Je kent het vast wel: je scrolt door LinkedIn en ziet van alles voorbijkomen. Van uitgebreide verhalen van ondernemers tot mogelijkheden om te solliciteren via LinkedIn Als je toe bent aan je eerste of een nieuwe baan is dat laatste best interessant. Vaak is het namelijk maar een klik op de solliciteerknop en je LinkedIn-profiel wordt doorgestuurd naar de werkgever. Maar is dat eigenlijk wel genoeg? In dit artikel duiken we dieper in op solliciteren via Linkedin en geven we handige tips om je LinkedIn-profiel te optimaliseren. Zo ben je perfect voorbereid op het sollicitatieproces.
LinkedIn-profiel optimaliseren
First things first: als je gaat solliciteren via LinkedIn, moet je LinkedIn-profiel (da’s ook wel jouw online cv) on point zijn. Dat betekent dat je LinkedIn-profiel er netjes en professioneel uitziet. Misschien heb je ooit een profiel aangemaakt, een foto van je hond als profielfoto ingesteld en er daarna nooit meer naar omgekeken. Tja, zo weet een recruiter natuurlijk niks van je, en een goede eerste indruk maak je er niet mee. Het is dus wel duidelijk: je LinkedIn-profiel optimaliseren is een must. Maar hoe doe je dat? Hieronder vind je alle punten waar je op moet letten als je een baan gaat zoeken via LinkedIn.
- Profielfoto. Kies een professionele foto met een glimlach. Geen vakantiekiekjes.
- Banner. Stel een banner in waarmee jij laat zien wat jouw vakgebied is.
- Kopregel. Vertel in één zin wie je bent en wat je doet. Zet er ook in dat je een baan zoekt.
- Samenvatting. Schrijf een korte pitch over je werkervaring, skills en doelen.
- Werkervaring. Beschrijf je eerdere jobs en andere werkervaring, zoals oude stageplekken of vrijwilligerswerk.
- Opleiding. Noteer je studies, behaalde diploma’s en eventuele cursussen en certificaten.
- Vaardigheden. Voeg je skills toe. Ook leuk: vraag om LinkedIn aanbevelingen van collega's en managers.
- Netwerk. Breid je netwerk uit en blijf actief door te liken en te delen.
- Zichtbaarheid. Zorg dat recruiters je kunnen vinden.
- Updates delen. Informeer je netwerk over updates, bijvoorbeeld dat je op zoek bent naar een nieuwe job.
Als je een baan wilt vinden via LinkedIn is het wel zo handig als je ook een echt cv bij de hand hebt. Die kun je bijvoorbeeld maken met AI, onze cv-builder of (je raadt het al) via LinkedIn.
Ziet mijn werkgever dat ik solliciteer?
Als je gaat solliciteren via LinkedIn, zie je vaak de banner #open to work om de profielfoto verschijnen. Hoe stel je dat in, en nog belangrijker: kan je werkgever zien dat je beschikbaar bent voor een nieuwe job? No worries, LinkedIn snapt dat jij niet gespot wilt worden door je huidige boss. Ze hebben daarom een tool waarmee je vindbaar bent voor recruiters, maar tegelijkertijd is het niet zichtbaar voor je huidige werkgever.
En zo stel je het in: Klik op het tabje ‘vacatures’ op LinkedIn en stel je voorkeuren in. Hier geef je aan dat je beschikbaar bent voor een nieuwe uitdaging. Vergeet niet om aan te geven dat je huidige werkgever dit niet mag zien. En zorg dat je profiel helemaal up-to-date is, anders weet LinkedIn natuurlijk niet wie jouw huidige werkgever is.
Disclaimer: helaas kan LinkedIn niet garanderen dat jouw zoektocht onzichtbaar blijft voor je huidige werkgever, bijvoorbeeld omdat ie via een persoonlijk account kijkt of omdat anderen doorgeven dat jij naar werk zoekt. Let hier dus wel op als je gaat solliciteren via LinkedIn.
Hoe werkt solliciteren via LinkedIn?
Solliciteren via LinkedIn is een eitje. Dat gaat namelijk zo:
Stap 1. Zoek een vacature
Op LinkedIn een passende vacature zoeken is zo gedaan. Als je op de hoofdpagina bent, klik je op ‘Vacatures’. Op de vacaturepagina kun je aan de slag met verschillende filters. Stel een functietitel, locatie, bedrijf en/of vaardigheid in en je krijgt direct een passend aanbod te zien. Is er niks beschikbaar? Niet getreurd, probeer een andere vacaturesite (we noemen maar wat: YoungCapital) of stel een e-mailalert in. Zo ben je als eerste op de hoogte wanneer er een nieuwe vacature beschikbaar is.
Stap 2. Check de vacaturetekst
Handig: de door jou gekozen vacature goed analyseren voordat je gaat solliciteren via LinkedIn. Op die manier weet je namelijk zeker dat de baan bij je past en dat je niet voor verrassingen komt te staan op je eerste werkdag.
Stap 3. Verstuur je sollicitatie
Heb je een leuke vacature gevonden? Nice, dan kun je nu gaan solliciteren via LinkedIn. Dat doe je in een paar stappen:
- Klik op de titel van jouw favo vacature.
- Klik vervolgens op de knop 'Eenvoudig solliciteren' of ga via een linkje naar de sollicitatiepagina van de werkgever waar je wilt solliciteren.
- Voer in de pop-upvensters alle informatie in.
- Klik op 'Weergeven' om je sollicitatie te bekijken.
- Klik op 'Sollicitatie verzenden'.
En voilà, jouw sollicitatie zit in de mailbox van een recruiter. Onze tip: blijf vooral doorgaan met solliciteren via social media terwijl je ondertussen geduldig wacht op de uitnodiging voor jouw sollicitatiegesprek. You’ve got this.
Key takeaways
- Als je gaat solliciteren via LinkedIn, is het handig om eerst je LinkedIn-profiel te optimaliseren.
- Je kunt instellen dat recruiters kunnen zien dat je beschikbaar bent voor werk, zonder dat je huidige werkgever het ziet.
- Solliciteren via LinkedIn gaat zo: je zoekt een vacature via de vacaturepagina, je leest jouw favo vacature goed door en vervolgens solliciteer je via de solliciteerknop.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Hoe werkt solliciteren via LinkedIn?
-
Hoe kan ik mijn LinkedIn-profiel optimaliseren?
-
Kan mijn huidige werkgever zien dat ik ga solliciteren via LinkedIn?
Simpel. Je zoekt een vacature die je leuk vindt via de vacaturepagina. Vervolgens check je of de job wel echt bij jou past door de info in de vacature te analyseren. Als de vacature goed bij je past kun je vervolgens solliciteren via de solliciteerknop.
Om je LinkedIn-profiel te optimaliseren moet je de info op je profiel updaten, bijvoorbeeld je werkervaring en vaardigheden. Ga ook lekker netwerken en stel een professionele profielfoto in. Meer hierover lees je in ons artikel met tips voor je LinkedIn-profiel.
Da’s lastig te zeggen. Je kunt jezelf namelijk op ‘Open to work’ zetten en vervolgens aanklikken dat je alleen vindbaar bent voor recruiters. Het probleem is alleen dat LinkedIn niet kan verzekeren dat jouw zoektocht naar een job onzichtbaar blijft voor je huidige werkgever.