Vrij voor sollicitatie

Je sollicitatiegesprek vindt tijdens werktijd plaats, maar je huidige baas verwacht je dan ook gewoon op kantoor. Kortom: je moet dus vrij vragen voor je sollicitatie. Mag je eigenlijk wel solliciteren onder werktijd en wat zeg je tegen je baas als je gaat solliciteren? Je vindt hier de regels en we vertellen je meteen wat de voor- en nadelen zijn van stiekem solliciteren versus eerlijk vertellen over je sollicitatie. Kun je je daarna volledig focussen op het gesprek.

Solliciteren onder werktijd: de regels

Jammer maar helaas: je hebt geen recht om te solliciteren onder werktijd. Dat wil zeggen: er bestaat hier geen verlofregeling voor. In Nederland heb je wel recht op bijzonder verlof voor verschillende persoonlijke situaties, maar je zoektocht naar een nieuwe baan valt daar niet onder. Vindt je sollicitatiegesprek tijdens werktijd plaats en moet je dus vrij voor je sollicitatie vragen? Dan kost je dat vakantie-uren.

In sommige cao’s zijn hier trouwens andere afspraken over gemaakt. In dat geval krijg je de uren dus wel van je baas. Soms wordt er ook een uitzondering gemaakt als je wordt ontslagen vanwege een reorganisatie of om een andere reden. Maar deze afspraken maak je persoonlijk met je baas en zijn dus geen wettelijk recht.

Hoe vraag je vrij voor een sollicitatiegesprek?

Of je de uren nou uit eigen zak betaalt of je ze van je baas krijgt, je moet hoe dan ook vrij vragen voor je sollicitatie als het gesprek onder werktijd plaatsvindt. Dat doe je op dezelfde manier zoals je normaal ook vakantie of een vrije dag aanvraagt. Good to know: vanwege privacyredenen mag je werkgever je officieel niet vragen naar de reden van je verlofaanvraag. Maar vaak doet ie dat toch, gewoon uit interesse. Als je een goede relatie hebt met je baas, is het vaak slim om open kaart te spelen. Je leest hieronder wat voor voordelen dat heeft.

Wil je echt nog niet delen dat je aan het solliciteren bent? Dan kun je zeggen dat het om een privékwestie gaat. Da’s altijd nog beter dan een vage smoes en je baas is verplicht om genoegen te nemen met zo’n antwoord.

Stiekem solliciteren of eerlijk vertellen?

Je bepaalt zelf of je eerlijk met je baas deelt dat je aan het solliciteren bent tijdens werktijd. Wat het slimst is, hangt voor een groot deel van de situatie af. Weet je bijvoorbeeld zeker dat je werkgever het niet leuk vindt dat je een andere baan zoekt en is jullie relatie toch al niet top? Of weet je nog niet zeker of je weg wilt? Dan houd je het nieuws nog even voor jezelf en verzin je een goede smoes. Aan de andere kant: eerlijkheid duurt het langst.

Ben je er nog niet uit wat je gaat doen? Stiekem solliciteren en eerlijk zijn hebben allebei voor- en nadelen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Voordelen van stiekem solliciteren

  • Je voorkomt een ongemakkelijke sfeer op de werkvloer.
  • Het geeft je de kans om de sfeer te proeven bij een ander bedrijf zonder dat je huidige werkgever je ziet als een overstapper.
  • Word je afgewezen voor de baan? Dan kun je gewoon verder in je huidige baan alsof er niks gebeurd is.

Nadelen van stiekem solliciteren

  • Je moet smoezen verzinnen en je eigen leugens onthouden. Daar moet je maar net mee om kunnen gaan.
  • Wordt het sollicitatiegesprek verplaatst? Dan moet je met een nieuwe smoes komen of nóg een vrije dag opnemen.
  • Vroeg of laat wordt het toch wel duidelijk dat je aan het solliciteren was. Dat wordt een ongemakkelijk moment.
  • Als je baas niet weet dat je weg wilt, geef je ’m niet de kans om je een beter salarisvoorstel te doen of je huidige job uitdagender te maken.

Voordelen van eerlijk zijn over je sollicitatie

  • Je hoeft geen smoezen te verzinnen over je zoveelste tandartsbezoek. Scheelt een hoop stress.
  • Je hoeft op de dag van je sollicitatie niet bang te zijn dat je een collega tegen het lijf loopt of op een andere manier door de mand valt.
  • Je kunt je huidige werkgever meteen om een referentie vragen.
  • Je krijgt geen verbaasde blikken en vervelende reacties als je je ontslag indient.
  • Je houdt de relatie met je werkgever goed. Da’s slim voor de toekomst en misschien heeft je baas zelfs nog wel tips voor je.

Nadelen van eerlijk zijn over je sollicitatie

  • Het is best spannend om je werkgever te vertellen over je sollicitatieplannen. Denk dus goed na over hoe en wanneer je het nieuws deelt en wat je erover kwijt wilt.
  • Het kan zijn dat je werkgever helemaal niet zo blij is met je nieuws. Probeer daarom in te schatten wat de reactie van je baas gaat zijn en baseer daar je keuze op.

Key takeaways

  • Je hebt geen wettelijk recht om te solliciteren onder werktijd. Je moet vakantie-uren opnemen om vrij te krijgen voor je sollicitatie.
  • Als je vrij vraagt om te solliciteren onder werktijd hoef je je huidige werkgever niet te vertellen wat je gaat doen.
  • Afhankelijk van de situatie en de relatie met je werkgever, kun je ervoor kiezen om stiekem te solliciteren of je baas eerlijk te vertellen over je sollicitatie.
  • Beide keuzes hebben voor- en nadelen. Je checkt ze in ons artikel.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Heb je recht om te solliciteren tijdens werktijd?

  • Nee, je krijgt geen vrij om te solliciteren. Als je toch wilt solliciteren onder werktijd, moet je daar vakantie-uren voor opnemen.

  • Wat zeg je tegen je baas als je gaat solliciteren?

  • Dat bepaal jij. Je bent niet verplicht om je werkgever te vertellen waarom je vrij vraagt. Je kunt eerlijk vertellen dat je aan het solliciteren bent, maar je kunt er ook nog even mee wachten. In ons artikel lees je wat de voor- en nadelen daarvan zijn.