Motivatie mail

Met de hand sollicitatiebrieven schrijven is zó ouderwets. Precies daarom is het versturen van een motivatie mail tegenwoordig populair. Tikken, nalezen en versturen, zo makkelijk kan het zijn. Nou ja, niet helemaal. Als je een korte motivatie mail schrijft moet je natuurlijk wel op een aantal punten letten. Gelukkig sta je er niet alleen voor: YoungCapital helpt je maar wat graag bij het opstellen van jouw motivatie mail. Scrol snel verder voor onze tips en wie weet staat er zelfs een voorbeeld voor je klaar…

Opmaak motivatie mail

Tegenwoordig verstuurt iedereen z’n motivatiebrief gewoon lekker via de mail. Wat de precieze opmaak van jouw mail wordt, is aan jou. Je hebt daarvoor twee opties:

  1. De mail is jouw motivatiebrief en je voegt je cv in de bijlage
  2. Je schrijft een korte mail en voegt zowel jouw motivatiebrief als je cv toe als bijlagen. Je motivatie mail is dus een begeleidende tekst.

Motivatiebrief per mail: voorbeeld

We vallen gelijk met de deur in huis: hieronder vind je een voorbeeld van een begeleidende mail bij het versturen van je motivatiebrief en cv.

Voorbeeld begeleidende motivatie mail

Ben je nou benieuwd hoe je zelf zo’n mail in elkaar zet? Gebruik dan het template of gebruik ons stappenplan.

Template begeleidende motivatie mail

Motivatie mail schrijven: stappenplan

Een begeleidende tekst bij je motivatie mail schrijven, hoe doe je dat precies? Met het onderstaande stappenplan komt dat sowieso goed:

Stap 1. Bepaal de ontvanger

Zorg ervoor dat je de juiste persoon mailt. Zoek de naam van de recruiter of contactpersoon op in de vacature of op LinkedIn. Of bel het bedrijf als je de juiste persoon niet kunt vinden.

Stap 2. Gebruik een professioneel e-mailadres

Verstuur je motivatie mail vanaf een professioneel e-mailadres, zoals voornaam.achternaam@gmail.com. Vermijd grappige of informele adressen. Denk aan oudere e-mailadressen waarbij de namen van je favoriete Lord of the Rings karakter of overleden huisdier naar voren komen.

Stap 3. Maak het onderwerp duidelijk

Geef in het onderwerp van je e-mail aan dat het om een sollicitatie gaat, bijvoorbeeld: ‘Motivatie mail - [naam]' of ‘Open sollicitatie mail - [naam]’.

Stap 4. Houd de tekst beknopt

Houd je motivatie mail lekker kort en to the point. Vermeld waarvoor je solliciteert en geef aan dat je motivatiebrief en cv als bijlage zijn toegevoegd.

Stap 5. Voeg je contactgegevens toe

Sluit je motivatie mail af met je naam, telefoonnummer en eventueel een professionele e-mailhandtekening. Dit maakt het voor de werkgever makkelijk om je contactgegevens te vinden.

Stap 6. Controleer je tekst

Lees je motivatie mail goed door voordat je deze verstuurt. Controleer op eventuele spelfouten en zorg ervoor dat de boodschap duidelijk overkomt.

Key takeaways

  • Gebruik een motivatie mail om op te vallen tussen andere kandidaten. Je kunt ook een open sollicitatie per e-mail versturen.
  • Bij een motivatie mail heb je twee opties: 1) gebruik de e-mail als motivatiebrief en voeg je cv toe als bijlage, of 2) stuur een korte e-mail met je motivatiebrief en cv als bijlagen.
  • Check het voorbeeld van een motivatie mail in dit artikel en pak het template erbij als je zelf aan de slag wilt.
  • Gebruik voor je motivatie mail een professioneel e-mailadres. Zorg ervoor dat je tekst kort en bondig blijft en voeg achteraf je contactgegevens toe.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat zet ik in een motivatie mail?

  • Als je een motivatie mail stuurt, heb je twee keuzes. Optie 1 is om je motivatiebrief direct in de mail te verwerken en je cv als bijlage toe te voegen. Optie 2 is om een korte begeleidende mail te schrijven en je cv en motivatiebrief als bijlagen mee te sturen.

  • Is een sollicitatie mail anders dan een motivatiemail?

  • Niet helemaal. In ons sollicitatie mail artikel lees je hoe een sollicitatie mail in elkaar steekt.

  • Hoe kan ik een motivatie mail schrijven?

  • Weet aan wie je de jouw motivatie mail richt voor je 'm verstuurt. Maak het onderwerp duidelijk en vermijd lange teksten. Zo maak je een professionele indruk zonder de aandacht van de werkgever te verliezen.