Goed verhaal, lekker kort. Dat is wat je wil als je een korte motivatiebrief gaat schrijven, maar eerlijk is eerlijk: da’s best een hele kunst. Gelukkig hebben wij een voorbeeld van een korte motivatiebrief voor je geschreven en handige tips verzameld. Met onze pijlers lukt het je vast om jouw motivatiebrief kort en krachtig te houden. Dan weet je tenminste dat recruiters voldoende attention span hebben om jouw verhaal te lezen. Kom maar op met die baan!
Motivatiebrief kort en krachtig voorbeeld
Dat was ’m, onze korte motivatiebrief voorbeeld. Hij bevat tussen de 150 en 200 woorden, de perfecte lengte voor een korte motivatiebrief. Zorg ervoor dat jouw eigen tekst ongeveer hetzelfde woordenaantal heeft als je jouw motivatiebrief kort en krachtig wilt houden. Hoe je dat aanpakt, lees je verderop in onze tips.
Waarom schrijf je een korte motivatie voor je sollicitatie?
Iedereen heeft het maar druk, druk, druk, werkgevers ook. Die hebben echt geen tijd om hele biografieën te lezen van sollicitanten, zeker niet als er veel reacties op een vacature binnenkomen. Daarom is het slim om een korte motivatie voor je sollicitatie te schrijven. Dan weet je zeker dat een werkgever of recruiter je volledige motivatiebrief leest. En dat niet alleen: als je een korte motivatiebrief gaat schrijven moet je schrappen en keuzes maken, dus je geeft je verhaal een betere focus. Check ons voorbeeld van een korte motivatiebrief hierboven als je benieuwd bent hoe dit eruit kan zien.
Hoe schrijf je een korte motivatiebrief? 5 tips
Easier said than done, een korte motivatiebrief schrijven. Want je wilt vast een hele hoop vertellen. Hoe perk je dat nou in? Volg onze tips maar.
Tip 1. Houd je intro kort en bondig
Je kunt zinnen vol schrijven over waar je de vacature hebt gevonden en waarom die jou aandacht trok, maar eerlijk: eigenlijk is dat niet eens zo interessant voor een werkgever. Die is nieuwsgierig naar wat jij te bieden hebt en waarom je deze baan graag wilt. Schrijf dus één korte openingszin (of twee, vooruit) en maak het liefst meteen een bruggetje naar jouw motivatie. Net als wij in het korte motivatiebrief voorbeeld deden. Dat maakt de intro van je brief origineel, persoonlijk en relevant.
Tip 2. Herhaal je cv niet, maar verwijs ernaar
Je stuurt sowieso je cv mee, dus het is zonde om in je korte motivatiebrief aandacht te besteden aan je werkervaring en opleidingen. Gebruik die ruimte liever om informatie te geven die niet in je cv staat, zoals je motivatie, ambities voor de toekomst en voorbeelden van je goede eigenschappen. Tuurlijk mag je best je vorige baantje noemen, maar doe dit alleen als je er nieuwe info bij geeft. Bijvoorbeeld wat je daar miste of een voorbeeld van een prestatie die je daar hebt geleverd.
Tip 3. Noem niet alle redenen, maak keuzes
Misschien kun je wel 5 redenen verzinnen waarom jij de geschikte kandidaat voor de functie bent. Maar daar heb je geen ruimte voor in een korte motivatiebrief. Kies daarom de 2 beste argumenten uit en richt je daar volledig op. Die andere 3 onderwerpen kun je dan nog mooi aansnijden tijdens het sollicitatiegesprek.
Tip 4. Weg met clichés
Je kent ze wel, van die standaardzinnen als: ‘Ik werd meteen enthousiast toen ik jullie vacature tegenkwam op LinkedIn’ en ‘Deze functie is mij op het lijf geschreven, want…’. Weg ermee. Ze zeggen namelijk helemaal niks. Elke sollicitant gebruikt ze en de zinnen bestaan uit veel te veel woorden die je beter kunt gebruiken om je motivatie uit te leggen. Bovendien val je op tussen de kudde als je je brief juist niet begint met een cliché.
Tip 5. Schrap, schrap, schrap
Stuur je korte motivatiebrief niet meteen op als je klaar bent met schrijven, maar ga er eerst nog een keer met de rode pen doorheen. Kijk kritisch naar elke zin; voegt ie iets toe? Geeft het nieuwe informatie? Zo nee, dan kan ie beter weg. Je motivatie staat namelijk sterker als elke zin toegevoegde waarde heeft. Let ook op dat je geen info herhaalt. Vaak kun je dat soort zinnen beter samenvoegen. Dat maakt je brief niet alleen korter, maar zorgt ook voor een betere opbouw en prettigere flow.
En nu is het jouw beurt. Houd ons korte motivatiebrief voorbeeld erbij voor inspiratie en bovenstaande tips voor pointers, dan komt het helemaal goed. Meer hulp nodig? Check ook onze andere motivatiebrief voorbeelden en pak eventueel ChatGPT of Gemini erbij om je een handje te helpen.
Key takeaways
- In dit artikel vind je een voorbeeld van een korte motivatie voor een sollicitatie.
- Het is slim om je motivatiebrief kort en krachtig te houden. Werkgevers hebben vaak weinig tijd om lange brieven te lezen en het geeft je brief meer focus.
- Houd je introductie kort en bondig, geef geen info die ook in je cv staat, maak keuzes en gebruik geen standaardzinnen.
- Lees na het schrijven je korte motivatiebrief na. Schrap nietszeggende zinnen en voeg dubbele informatie samen.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat zet je in een korte motivatie?
-
Hoe schrijf je een korte motivatie voor een sollicitatie?
-
Hoe lang is een korte motivatie?
Je vertelt vooral wat jou onderscheidt van andere kandidaten. Bijvoorbeeld wat betreft je motivatie voor de functie, ambities of persoonlijke eigenschappen. Focus echt op wat jou uniek maakt. In ons artikel vind je een voorbeeld van een korte motivatiebrief.
Maak keuzes: wat zijn de belangrijkste argumenten voor jouw sollicitatie? Focus je volledig op deze punten en prop niet te veel informatie in jouw korte sollicitatiebrief. Die kun je nog geven tijdens het sollicitatiegesprek.
Een korte motivatiebrief is ongeveer tussen de 150 en 200 woorden.