Yay, je hebt een uitnodiging voor een intern sollicitatiegesprek ontvangen. Het kan dus zomaar zijn dat jij binnenkort bij je huidige werkgever aan de slag gaat in een nieuwe functie. Maar om daar te komen moet je natuurlijk wel knallen tijdens je sollicitatiegesprek. En eh, daar komt best wel wat druk bij kijken. Je wilt straks natuurlijk niet vol schaamte langs de afdeling lopen waar je bent afgewezen (awkward). Nu is de vraag: hoe kun je jouw interne sollicitatiegesprek het beste voorbereiden om dat te voorkomen? In dit artikel vind je de wijze raad van YoungCapital om jouw interne sollicitatiegesprek te laten slagen.
Waarom is een intern sollicitatiegesprek nodig?
Da’s een goeie vraag. Een intern sollicitatiegesprek lijkt misschien overbodig, bijvoorbeeld omdat je al jaren bij hetzelfde bedrijf werkt, maar niets is minder waar. Tijdens een intern sollicitatiegesprek beoordeelt de manager of je wel weet wat de functie inhoudt en of jij daarbinnen past. Je kunt namelijk intern solliciteren naar een hogere functie binnen jouw team, maar ook naar een heel nieuw team vertrekken. In dat geval kent de leidinggevende jou vaak nog niet en voelt het dus eigenlijk als een normaal sollicitatiegesprek.
Intern sollicitatiegesprek voorbereiden
In principe is de voorbereiding van een intern sollicitatiegesprek niet heel anders dan normaal, maar er zijn een aantal punten die je niet over het hoofd mag zien. Welke dat zijn, lees je hier:
1. Informeer je leidinggevende
We snappen dat je het niet meteen aan je baas vertelt als je op zoek bent naar een andere baan. Maar toch is het slim om dit op tijd te doen, zeker als je intern wilt solliciteren. Informeer je leidinggevende dus ruim voor het interne sollicitatiegesprek. Dat voorkomt geroddel en maakt de situatie gewoon een stuk minder awkward. Je kunt je manager zelfs om tips vragen.
2. Vraag je team om feedback
Vraag je collega’s feedback over waarom jij zo goed bij het bedrijf past en waarom jij door moet groeien naar een andere functie. Op die manier kom je achter je sterke en zwakke punten en die kun je dan weer benoemen tijdens je interne sollicitatiegesprek.
3. Connect met het team en je voorganger
Nog zo’n voordeel van intern solliciteren: je komt easy in contact met het team waarbij je je wilt aansluiten. Je kunt je voorganger dus makkelijk om tips vragen en ondertussen alvast bonden met het team. Wedden dat je op die manier een streepje voor hebt tijdens je interne sollicitatiegesprek?
Intern sollicitatiegesprek: 5 tips
De puntjes op de i zetten voor je interne sollicitatiegesprek? Daar zijn we bij YoungCapital goed in. Lees de onderstaande interne sollicitatiegesprek tips door en vertrek straks zonder angstzweet naar je potentiële nieuwe leidinggevende.
- Tip 1: schrijf je successen op. Maak een lijstje van je grootste successen in je huidige functie. Dit laat zien dat je goed werk levert en klaar bent voor iets nieuws.
- Tip 2: maak gebruik van je ervaringen. Vertel hoe de ervaring die je met je huidige werkzaamheden hebt opgedaan kunt gebruiken in de nieuwe functie. Zo snapt de interviewer dat jij de juiste persoon bent voor de job.
- Tip 3: toon je motivatie en ambitie. Leg uit waarom deze baan een logische stap is in jouw carrière. Hiermee laat je zien dat je niet van plan bent om binnenkort weer over te stappen naar een andere functie.
- Tip 4: stel slimme vragen. Goede vragen stellen laat zien dat je echt hebt nagedacht over de rol en graag wilt weten hoe je kunt bijdragen.
- Tip 5: wees professioneel en zelfverzekerd. Ook al werk je al bij het bedrijf, het is belangrijk om professioneel over te komen en vertrouwen uit te stralen in je vaardigheden. Hiermee laat je zien dat je klaar bent voor de volgende stap.
Interne sollicitatie vragen: stellen en beantwoorden
Tijdens een intern sollicitatiegesprek worden er allerlei vragen op je afgevuurd. Sommige van deze vragen zijn niet anders dan anders. Maar de kans is groot dat de werkgever er wel een extra schepje bovenop doet. Bijvoorbeeld omdat ie wil weten waarom jij wilt stoppen met je huidige functie en waarom je met een nieuwe (nog onbekende) functie wilt beginnen. Je voorbereiden op vragen over je interne sollicitatie is dus wel zo slim. Hoe je dit doet en welke je vragen je zelf kunt stellen tijdens het gesprek, vind je hier:
15 vragen van de werkgever
Persoonlijke en professionele achtergrond
- Kun je jezelf kort voorstellen en iets vertellen over je huidige functie?
- Hoelang werk je al bij ons en wat zijn je belangrijkste taken geweest in die tijd?
- Op welke prestaties of projecten ben je het meest trots in je huidige rol?
Motivatie en reden voor sollicitatie
- Wat heeft je gemotiveerd om te solliciteren naar deze interne functie?
- Hoe denk je dat deze nieuwe rol past bij je carrièredoelen?
- Wat hoop je te leren of te bereiken in deze nieuwe baan?
Toekomst en ambities
- Waar zie je jezelf over vijf jaar? En waarom is dit wel/niet binnen dit bedrijf?
- Welke verdere stappen wil je nemen om jezelf te blijven ontwikkelen op professioneel gebied?
- Hoe denk je dat deze nieuwe rol bijdraagt aan de doelen van het bedrijf?
Specifieke vragen voor de nieuwe rol
- Wat denk je dat de grootste uitdaging zal zijn in deze nieuwe functie, en hoe zou je die aanpakken?
- Welke doelen zou je willen bereiken in je eerste jaar in deze nieuwe baan?
- Hoe kun jij ervoor zorgen dat de overgang van je huidige rol naar je nieuwe rol soepel verloopt?
Afsluitende vragen
- Heb je nog vragen over de functie?
- Zijn er specifieke middelen of ondersteuning die je nodig denkt te hebben in deze nieuwe rol?
- Is er iets anders dat je graag wilt delen dat relevant kan zijn voor deze sollicitatie?
Vragen stellen intern sollicitatiegesprek
De vragen die je kunt stellen bij een intern sollicitatiegesprek zijn (surprise, surprise) voor een groot deel niet anders dan anders. Maar ook jij kunt er een schepje bovenop doen en je nieuwe werkgever laten zien dat je alles wilt weten over je nieuwe rol.
- Hoe verschilt deze rol van mijn huidige functie binnen het bedrijf?
- Welke specifieke skills en ervaringen uit mijn huidige rol zijn het meest relevant voor deze nieuwe functie?
- Wat zijn de belangrijkste projecten waar ik in deze nieuwe rol aan zou werken?
- Hoe beïnvloedt mijn overgang naar deze nieuwe rol het team en mijn huidige taken?
- Met welke collega's of afdelingen zal ik het meest nauw samenwerken in deze nieuwe positie?
- Kun je iets meer vertellen over de dynamiek van het team waarin ik terecht zou komen?
- Hoe worden prestaties gemeten en beoordeeld binnen dit team?
- Wat zijn de grootste uitdagingen die je verwacht dat ik tegenkom in deze rol, en hoe kan ik me daarop voorbereiden?
- Welke tools of ondersteuning zijn beschikbaar om een succesvolle overgang te maken naar deze nieuwe functie?
- Hoe wordt de overgang naar mijn nieuwe rol ondersteund door het management en het team?
- Hoe zie je de ontwikkeling van deze functie in de komende jaren?
- Zijn er specifieke langetermijndoelen die je hebt voor iemand in deze positie?
- Wat zijn de volgende stappen in het interne sollicitatieproces?
Afgewezen na intern sollicitatiegesprek
Heb je alle interne (en intense) sollicitatievragen overleefd en ben je alsnog afgewezen voor de job? Bummer, zeker als je collega’s ervan afwisten. Het beste wat je dan kunt doen, is professioneel blijven. Word vooral niet boos als je je teleurstelling uitspreekt. Ook is het fijn als je de leidinggevende om feedback vraagt. Gebruik deze feedback om aan jezelf te werken en wie weet ben jij straks de eerste die het te horen krijgt als er een nieuwe vacature beschikbaar is.
Key takeaways
- Met een intern sollicitatiegesprek komen jij en de werkgever erachter of je goed bij de functie past.
- Je kunt een intern sollicitatiegesprek voorbereiden door je huidige leidinggevende in te lichten over het gesprek en je team te vragen naar jouw sterke en zwakke punten.
- Interne sollicitatiegesprek tips: laat zien dat deze functie een logische stap is voor jouw carrière en benoem ervaringen uit je huidige functie die van pas komen in je nieuwe rol.
- Werkgevers gaan tijdens het gesprek in op jouw huidige rol binnen het bedrijf met vragen als: ‘Hoe denk je dat deze nieuwe rol bijdraagt aan de doelen van het bedrijf?’.
- Stel zelf ook vragen tijdens een intern sollicitatiegesprek, zoals: ‘Welke tools zijn er beschikbaar om een succesvolle overgang te maken naar deze nieuwe functie?’.
- Als je bent afgewezen voor de functie blijf je professioneel en vraag je feedback aan de leidinggevende.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is een intern sollicitatiegesprek?
-
Hoe kan ik mij voorbereiden op een intern sollicitatiegesprek?
-
Welke interne sollicitatievragen krijg ik tijdens een sollicitatiegesprek?
Een intern sollicitatiegesprek is een sollicitatiegesprek voor een andere functie binnen het bedrijf waar je al werkt.
Licht je werkgever in over het gesprek en vraag je collega’s of zij jou feedback willen geven over jouw werkstijl en sterke en zwakke punten. Het fijne aan intern solliciteren is dat je ook gelijk contact kunt leggen met het team waarin je mogelijk terechtkomt.
Leidinggevenden zijn vaak benieuwd waarom je op zoek bent naar een nieuwe functie, zeker als dit binnen hetzelfde bedrijf is. In dit artikel vind je welke vragen je mogelijk op je afgevuurd krijgt tijdens een intern sollicitatiegesprek.