Jouw sollicitatiegesprek voor een baan in de zorg staat op de planning, dus het is hoog tijd om je voor te bereiden. Dan kun je vast wat vragen voor een sollicitatiegesprek in de zorg gebruiken. Om je op voor te bereiden én om zelf te stellen tijdens het gesprek. Raad eens? Wij hebben allerlei handige vragen voor je op een rij gezet. Bijvoorbeeld voor een sollicitatiegesprek voor verzorgende IG, de gehandicaptenzorg, huishoudelijke hulp of de thuiszorg. Check ze snel en begin met het voorbereiden van jouw sollicitatiegesprek in de zorg. Dat wordt straks een eitje.
Voorbereiden sollicitatiegesprek in de zorg
Als je wilt werken in de zorg, heb je daar bijna altijd wel een persoonlijke reden voor. Denk dus van tevoren goed na over je motivatie. De kans is immers groot dat je hierover vragen krijgt in jouw sollicitatiegesprek in de zorg. Verdiep je ook alvast in de missie en visie van de organisatie. Dat doe je door de website door te nemen. Misschien ken je zelfs wel iemand die bij de zorginstelling werkt. Een goed moment om even een belletje te plegen of koffiedate te plannen, dus.
Verder bereid je je voor op jouw sollicitatiegesprek in de zorg zoals je voor elk ander gesprek zou doen. Neem daarom ons artikel door over sollicitatiegesprekken voorbereiden. Daar vind je precies wat je moet doen. En niet te vergeten: oefen veelvoorkomende vragen voor een sollicitatiegesprek in de zorgsector. Verderop in dit artikel vind je de belangrijkste.
Vragen sollicitatiegesprek in de zorg van een werkgever
Naast de standaard voorbereiding, is het slim om te oefenen met specifieke vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek in de zorg waarschijnlijk op je schoot geworpen krijgt. Een aantal veelvoorkomende zijn:
- Waarom wil je in de zorg werken?
- Waarom wil je werken met deze doelgroep?
- Wat is jouw ervaring met werken in de zorg?
- Hoe ga je om met stress, crisissituaties en tijdsdruk?
- Wat lijkt je het lastigst aan werken in deze functie?
- Wat is jouw meerwaarde in de zorgsector?
- Wat heb jij cliënten te bieden?
- Hoe ga je om met conflicten met een cliënt of diens familie?
- Wat zijn volgens jou de belangrijkste eigenschappen en skills voor deze functie?
- Hoe ga je om met een cliënt die bang of wantrouwig is?
- Hoe ga je om met cliënten die zich negatief over jou uiten?
- Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit?
- Wat is jouw werkstijl?
- Wat doe je om bij te blijven in je vak?
- Hoe ga je om met wisselende werktijden?
Benieuwd wat je hierop kunt antwoorden? We lichten hieronder een paar vragen voor een sollicitatiegesprek in de zorg uit. De vuistregel is: noem altijd voorbeelden uit de praktijk om jouw standpunten te beargumenteren.
‘Waarom wil je in de zorg werken?’
Tja, de zorg staat nou niet bepaald bekend als een chille werkplek waar je in no time rijk wordt en de beste work-life balance hebt. Het is wél een baan waar je veel voldoening uit haalt als je een zorgzaam type bent. Daarom is de motivatie voor een baan in de zorg bijna altijd persoonlijk en diepgeworteld. Heel goed, maar let natuurlijk wel op dat je niet overdrijft of terugvalt op clichés. Psst, check onze voorbeeldantwoorden op de vraag ‘Waarom wil je hier werken?’ voor meer inspo.
‘Mijn ouders beschrijven me altijd als een empathisch en zorgzaam type, al van jongs af aan. Ik zag daar nooit zo de meerwaarde van in, totdat ik vanwege de opname van mijn opa in een woonzorgcentrum steeds meer in aanraking kwam met zorgbehoevende mensen. Ik zag hoe erg bewoners en patiënten snakken naar persoonlijke aandacht, en hoe het zorgpersoneel worstelt met het tekort aan tijd en medewerkers. Toen wist ik het: ik wil hier direct aan mee helpen, en wel door zelf aan de slag te gaan in de zorg.’
‘Hoe ga je om met stress, crisissituaties en tijdsdruk?’
Best een standaardvraag, ‘Hoe ga je om met stress?’, maar in de zorgsector is ie erg van toepassing. Reken namelijk maar dat je soms flink moet rennen en vliegen. En als je werkt met risicovolle groepen mag je extra aanpoten. Logisch dus dat je werkgever wil peilen hoe je hiermee omgaat.
‘Dat leek mij in het begin altijd een van de naarste dingen in de zorgsector, maar ik ben verrassend kalm en effectief in noodsituaties. Ik herinner me nog goed dat mijn broertje een jaar of vijf geleden zijn arm brak en ik de eerste was die naast hem zat en het noodnummer belde. Tijdens mijn stage had ik de kans om een dagje mee te lopen op de spoedeisende hulp. Ook daar kon ik het personeel goed bijhouden en twijfelde ik geen moment als er iets van mij gevraagd werd. Tussen hectische momenten door pak ik mijn rust, bijvoorbeeld door even een powernap te doen in mijn pauze.’
‘Wat is jouw meerwaarde in de zorgsector?’
Met deze vraag wil jouw toekomstige teamleider inschatten of je past binnen het team en de organisatie. Misschien heb je bepaalde kwaliteiten die nog missen bij andere collega’s, of heeft de zorginstelling een bepaalde visie die overeen moet komen met de jouwe.
‘Ik heb een sterk inlevingsvermogen en een goed gevoel voor hoe mensen in elkaar steken. Ik neem dan ook echt de moeite om cliënten te begrijpen en hun wensen zoveel mogelijk tegemoet te komen. Als dat niet lukt, toon ik in ieder geval altijd begrip. Dat vind ik het allerbelangrijkste van werken in de zorg.’
‘Hoe ga je om met conflicten met een cliënt of diens familie?’
Dit is een soort mini-casus tijdens jouw sollicitatiegesprek in de zorg. Het is niet altijd makkelijk om te werken in de zorg, en met deze vraag wil de werkgever je hiermee confronteren. Ook schat ie met behulp van jouw antwoord in of jouw werkwijze rondom conflicten overeenkomt met de visie van de organisatie.
‘Ook hierbij vind ik het weer het belangrijkst om begrip te tonen voor de persoon tegenover mij. Daarom blijf ik rustig, begripvol en geduldig. Begrijpt mijn gesprekspartner me niet? Dan leg ik mijn perspectief nog een keer uit, totdat de persoon het begrijpt. Lukt dit op dat moment niet, dan zal ik voorstellen om er op een later moment nog eens over te praten. Ik ben niet iemand die mijn stem verheft, dus dat zul je mij nooit horen doen.’
Vragen sollicitatiegesprek in de zorg om zelf te stellen
Richting het einde van het sollicitatiegesprek (of misschien zelfs tussendoor) is het jouw beurt om vragen te stellen. Tuurlijk zijn alle veelvoorkomende vragen om te stellen tijdens een sollicitatie goed. Maar dit zijn wat ons betreft de beste vragen voor tijdens een sollicitatiegesprek in de zorg:
- Hoe zit het inwerktraject eruit?
- Wat zijn mijn verantwoordelijkheden in deze functie?
- Wat zijn de grootste uitdagingen waar iemand in deze functie mee te maken krijgt?
- Hoeveel directe collega’s heb ik?
- Zijn er doorgroei- en scholingsmogelijkheden in deze functie?
- Hoe gaat de organisatie om met het zorgtekort?
- Hoe gaat de organisatie om met werkdruk in de zorg?
- Welke skills die belangrijk zijn voor de functie mis ik nog?
- Wat is het beleid rondom overwerken?
- Hoe wordt de kwaliteit van zorg gemonitord?
- Hoe wordt het contact met familieleden van cliënten onderhouden?
- Hoe blijft de organisatie up-to-date met nieuwe ontwikkelingen in de zorg?
Key takeaways
- Bereid je extra goed voor op jouw sollicitatie op een zorgfunctie door te oefenen met specifieke vragen voor een sollicitatiegesprek in de zorg.
- In dit artikel vind je voorbeeldvragen en -antwoorden, zoals: ‘Waarom wil je in de zorg werken?’ en ‘Wat is jouw meerwaarde in de zorgsector?’.
- Stel zelf ook specifieke vragen tijdens jouw sollicitatiegesprek in de zorg, bijvoorbeeld: ‘Hoe gaat de organisatie om met werkdruk in de zorg?’.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Welke vragen moet je stellen tijdens een sollicitatiegesprek in de zorg?
-
Waar vind ik voorbeelden van sollicitatievragen voor een verpleegkundige?
Naast de algemene vragen die je kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek, is het slim om ook specifieke vragen te stellen voor de zorgsector. Bijvoorbeeld: ‘Hoe wordt de kwaliteit van zorg gemonitord?’ of ‘Hoe gaat de organisatie om met het zorgtekort?’.
Check ons artikel voor allerlei vragen voor een sollicitatiegesprek in de zorg. Deze vragen zijn ook toepasbaar voor een sollicitatiegesprek in de jeugdzorg, als zorgkundige, helpende zorg en welzijn, verzorgende en nog veel meer zorgfuncties.