Sollicitatiegesprek training

Een dure sollicitatiecursus aanschaffen en wekelijks naar sollicitatiegesprek training gaan? Welnee, er zijn ook andere manieren om voor je sollicitatie te oefenen. Welke dat zijn en waarom je überhaupt je sollicitatiegesprek zou oefenen, lees je bij YoungCapital. Scrol lekker door en voor je het weet heb je er al een hele sollicitatiegesprek training op zitten.

Waarom sollicitatiegesprek training?

Je kunt om verschillende redenen geïnteresseerd zijn in een sollicitatiegesprek training. Wie weet solliciteer je wel voor het eerst en weet je niet precies wat je van je eerste sollicitatiegesprek kunt verwachten. Wel zo handig als je dan precies de do’s en don’ts kent. Of misschien heb je er al een aantal mislukte sollicitaties op zitten en ben je nu extra zenuwachtig voor je volgende sollicitatiegesprek. Tja, dan kun je vast wat training voor je sollicitatiegesprek gebruiken. Hoe dan ook, er zijn verschillende redenen mogelijk waarom je graag je sollicitatiegesprek wilt oefenen. Maar welke opties zijn er allemaal?

Hoe kun je een sollicitatiegesprek oefenen?

Er zijn verschillende manieren om je sollicitatiegesprek te oefenen. En nee, je hoeft er echt niet altijd een flinke smak geld tegenaan te gooien. Er zijn ook gratis manieren om je sollicitatiegesprek vaardigheden te trainen. Wij zetten alle opties voor je op een rij.

  1. Oefen met een spiegel. Een oldie, maar het werkt als een tierelier. Door te oefenen met een spiegel, zie je hoe je overkomt. Zie je die frons? Die kun je dus beter weglaten. Probeer je antwoorden hardop te zeggen en let op je gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Dit is dé manier om zelfverzekerder te worden in een sollicitatiegesprek zonder pottenkijkers.
  2. Vraag een goede vriend als gesprekspartner. Wedden dat jouw vrienden of familieleden je graag helpen met het scoren van een nieuwe baan? Zij kunnen kritische sollicitatievragen stellen tijdens je sollicitatiegesprek training en daarna feedback geven op je antwoorden. Bovendien voelt het gesprek minder ongemakkelijk dan met die o zo gevreesde recruiter, want je kunt lachen om je fouten zonder je opgelaten te voelen. Daarna verloopt het gesprek in het echie waarschijnlijk een stuk soepeler.
  3. Gebruik een AI-tool. Leve de technologie. Zet ChatGPT in als jouw fake gesprekspartner of gebruik onze eigen WorkGPT. Het is heel simpel: vraag aan een AI-tool naar keuze of ie je wilt helpen met het oefenen van je sollicitatiegesprek. Je geeft antwoord op de vragen en krijgt hierna feedback en suggesties voor verbetering. Zo krik je supersnel je sollicitatiegesprek skills omhoog.
  4. Doe een (gratis) online sollicitatiegesprek training. Van video's tot interactieve cursussen, er is van alles mogelijk. Deze trainingen hebben vaak scenario's en voorbeeldvragen die je kunt gebruiken om te oefenen. Handig, want je kunt ze doen wanneer het jou uitkomt en in je eigen tempo.
  5. Ga naar netwerkbijeenkomsten. Je leert niet alleen nieuwe contacten kennen, maar oefent ook direct je gesprekstechnieken. Het is namelijk de perfecte kans om je elevator pitch te oefenen en feedback te krijgen van professionals uit je vakgebied.

Wil je nog meer oefenen voor je sollicitatie? Pak dan onze tips voor het sollicitatiegesprek erbij. Zo ben je straks tot in de puntjes voorbereid.

Key takeaways

  • Als je nog niet veel ervaring hebt met solliciteren of erg zenuwachtig bent voor het gesprek, kun je een sollicitatiegesprek training doen.
  • Er zijn verschillende manieren om je sollicitatiegesprek te oefenen. Oefen bijvoorbeeld voor de spiegel, met een vriend of AI-tool.
  • Andere opties zijn een (gratis) online sollicitatiecursus volgen of naar netwerkbijeenkomsten gaan.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Hoe oefen ik een sollicitatiegesprek?

  • Oefen voor de spiegel, vraag een vriend om te helpen of gebruik AI-tools zoals ChatGPT. Andere opties zijn een gratis online sollicitatiecursus volgen of naar netwerkbijeenkomsten gaan.

  • Wat leer je bij een sollicitatietraining?

  • Bij een sollicitatie training leer je do’s en don’ts in een sollicitatiegesprek en hoe je zelfverzekerd overkomt. Meestal krijg je ook tips om je antwoorden op veelgestelde sollicitatievragen te verbeteren.