Uh oh, vraagt je toekomstige werkgever om een portfolio? No worries, een portfolio voor je sollicitatie maken is zo moeilijk nog niet, en het is een toffe manier om je te onderscheiden van de kudde. Daarnaast: wie zegt dat portfolio's alleen voor artiesten zijn? Ook in andere functies pluk je er de voordelen van. Maar eh, ben je niet zo'n knutselaar en vecht je eerder met Canva dan dat je er vrienden mee bent? Geen zorgen, in dit artikel vertellen we je alle ins en outs over portfolio's en hoe jij er makkelijk een in elkaar zet. Zo rock jij straks jouw sollicitatie met je brand new portfolio.
Wat is een portfolio?
Bij een portfolio voor je sollicitatie denk je vast gelijk aan de map vol met illustraties, foto's of video's van een artiest. Maar een portfolio kan ook een verzameling van je projecten zijn die meer vertellen over jou en je carrière: van je vaardigheden tot je prestaties en je persoonlijkheid. Zo is je portfolio als artiest een timeline van je artstyle en creatieve avonturen, en zit je portfolio als projectmedewerker vol met de eindresultaten van je projecten. Kortom: een portfolio showt wat jij hebt bereikt in je loopbaan. En daar hoef je niet eens een kunstenaar voor te zijn.
Waarom solliciteren met een portfolio?
Dat werkgevers in de creatieve sector om een portfolio bij je sollicitatie vragen is heel normaal. Als model wil je toekomstige werkgever weten of je fotogeniek bent en hoeveel ervaring je hebt. Wil je de wereld van game design in? Dan moet je laten zien dat je kunt tekenen en dat je met beelden een compleet verhaal kunt vertellen.
Buiten de wereld van kunst en design vragen werkgevers over het algemeen niet om een portfolio. Maar er toch een meesturen met je sollicitatie is eigenlijk een topidee. Zo profiteer je van de volgende voordelen:
- Je valt op tussen alle andere sollicitanten;
- je laat je toekomstige werkgever zien wat je in je mars hebt;
- je blijft langer in het hoofd van de werkgever spoken;
- je trekt meerdere werkgevers aan als je een online portfolio hebt.
Soorten portfolio's
‘Help, wat voor portfolio moet ik maken voor mijn sollicitatie?’ vraag je je nu misschien af. Dat ligt aan jouw persoonlijke voorkeur en op welke manier je je skills en prestaties wilt showen. Er zijn namelijk verschillende soorten portfolio's. Check it out:
Portfolio cv
Dit is een van de makkelijkste manieren om een portfolio voor je sollicitatie te maken: de portfolio cv. Hoe je dit doet: basically pak je je cv erbij en pimp je ’m met je prestaties. Zo kun je als fotograaf een paar van je beste foto's op je cv zetten. Of voeg een interessante infographic toe en zet daar bijvoorbeeld je vaardigheden en werkervaring in.
Fysiek portfolio
Tegenwoordig gaat bijna alles digitaal, maar tegen de flow ingaan met een fysiek portfolio bij je sollicitatie, da's pas indrukwekkend. Als kunstenaar doe je het vaak al op deze manier, bijvoorbeeld omdat je allemaal houtskooltekeningen hebt. Maar zo'n fysiek portfolio is ook leuk als niet-creatieveling. Het duurt misschien langer en kost je wat papier om je portfolio te maken, maar zo druk je wel een mooie map in de handen van je toekomstige werkgever.
Digitaal portfolio
Back to digital, want de mogelijkheden zijn nu eindeloos. Een digitaal portfolio is precies zoals het klinkt: een online verzameling van al je prestaties, verwerkt in een bestandje waar werkgevers doorheen kunnen scrollen. Er zijn allerlei websites waar je gratis een portfolio kunt maken en downloaden als pdf, zoals Canva. En als je de skills hebt, kun je ook Adobe Photoshop, Illustrator of InDesign aanslingeren en daar je portfolio mee maken. De voordelen? Je gebruikt geen papier, je stuurt je portfolio zo mee met je sollicitatiebrief en je kunt ’m makkelijk en regelmatig updaten.
Portfolio website
Wil je alles uit de kast trekken? Dat doe je met een portfolio website, een van de makkelijkste manieren om je werk te showen. Je linkt makkelijk door naar je website via je sollicitatiemail of cv. Daarna kunnen werkgevers door je website klikken en je werk bewonderen. Maak je dit lekker interactief, dan trek je ook de aandacht van werkgevers en scoor je bonuspunten bij je sollicitatie. Een website maken doe je makkelijk via WordPress of Squarespace. O, en nog een voordeel: als je bijvoorbeeld website builder bent laat je ook gelijk je HTML-skills zien. Win-win.
Social media portfolio
Een portfolio voor je sollicitatie hoeft lang niet altijd een gebonden map of een pdf-bestand te zijn. Social media is de perfecte plek om je netwerk up-to-date te houden en je laatste prestaties te tonen. Het is wel belangrijk dat je hiervoor de juiste app kiest. Apps als ArtStation, Instagram en TikTok zijn bijvoorbeeld perfect voor jou als artiest of model. Twitter, Facebook en LinkedIn zijn dan weer goed als je een business runt.
Portfolio maken voor sollicitatie: 6 tips
No worries, je hoeft geen maestro of het kleinkind van Van Gogh te zijn om een mooi portfolio voor je sollicitatie te maken. Met deze tips maak je straks een portfolio waar je U tegen zegt:
1. Houd het kort
Net als met een motivatiebrief geldt: langdradige stukken tekst worden meestal geskipt. Blijf daarom liever beknopt in je portfolio voor je sollicitatie en vertel in 2 à 3 zinnen wie je bent. Beschrijf ook kort wat je voor elk project deed en welke problemen je oploste. Zo schets je snel een beeld van jezelf en wat werkgevers aan jou hebben.
2. Wees jezelf
Een portfolio is een weerspiegeling van jou, je persoonlijkheid en je kwaliteiten. Probeer dus niet iemand anders na te doen, maar focus op wie jij bent en waar je ambities liggen. Misschien heb je wel een uitbundige persoonlijkheid en wil je dat werkgevers dat zien. Bouw je portfolio dan met die mindset. Of wil je juist focussen op je technische skills, zoals je perfecte bouwtekeningen? Ga dan lekker in op de details en show dat jij geen millimetertje verkeerd schat.
3. Laat relevante projecten zien
Bedrijven zijn vaak op zoek naar iemand met specifieke skills. Hoe je laat zien dat jij dat bent? Door je portfolio voor je sollicitatie relevant te houden. Zet al je relevante illustraties of prestaties voor de job in je portfolio, en laat de rest liever achterwege. Dat project van de middelbare school voor scheikunde kun je dus beter voor jezelf houden.
4. Zet je belangrijkste prestaties vooraan
Een gouden tip van artiesten voor je portfolio voor je sollicitatie: zet je meest indrukwekkende prestaties vooraan. Dan begin je je portfolio met een knal en laat je direct zien wat jij in huis hebt.
5. Houd een bepaalde lijn aan
Van de hak op de tak springen zorgt voor een whiplash die je misschien wilt voorkomen. Zorg er dus voor dat je portfolio logisch en gestructureerd opgebouwd is. Begin bijvoorbeeld met je meest indrukwekkende illustratie en zet alle illustraties die daarmee te maken hebben eronder. Ga daarna verder naar een nieuw project en verzamel alle bijbehorende tekeningen, zodat je een duidelijke lijn hebt. Zo zorg je ervoor dat je portfolio voor je sollicitatie genoeg variatie heeft, maar wel lekker te lezen en volgen is.
6. Link je portfolio
Ook niet onbelangrijk: je portfolio accessible maken. Mooi dat je portfolio website klaar is, maar werkgevers vinden ’m niet vanzelf. Zet daarom een link naar je website op je cv, in je motivatiemail of in je motivatiebrief. Gebruik je social media? Link dan naar je socialmediaprofielen. Plaats ook je e-mailadres en/of telefoonnummer overal op je portfolio. Zo vinden werkgevers je werk makkelijker en weten ze hoe ze contact met je moeten opnemen.
Key takeaways
- Met een portfolio bij je sollicitatie onderscheid je je van andere sollicitanten en toon je je vaardigheden, prestaties en persoonlijkheid.
- De voordelen van een portfolio zijn: je valt op in de menigte, je laat zien wat je kunt en je trekt de aandacht van werkgevers.
- Er zijn verschillende soorten portfolio's, zoals een portfolio cv, een fysiek of digitaal portfolio, een website of een social media portfolio.
- Tips voor het maken van een portfolio: houd het kort en bondig, ga in op relevante projecten, wees jezelf, laat je persoonlijkheid en ambities zien en begin met je meest indrukwekkende werk.
- Houd de structuur van je portfolio logisch en overzichtelijk, link naar je portfolio in je cv of sollicitatiebrief en vermeld duidelijk je contactgegevens.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Hoe maak je een portfolio voor sollicitatie?
-
Is een portfolio hetzelfde als een cv?
Dat kan op allerlei manieren. Maak je portfolio voor je sollicitatie bijvoorbeeld met Canva of Adobe Photoshop, Illustrator of InDesign. Kun je coderen? Creëer dan een hele website waar je je werk op zet.
Nee, een cv is een opsomming van je werkervaring, opleidingen en vaardigheden, terwijl een portfolio dieper ingaat op je prestaties en projecten.