Opbouw motivatiebrief

Je bent vast benieuwd hoe je ervoor zorgt dat jouw motivatiebrief en tiptop in orde uitziet. Het geheim zit ’m in de opbouw van je motivatiebrief. Met een overzichtelijke opzet zorg je er namelijk voor dat de werkgever snel weet wie jij bent en wat jouw motivatie is. Best belangrijk dus, die opbouw van je motivatiebrief. Om ervoor te zorgen dat ook jouw brief er pico bello uitziet, zetten we alles wat jij moet weten over de opzet van je motivatiebrief voor je op een rij. Wedden dat jij in no time een sollicitatiegesprek invite in je mailbox hebt?

Wat moet er in een motivatiebrief staan?

Als je ervoor zorgt dat de opbouw van jouw motivatiebrief voor je sollicitatie duidelijk en gestructureerd is, is de kans veel groter dat een werkgever jouw brief graag doorleest. Maar ja, dan moet je natuurlijk wel weten waar je allemaal aan moet denken als je je motivatiebrief in elkaar zet. First things first: in een motivatiebrief leg je uit wat jouw motivatie is voor een bepaalde functie. Pak dus eerst de vacaturetekst erbij waarop je wilt solliciteren. Lees de tekst goed door en schrijf voor jezelf op hoe jij jouw motivatie gaat toelichten in je motivatiebrief. Denk hierbij ook aan:

  • de reden waarom jij jouw motivatiebrief schrijft;
  • voorbeelden van waarom jij goed past bij de functie;
  • waarom dit bedrijf jou aanspreekt;
  • waarom jij de ideale kandidaat bent voor de job;
  • wat je nog aan jezelf wilt verbeteren;
  • dat je je motivatie graag verder uitlegt tijdens een sollicitatiegesprek.

Opzet motivatiebrief: voorbeeld en uitleg

Enfin, alle info die je in je motivatiebrief wilt verwerken staat op papier. Dan is het nu tijd op de opbouw van je motivatiebrief te bepalen. En eh, we verklappen je een geheimpje: de opzet van een motivatiebrief is vaak gewoon hetzelfde. Never change a winning team, zullen we maar zeggen. Hoe zo’n standaard opzet eruitziet, check je hier:

Onderdeel 1. Gegevens

Voor je überhaupt begint met het schrijven van jouw motivatie, noteer je eerst alle gegevens. Dit zijn niet alleen jouw gegevens, maar ook die van de werkgever. Staat alles onder elkaar? Vergeet dan niet om de plaatsnaam en datum te noteren. Hoe dat er dan uitziet? Nou, zo:

[Jouw naam]

[Straat en huisnummer]

[Postcode en plaats]

[Telefoonnummer]

[E-mailadres]

[Naam van de contactpersoon]

[Bedrijfsnaam]

[Straat en huisnummer]

[Postcode en plaats]

[Plaatsnaam en datum]

Let bij het invullen van alle gegevens goed op het gebruik van hoofdletters en komma’s. Om ervoor te zorgen dat je geen enkele komma over het hoofd ziet, hebben we hier een voorbeeld:

Robin Garcia

Meidoornweg 34

7890 MN, Rietveld

06-12345678

robin.garcia@outlook.com

Koeriersdienst Fietsbel

T.a.v. Charlie Zebka

Siriusdreef 12

2132 WT, Hoofddorp

Hoofddorp, 1 januari 2025

Onderdeel 2. Inhoud

Dit is natuurlijk een van de belangrijkste onderdelen van je motivatiebrief: de inhoud. Hierbij zijn een paar dingen belangrijk. Lees maar mee:

  • Aanhef. Kies de aanhef op basis van het bedrijf. Bijvoorbeeld: ‘Beste mevrouw Zebka,’
  • Introductie. Begin je motivatiebrief met een sterke openingszin.
  • Jouw motivatie. Jouw motivatie moet er uiteindelijk voor zorgen dat jij op gesprek mag komen bij de werkgever. In de brief verwerk je daarom de info die je al eerder op papier zette. Maak de brief vervolgens extra overtuigend door een draai te geven aan je tekst, bijvoorbeeld door leuke woordspelingen te gebruiken. Hulp nodig met schrijven? AI-bots als ChatGPT en Gemini helpen je graag.
    • Afsluiting. Als alles komt een eind, zo ook aan jouw motivatiebrief. Laat weten dat je graag een reactie van de recruiter ontvangt. Geef bijvoorbeeld duidelijk aan wanneer je beschikbaar bent om te bellen. Hulp nodig bij jouw call to action? In ons artikel met afsluitende zinnen voor je motivatiebrief vind je wat je zoekt.

    Op zoek naar een voorbeeld? YoungCapital heeft ’m paraat.

    opbouw motivatiebrief

    Key takeaways

    • Voordat je je motivatiebrief opstelt, check je eerst welke details uit de vacaturetekst je wilt highlighten in je brief.
    • Voor de opbouw van je motivatiebrief noteer je eerst jouw gegevens en die van je werkgever. Vervolgens ga je over op de inhoud waarbij je je motivatie toelicht.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat moet er in een motivatiebrief staan?

  • Als je een motivatiebrief schrijft, gebruik je de volgende opbouw om de brief in elkaar te zetten: begin met de gegevens van jou en je werkgever. Vervolgens ga je over op de inhoud, waarbij je jouw motivatie verder toelicht. Weten hoe je dit doet? Dit artikel helpt je verder.

  • Waar vind ik alle info over de opbouw van een sollicitatiebrief?

  • In ons artikel over de opbouw van een sollicitatiebrief vind je alles wat je nodig hebt om een overtuigende sollicitatiebrief op te zetten.