Of je nou net van de pabo komt of je zoveelste baan als leerkracht zoekt, een sollicitatiegesprek in het onderwijs blijft spannend. Gelukkig kun je genoeg doen om die zenuwen een beetje in bedwang te houden en dat gesprek te rocken. Met onze tips voor het voorbereiden voor je sollicitatiegesprek in het onderwijs en een lijst met veelgestelde vragen kom je een heel eind, we promise.
Op deze pagina

Je sollicitatiegesprek in het onderwijs voorbereiden
Zonder goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek kun je waarschijnlijk wel fluiten naar die nieuwe baan. Maar waar moet je allemaal aan denken? Dít mag je bij het voorbereiden van je sollicitatiegesprek in het onderwijs sowieso niet vergeten:
1. Verdiep je in de school
Misschien een inkoppertje, maar o zo belangrijk: verdiep je voor je sollicitatiegesprek voor leerkracht (basisonderwijs) of docent goed in de school of onderwijsinstelling waar je solliciteert. Duik in de visie en missie en onderzoek wat de kernwaarden zijn. Of misschien organiseert de school wel extra activiteiten, zoals sport-, techniek- of muzieklessen. Als je goed begrijpt wat de school belangrijk vindt, is het makkelijker om te laten zien waarom jij daarbij past. Je vindt deze info meestal op de website en in het (digitale) schoolplan. Vergeet natuurlijk ook niet om de vacature nog eens door te nemen.
2. Bereid een proefles of portfolio voor
Bij een sollicitatiegesprek in het onderwijs hoort soms een proefles. Je bereidt dan zelf een les voor die past bij het niveau van de leerlingen. Dé kans om te shinen met je onderwijsvaardigheden, dus je kunt maar beter met iets goeds komen. Zo’n proefles is trouwens niet standaard, dus bereid alleen iets voor als dat je gevraagd is, bijvoorbeeld in de uitnodiging of tijdens het eerste sollicitatiegesprek. Het kan ook zijn dat je alleen een dagje meeloopt. Of dat je een portfolio moet laten zien met voorbeelden van je werk, zoals lesplannen of studentenevaluaties. Als je al zo’n portfolio hebt liggen, kun je die sowieso meenemen naar het gesprek.
3. Bereid je voor op vragen (en bereid zelf ook vragen voor)
Een van de belangrijkste tips voor je sollicitatiegesprek in het onderwijs: bereid je voor op vragen die je gesprekspartner waarschijnlijk gaat stellen. Bepaalde onderwerpen komen in vrijwel elk gesprek aan bod, dus je zou wel gek zijn als je niet alvast nadenkt over een goed antwoord. Check hieronder wat voor soort vragen je bij een sollicitatiegesprek voor docent, leerkracht (basisonderwijs) of onderwijsassistent kunt verwachten.
En eh, grijp dit gesprek ook aan om zelf meer te weten te komen over de functie en de school. Bedenk van tevoren alvast wat je graag wilt weten en zet vragen op papier waar je sowieso een antwoord op wilt voor je de deur uitloopt. Verderop in dit artikel vind je de nodig inspo.
4. Vergeet de praktische zaken niet
Het zal je maar gebeuren: ben je tot in de puntjes voorbereid, kom je te laat op je sollicitatiegesprek in het onderwijs omdat je de reis niet goed hebt gepland. Da’s geen goede binnenkomer. Zorg er dus voor dat je weet hoe je op tijd aankomt. En denk ook even na over een outfit die past bij de cultuur van de school.
Veelgestelde vragen bij een sollicitatiegesprek in het onderwijs
Een sollicitatiegesprek is geen sollicitatiegesprek zonder vragen. In het onderwijs is dat niet anders. Welke vragen je precies krijgt, blijft natuurlijk een verrassing, maar bepaalde vragen komen in de meeste sollicitatiegesprekken in het onderwijs wel voorbij. Bijvoorbeeld over je manier van lesgeven en pedagogische visie. Neem de meest gestelde vragen vast door en denk na over een antwoord waar je je gesprekspartner mee wegblaast.
- Waarom heb je gekozen voor het onderwijs?
- Waarom gaat je voorkeur uit naar jonge/oudere kinderen?
- Wat voor type leerkracht ben je?
- Wat zijn je sterke en zwakke punten als docent?
- Hoe zorg je voor structuur in de klas?
- Hoe houd je je lessen uitdagend?
- Welke werkvormen zet je in de klas in?
- Hoe ga je om met verschillende leerstijlen?
- Hoe leg je onderwerpen uit die leerlingen moeilijk begrijpen?
- Hoe ga je om met moeilijke situaties in de klas?
- Wat doe je als een leerling voortdurend stoort of niet luistert?
- Kun je een voorbeeld geven van een succesvolle les die je hebt gegeven?
- Hoe ga je om met (lastige) ouders?
- Hoe werk je samen met collega’s en ondersteunend personeel?
- Wat doe je als je (duo)collega iets doet waar je niet achterstaat?
- Hoe blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het onderwijs?
Goede vragen voor je sollicitatiegesprek in het onderwijs
Vergeet niet dat een sollicitatiegesprek in het onderwijs ook bedoeld is om te ontdekken of er van jouw kant een match is. Het is slim dus om ook zelf vragen te stellen. Wat je precies vraagt, hangt af van wat jij belangrijk vindt en wat er al aan bod is gekomen tijdens het gesprek. Denk bijvoorbeeld aan:
- Kun je meer vertellen over de visie en missie van de school?
- Hoe zou je de schoolcultuur omschrijven?
- Hoeveel vrijheid heb ik in het ontwikkelen van mijn eigen lesplannen?
- Wat zijn de belangrijkste doelstellingen voor deze functie in het eerste jaar?
- Biedt de school mentorschap of coaching voor nieuwe docenten?
- Welke technische hulpmiddelen zijn er beschikbaar voor docenten?
- Hoe stimuleren en ondersteunen jullie ouderbetrokkenheid?
- Hoe evalueren jullie docenten en welke criteria gebruiken jullie daarvoor?
- Hoe vaak zijn er teamvergaderingen en wat wordt er dan besproken?
- Zijn er plannen voor veranderingen of nieuwe initiatieven op school?
Met een goede voorbereiding is die leuke job in het onderwijs al een stuk dichterbij. You got this. Kun je meer tips gebruiken? Hebben we voor je. Check bijvoorbeeld onze do’s en don’ts voor je sollicitatiegesprek of schakel ons in voor hulp met je motivatiebrief of cv voor het onderwijs.
Key takeaways
- Verdiep je bij het voorbereiden van je sollicitatiegesprek in het onderwijs in de school, bereid een proefles voor, bereid je voor op vragen en vergeet de praktische zaken niet.
- Sollicitatievragen in het onderwijs gaan vaak over jouw manier van lesgeven, je pedagogische visie en hoe je leerlingen helpt met hun ontwikkeling.
- Stel tijdens je sollicitatiegesprek zelf ook vragen. In het onderwijs gaan die bijvoorbeeld over coaching voor nieuwe docenten en hoeveel vrijheid je hebt als leerkracht.
- In het artikel vind je voorbeelden van sollicitatievragen die je als docent of leerkracht kunt verwachten of stellen.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Hoe kan ik me voorbereiden op een sollicitatiegesprek in het onderwijs?
-
Welke vragen moet je stellen bij een sollicitatiegesprek voor leerkracht?
-
Hoe benoem je je zwakke punten bij een sollicitatiegesprek in het onderwijs?
Verdiep je in de visie, missie en cultuur van de school. Waar staat de school voor en waarom past dit bij jou? Bereid je ook voor op de meest gestelde sollicitatievragen in het onderwijs. Welke dat zijn, lees je in het artikel.
Vraag vooral wat jij belangrijk vindt en waar je meer over wilt weten. Vraag bijvoorbeeld iets over de schoolcultuur of de klas die je mogelijk les gaat geven. Of vraag hoeveel vrijheid je hebt in deze baan of wat voor ondersteuning je krijgt als nieuwe leerkracht.
Da’s altijd lastig, voor welke job je ook solliciteert. Het is belangrijk om eerlijk te zijn, maar ook om te laten zien dat je je bewust bent van deze zwaktes en dat je eraan werkt. Noem in ieder geval nooit een zwakte die het onmogelijk maakt om goed les te geven.