Opbouw sollicitatiebrief

Als je op een vacature reageert wil je natuurlijk een verpletterende indruk maken bij de werkgever. Nu is de vraag: heeft de opbouw van je sollicitatiebrief daar invloed op? We verklappen het alvast: ja, als je een sollicitatiebrief gaat schrijven is de opbouw heel belangrijk. Weten waarom dat is, en hoe je de beste opzet voor je brief kiest? In dit artikel delen we alle secrets op dit gebied.

Wat zet je in een sollicitatiebrief?

Een goede opbouw van je sollicitatiebrief is een belangrijk onderdeel van je sollicitatie. Met een goede opbouw neem je de werkgever namelijk stap voor stap mee in jouw verhaal. Om goed te kunnen bepalen wat jouw sollicitatiebrief opbouw moet zijn, lees je eerst de vacaturetekst nog eens door. In jouw sollicitatiebrief ga je namelijk dieper in op hoe jij past bij de functie, en daarvoor moet je natuurlijk wel weten wat de werkgever van de kandidaten vraagt. Schrijf daarom voor jezelf op wat je opvalt aan de vacature en waar je met jouw sollicitatiebrief op wilt inhaken. Bijvoorbeeld:

  • waarom je de sollicitatiebrief schrijft;
  • voorbeelden van waarom jouw kennis en ervaring de perfecte match zijn voor de functie;
  • waarom je specifiek bij dit bedrijf solliciteert;
  • wat jou anders maakt dan anderen;
  • wat je nog wilt ontwikkelen;
  • dat je graag wordt uitgenodigd om je motivatie verder toe te lichten.

Nu denk je misschien: ‘Heb ik met deze info dan niet gewoon een perfecte sollicitatiebrief? Nope. Zie de opzet van jouw sollicitatiebrief als de finishing touch. Zodra je je alle onderdelen netjes onder elkaar zet, heb je een overtuigende brief waar werkgevers geen ‘nee’ tegen kunnen zeggen.

Opzet sollicitatiebrief: uitleg en voorbeeld

Wil je een geheimpje weten? De opbouw van een sollicitatiebrief is eigenlijk altijd hetzelfde. Toch is het belangrijk om de “standaard” opbouw aan te houden en niet te gaan freestylen. Maar wat is die standaard dan? En hoe zie dat eruit? Je vindt het hier:

1. De koptekst

Het bovenste gedeelte van je sollicitatiebrief noemen we de koptekst. Hierin zet je jouw adresgegevens, die van het bedrijf, de datum en het onderwerp. Zo doe je dat:

[Jouw naam]

[Straat en huisnummer]

[Postcode en plaats]

[Telefoonnummer]

[E-mailadres]

[Naam van de contactpersoon]

[Bedrijfsnaam]

[Straat en huisnummer]

[Postcode en plaats]

[Plaatsnaam en datum]

Jouw gegevens

Plaats je eigen naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres bovenaan de brief. Dit maakt het makkelijker voor de werkgever om contact met je op te nemen.

Sam van Samen

Voorbeeldweg 123

1000 AB, Voorbeeldstad

06-1234567

Sam.Samen@mail.com

Naam van het bedrijf

Noteer de bedrijfsnaam, de naam van de ontvanger (als je die weet) en het adres van het bedrijf.

Callcenter BellenBV

T.a.v. Noah Wouteren

Voorbeeldweg 23

1234 CD, Voorbeeldstad

Woonplaats en datum

Noteer de plaats waar je de brief schrijft en de datum waarop je de brief verstuurt.

Amsterdam, 1 januari 2025

Onderwerp

Geef kort aan waar de brief over gaat.

Sollicitatie naar de functie van callcenter medewerker bij BellenBV

2. De inhoud

Zo, een groot deel van de opbouw van je sollicitatiebrief is al af. Maar let op, nu begint het echte denkwerk. De inhoud van de brief bestaat uit: de aanhef, introductie, motivatie, achtergrondinformatie en verdere relevante informatie.

Aanhef

Beslis de aanhef van je sollicitatiebrief op basis van het bedrijf waar je solliciteert.

Beste meneer Wouteren,

Introductie

Een goed begin is het halve werk. Zorg daarom voor een goede openingszin, val niet met de deur in huis, maar wees ook niet te langdradig. Hoe je de perfecte balans vindt? Daar hebben wij natuurlijk over geschreven. Je leest het in ons artikel over openingszinnen voor je sollicitatiebrief.

Inhoud brief

De inhoud is de sleutel tot succes. Zorg dat je je cv goed aanvult en niet opsomt. Begin met jouw motivatie, maak vervolgens de connectie met jouw achtergrond en de functie. Alinea’s klaar? Dan is het tijd om jouw overige skills te noemen, die kunnen bijdragen aan het succes van het bedrijf. En eh, vergeet natuurlijk je persoonlijke flair niet.

Afsluiting

Een goed begin is het halve werk, maar ook een sterke afsluiting mag niet missen. Activeer de recruiter om contact met je op te nemen. Noem bijvoorbeeld meteen wanneer je beschikbaar bent om te bellen, of geef aan waarom je vindt dat je op gesprek mag komen. Meer inspo nodig? Wij hebben een aantal afsluitende zinnen voor je sollicitatiebrief op een rij gezet.

Voorbeeld nodig? Die hebben we natuurlijk ook.

opbouw sollicitatiebrief

Key takeaways

  • Voor je de opbouw van je sollicitatiebrief bepaalt, check je eerste op welke info uit de vacaturetekst je wilt inhaken met jouw sollicitatiebrief.
  • De opzet van een sollicitatiebrief is bijna altijd hetzelfde: je noteert eerst de gegevens van jou en de werkgever, dan ga je over op de inhoud en vergeet niet om je brief af te sluiten.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat moet er in een sollicitatiebrief staan?

  • De opbouw van een sollicitatiebrief bestaat uit de volgende onderdelen: gegevens (die van jouw en de werkgever), inhoud (een overtuigende introductie en jouw motivatie) en een afsluiting.

  • Hebben jullie ook info over de opbouw van een motivatiebrief?

  • Jazeker. In ons opbouw motivatiebrief artikel lees je er alles over.