Sollicitatiegesprek horeca

Om die leuke (bij)baan als horecamedewerker, kok of afwasser te scoren, moet je eerst een sollicitatiegesprek in de horeca rocken. Zie die interviewer er maar eens van te overtuigen dat jij biertjes tapt als de beste of de mooiste bordjes opmaakt in de keuken. Hulp nodig met jouw sollicitatie in de horeca? Je vindt hier tips voor de voorbereiding, de meest gestelde sollicitatievragen in de horeca op een rij en meer.

Sollicitatie in de horeca voorbereiden: 4 tips

In welke branche je ook solliciteert, een goede voorbereiding is een must als je op gesprek gaat. Dat geldt natuurlijk ook als je in de horeca aan de slag wilt. Hoe bereid je je op-en-top voor op je sollicitatiegesprek in de horeca?

1. Verdiep je in het horecabedrijf

Het is heel belangrijk dat je al het een en ander weet over het bedrijf voordat je het gesprek ingaat. Hoe zit het bijvoorbeeld met de bedrijfscultuur en de sfeer? Die bepalen onder andere wat je aantrekt naar het gesprek en hoe je de interviewer aanspreekt. Via het internet is het een makkie om het een en ander te achterhalen over het horecabedrijf. Bekijk bijvoorbeeld de website en socialmediapagina’s.

Check ook de reviews van gasten. Zijn de meningen vooral positief? Dan is de sfeer op de werkvloer vaak ook goed. Als er juist veel negatieve reviews zijn, kan dat betekenen dat de werksfeer niet top is. Da’s trouwens geen reden om meteen weg te rennen, maar wel iets om extra op te letten tijdens je sollicitatiegesprek.

2. Kies een passende outfit

Met een verzorgde look scoor je altijd punten bij het solliciteren. Zorg er dan ook voor dat je een passende outfit draagt naar je sollicitatiegesprek in de horeca. Wat voor kleding geschikt is, hangt af van bij wat voor soort horecabedrijf je solliciteert. Het is bijvoorbeeld wat overdreven om strak in pak te gaan als je bij een gezellig café solliciteert, terwijl je er bij een sterrenrestaurant al snel te casual uitziet. Ben je zelf al eens bij het horecabedrijf te gast geweest? Dan weet je vast hoe (in)formeel de sfeer er is. En anders zeggen we het nog maar een keer: doe je research.

3. Bestudeer de menukaart

Het kan zomaar dat je potentiële werkgever je tijdens het sollicitatiegesprek vraagt wat je van de menukaart vindt. Beetje gênant als je dan met je mond vol tanden staat. Werp ter voorbereiding dus een blik op de (online) menukaart. En eh, opbouwende feedback wordt meer gewaardeerd dan keiharde kritiek.

4. Bereid vragen voor

Ook een sollicitatiegesprek in de horeca draait om vragen, zowel van je gesprekspartner als van jouzelf. Het is slim om er alvast een paar op papier te zetten en na te denken over antwoorden op vragen die je mogelijk krijgt. Check om te beginnen hieronder de veelvoorkomende sollicitatievragen in de horeca. En vergeet ook niet om een blik te werpen op de horeca cao, zodat je daar eventueel vragen over kunt stellen.

Veelvoorkomende sollicitatievragen in de horeca

Tijdens je sollicitatiegesprek in de horeca probeert de werkgever te ontdekken of jij de ideale kandidaat bent voor de functie. Reken dus maar op een vragenvuur. Een deel van die vragen is waarschijnlijk lekker algemeen, zoals ‘Waarom wil je bij ons komen werken?’ en ‘Wat zijn je kwaliteiten?’. Maar reken ook op een paar specifieke sollicitatievragen voor de horeca. Zoals? We noemen de meest voorkomende hieronder. Neem ze vooral door en denk alvast na over een sterk antwoord.

  • Hoe functioneer je in een team? In de horeca werk je nooit alleen, dus het is belangrijk dat je goed functioneert in een team. Leg uit wat voor soort rol je meestal hebt binnen een team en wat je kunt bijdragen.
  • Hoe functioneer je onder stress? Heb je weleens op een vol terras gezeten op een mooie zomerdag? Dan weet je dat je stressbestendig moet zijn als je in de horeca aan de slag gaat. Leg uit hoe je je hoofd koel houdt in stressvolle situaties.
  • Heb je Sociale Hygiëne/een HACCP-certificaat? Hygiënisch werken is heel belangrijk in de horeca. Daarom heb je mogelijk een diploma of certificaat nodig. Heb je het benodigde papiertje nog niet op zak? Geef dan aan dat je best een cursus wilt volgen.
  • Hoe ga je om met vervelende klanten? Als horecamedewerker krijg je hoe dan ook met lastige klanten te maken. Leg uit dat je altijd vriendelijk en beleefd blijft en probeert de situatie te kalmeren. En dat je anders naar je leidinggevende stapt.
  • Heb je ooit een verkeerde bestelling naar een klant gebracht? Hoe ging je daarmee om? Fouten maken we allemaal, dus vertel gerust over die ene blunder. Laat vooral zien dat je ervan hebt geleerd en je altijd professioneel en klantvriendelijk blijft.
  • Welk gerecht of drankje van het menu zou je mij aanraden? Vraag waar je gesprekspartner zin in heeft. Een lichte lunch misschien of iets stevigers? Als je het even niet meer weet, kun je altijd je eigen favoriet aanraden.

Vragen voor je sollicitatiegesprek in de horeca bedenken

De werkgever is benieuwd of je bij het bedrijf past en geschikt bent voor de job, maar jij wilt natuurlijk net zo goed ontdekken of er van jouw kant een match is. Daarom is het belangrijk dat je tijdens je sollicitatiegesprek in de horeca zelf ook vragen stelt. Wat je dan moet vragen? Dat hangt helemaal af van wat jij belangrijk vindt. Een paar voorbeelden:

  • Hoe ziet het team eruit waarin ik kom te werken als ik word aangenomen?
  • Zijn er opleidingsmogelijkheden?
  • Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
  • Wat zijn de werktijden en hoe ziet een typisch werkrooster eruit?
  • Waarom vind jij het leuk om hier te werken?

Ready to rock? Ga ervoor en scoor die leuke horecabaan. Of check eerst onze algemene tips voor je sollicitatiegesprek en bereid je nóg beter voor. Ook voor tips voor je horeca motivatiebrief en horeca cv zit je goed bij ons.

Key takeaways

  • Verdiep je in het horecabedrijf, kies een passende outfit, bestudeer de menukaart en bereid vragen voor voordat je een sollicitatiegesprek in de horeca voert.
  • Je kunt een aantal specifieke vragen tijdens je sollicitatiegesprek in de horeca verwachten. Bijvoorbeeld over lastige klanten, de menukaart en hygiënisch werken.
  • Verzin ook zelf vragen voor je sollicitatiegesprek. Bijvoorbeeld over het team, het werkrooster of wat je ook maar belangrijk vindt.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat voor vragen kun je bij een sollicitatiegesprek in de horeca verwachten?

  • Je kunt zowel algemene als specifieke vragen verwachten bij je sollicitatie in de horeca. Een voorbeeld: ‘Welk gerecht van de kaart zou je aan een klant aanraden?’. In het artikel staan nog veel meer voorbeeldvragen.

  • Hoe gaat een sollicitatiegesprek bij een hotel?

  • In principe niet heel anders dan sollicitatiegesprekken bij andere werkgevers. Verwacht vragen over je werkervaring en skills, info over de functie en de mogelijkheid om zelf vragen te stellen. In dit artikel vind je specifieke tips voor jouw sollicitatiegesprek in de horeca.