Hoe verloopt een sollicitatiegesprek? YoungCapital heeft een voorbeeld van de opbouw van een sollicitatiegesprek, zodat je precies weet wat je kunt verwachten. Van de kennismaking tot de afsluiting en alle onderdelen ertussenin: jij bereidt het voor als de beste.
Soorten sollicitatiegesprekken
Sollicitatiegesprekken komen in allerlei vormen en maten. Afhankelijk van de functie, het bedrijf en de fase in het sollicitatieproces, kun je dus te maken krijgen met verschillende soorten gesprekken. Er is dus niet één standaard voorbeeld van een sollicitatiegesprek. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten sollicitatiegesprekken. Check it out:
- Kennismakingsgesprek
- Eerste gesprek
- Tweede gesprek
- Online sollicitatiegesprek
- Groepssollicitatie
Opzet sollicitatiegesprek
Elk sollicitatiegesprek verloopt anders. Je weet dus nooit precies wat je kunt verwachten. Zo duurt het gesprek de ene keer een half uur, maar ben je bij een ander sollicitatiegesprek een uur zoet. Hieronder vind je de meest voorkomende volgorde van een sollicitatiegesprek. Zo wordt de voorbereiding op je sollicitatiegesprek a piece of cake.
Introductie van het sollicitatiegesprek
Het gesprek begint vaak met een korte introductie. Dit is het moment waarop jij en de werkgever elkaar leren kennen. Oefen voor je sollicitatiegesprek daarom alvast wat je wilt vertellen. Verder is de introductie gewoon een ontspannen start waarbij jullie de agenda van het gesprek doornemen.
Informatie over de organisatie
Vervolgens krijg je meer te horen over het bedrijf. De werkgever vertelt over de missie, visie en kernwaarden van de organisatie, zodat je een goed beeld krijgt van waar het bedrijf voor staat. Dit is gelijk jouw kans om te laten zien dat je research hebt gedaan naar het bedrijf. Vertel bijvoorbeeld waarom het bedrijf jou een fijne werkplek lijkt. Of ga in op waarom je denkt dat je bij het bedrijf past.
Bespreken van de functie en taken
Nu gaan de werkgever en jij dieper in op de functie waarvoor je solliciteert. Hiermee krijg je namelijk een helder beeld van wat er van je wordt verwacht als je wordt aangenomen.
Waarom je voor deze baan gaat
Je motivatie is een van de belangrijkste onderwerpen tijdens een sollicitatiegesprek. Vertel waarom je juist bij dit bedrijf en op deze functie hebt gesolliciteerd. En eh, vergeet ook niet te vertellen waarom jij de juiste persoon bent voor de job.
Show your experience
Je werkervaring is het volgende onderwerp dat tijdens het sollicitatiegesprek aan bod komt. Je bespreekt vorige functies en de projecten die je hebt gedaan en relevant zijn voor deze baan. Vertel gelijk welke best practices je hiervan meeneemt naar je nieuwe baan.
Competenties en skills
Over belangrijke onderwerpen tijdens een sollicitatiegesprek gesproken… Als het gesprek op je competenties en skills komt, is dat jouw kans om je zo goed mogelijk te presenteren. Vertel bijvoorbeeld over je soft skills of ga juist in op je hard skills. Leg ook uit waarom juist jouw vaardigheden passen bij de job. Hier kun je de STAR-methode goed voor gebruiken. Zo leg je simpel uit welke vaardigheden je hebt en waar je deze al eerder hebt ingezet voor je werk.
Jouw match met de bedrijfscultuur
Het bedrijf wil er zeker van zijn dat jij goed in de bedrijfscultuur past. Daarom vertelt de werkgever jou het een en ander over de bedrijfscultuur. Vaak stelt ie hierbij ook een aantal vragen. Bijvoorbeeld of jij het met de werkstijl van het bedrijf eens bent en wat jouw normen en waarden zijn op werkgebied.
Assessments
Een assessment maken is niet voor elke job nodig, maar soms moet het wel. Tijdens dit sollicitatiegesprek onderwerp neemt de werkgever het assessment nog eens met je door. Jullie gaan dieper in op wat goed ging en wat niet, en wat de volgende keer beter kan.
Let’s talk arbeidsvoorwaarden
Op dit punt in het sollicitatiegesprek komen vaak de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden aan bod. Denk aan het salaris dat je gaat verdienen, je werktijden en vakantiedagen. Hier kun je ook vragen stellen of onderhandelen. Let op: arbeidsvoorwaarden komen niet altijd aan bod tijdens een eerste sollicitatiegesprek, maar juist tijdens een tweede sollicitatiegesprek of arbeidsvoorwaardengesprek. Als ze niet meteen besproken worden is dat dus geen reden voor paniek.
Vragen
Any questions? Of het nu gaat om de functie, het team, doorgroeimogelijkheden of het bedrijf in het algemeen, dit is het moment om alles te vragen wat je wilt weten over de functie, het team of bedrijf.
Afsluiting en vervolg
Alle sollicitatiegesprek onderwerpen zijn aan bod gekomen, maar er staat er nog een onderdeel op de planning: de afsluiting van je gesprek. Ter afsluiting van het gesprek vat de werkgever het gesprek samen en bespreken jullie de vervolgstappen. De werkgever geeft dan aan wanneer je iets zult horen, en je krijgt vaak nog een laatste kans om nog een keer duidelijk te maken dat jij deze job wilt scoren.
Key takeaways
- Hoe een sollicitatiegesprek verloopt, is afhankelijk van het soort gesprek. In dit artikel vind je een voorbeeld van de meest gebruikelijke sollicitatiegesprek volgorde.
- Een sollicitatiegesprek start met een introductie van het gesprek, jezelf en de gesprekspartner.
- Daarna duik je in de details over de organisatie en leer je meer over de functie en het bedrijf.
- Tijdens het gesprek komen jouw motivatie, werkervaring, vaardigheden en hoe je past bij de bedrijfscultuur uitgebreid aan bod.
- Vervolgens bespreken jullie samen de arbeidsvoorwaarden en krijg je ruimte om je vragen te stellen. Tot slot bespreken jullie de vervolgstappen om het gesprek af te ronden.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Hoe gaat een sollicitatiegesprek in z’n werk?
-
Hoe oefen ik een sollicitatiegesprek?
De opbouw van een sollicitatiegesprek is als volgt: je begint met een introductie en informatie over het bedrijf. Dan bespreken jullie de functie, jouw motivatie, werkervaring en vaardigheden. Daarna volgen de arbeidsvoorwaarden, kun je vragen stellen en sluit je het gesprek af.
In dit artikel ontdek je hoe een sollicitatiegesprek in elkaar zit. Loop elk punt goed door en denk na over hoe jij je hierop kunt voorbereiden, bijvoorbeeld door alvast slimme vragen voor te bereiden. In ons artikel over het voorbereiden van een sollicitatiegesprek vind je meer tips.