegesprek dan gewoon verzetten, maar een goede indruk maak je er niet mee.

Good to know: je mag een sollicitatiegesprek altijd afzeggen wegens het vinden van een nieuwe baan. Geef in dat geval aan dat je een job hebt gevonden die beter bij je past. Of vertel de werkgever dat de functie waarop je gesolliciteerd hebt toch niets voor jou is. Als je daar nog over twijfelt, kun je overigens beter wel het gesprek aangaan. Wie weet blijk je toch de ideale kandidaat te zijn. Zeg je het wel af? Doe dit dan zo snel mogelijk. Zo blijf je op goede voet met de werkgever voor als je later toch van gedachte verandert.

Hoe zeg je een sollicitatiegesprek af?

Een sollicitatiegesprek afzeggen doe je altijd telefonisch. Als je namelijk besluit om een mail of berichtje te sturen, is de kans groot dat de werkgever jouw afmelding niet op tijd ziet. Het fijnste is om de afspraak ruim van tevoren af te zeggen. Nee, dan praten we niet over een week, maar enkele dagen. Op die manier geef je de werkgever ruimte om een andere afspraken in te plannen.

Hoe plan je een nieuw sollicitatiegesprek in?

Na de afzegging van je sollicitatie wil je natuurlijk een nieuw gesprek inplannen. Maar wie doet dat en wanneer? Bij het afzeggen van je sollicitatiegesprek is het handig om gelijk te benoemen dat je graag een nieuw gesprek inplant. Wees voorbereid op de vraag: “Wanneer ben je wel beschikbaar?”. Zorg dat je je beschikbaarheid precies weet.

Als je het sollicitatiegesprek moet afzeggen wegens ziekte, is de kans groot dat je nog even moet wachten met het inplannen van een nieuw gesprek. Overleg dan met de werkgever of jij contact opneemt wanneer je weer beter bent, of dat de werkgever contact opneemt met jou. Dikke tip: wees flexibel als de werkgever je een nieuwe datum en tijd aanbiedt.

De kans is aanwezig dat je helaas geen nieuw gesprek in kunt plannen. In dat geval moet je de situatie gewoon accepteren. Het is immers niet de schuld van het bedrijf dat jij het gesprek afzegt. Kan de werkgever geen nieuw gesprek inplannen, maar gaan jullie wel goed uit elkaar? Dan mag je altijd vragen of de werkgever jou wilt benaderen als er een nieuwe vacature beschikbaar is.

Sollicitatiegesprek afzeggen: voorbeeld

Inmiddels is het wel duidelijk dat je een sollicitatiegesprek beter niet kunt afzeggen via de mail of een bericht. Toch is het soms niet mogelijk om een belletje te plegen. Zeg in dat geval het gesprek ruim van tevoren af via de mail. Hoe je dat doet, check je in het onderstaande voorbeeld:

Sollicitatiegesprek afzeggen voorbeeld

We zouden YoungCapital niet zijn als we niet ook een template voor je hadden...

Sollicitatiegesprek afzeggen template

Key takeaways

  • Een sollicitatiegesprek kun je om allerlei redenen afzeggen. Bijvoorbeeld wegens ziekte of omdat je een nieuwe baan hebt gevonden die beter bij je past.
  • Een sollicitatiegesprek afzeggen doe je telefonisch. Als je dit via de mail of een bericht doet is de kans namelijk groot dat de werkgever jouw afzegging niet op tijd ziet.
  • Blijf flexibel met de datum en tijd.
  • Mogelijk kun je geen nieuw sollicitatiegesprek inplannen. Blijf in dat geval professioneel en vriendelijk naar de werkgever. Zo heb je goede contacten voor de toekomst.
  • In dit artikel vind je een voorbeeld van hoe je een sollicitatiegesprek kunt afzeggen.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Waarom zou je een sollicitatiegesprek afzeggen?

  • Vaak is dit vanwege nood, bijvoorbeeld omdat je ziek bent of als er iemand is overleden. Een sollicitatiegesprek afzeggen omdat je te laat komt kan ook, maar te laat komen is sowieso niet netjes. De kans is daarom aanwezig dat je geen nieuw gesprek mag inplannen.

  • Hoe plan je een nieuw sollicitatiegesprek in?

  • Geef, als je het sollicitatiegesprek afzegt, aan dat je graag een nieuw gesprek inplant. Als dit mogelijk is, plan je gelijk een nieuw gesprek in.

  • Hoe zeg je een sollicitatiegesprek af?

  • Als je het gesprek kort van tevoren afzegt, doe je dit altijd telefonisch. Op die manier voorkom je dat de werkgever voor niets op je wacht. Als het langer van tevoren is (bijvoorbeeld twee dagen), dan mag je ook een mailtje sturen. In dit artikel lees je hoe je dat aanpakt.

  • Hebben jullie een voorbeeld van hoe ik een sollicitatiegesprek kan afzeggen?

  • Jazeker. In dit artikel vind je een voorbeeld van hoe je een sollicitatiegesprek kunt afzeggen. Let wel op: in de meeste gevallen zeg je een sollicitatiegesprek telefonisch af. In het voorbeeld vind je terug hoe je jouw sollicitatiegesprek via de mail afzegt.