Case interview

Yes, je hebt de eerste sollicitatieronde overleefd. Maar de volgende horde staat al op je te wachten: een case interview. Of je even kunt bedenken hoe het bedrijf de winstgevendheid van hun nieuwe product kan verhogen. Ehm… Spannend en lastig zat, dus we begrijpen dat je het case interview zo goed mogelijk wilt voorbereiden. Met ons tips komt dat wel goed.

Wat is een case interview?

Een case interview is een type sollicitatiegesprek dat onderdeel uitmaakt van een assessment. Tijdens dit interview krijg je een business case uit de praktijk of een hypothetisch probleem voorgeschoteld. Zie het als een rollenspel, waarbij de interviewer de klant is en jij de expert, zoals een consultant. Je stelt ter plekke een advies op of bedenkt een oplossing voor het probleem. Aan de hand van jouw input test de werkgever of je de juiste kennis en competenties voor de functie in huis hebt.

Lang niet elke sollicitatieprocedure bevat een case interview. Je kunt een casus verwachten als je solliciteert op een functie waarbij probleemoplossende vaardigheden, analytische skills en een creatief denkvermogen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld bij een consultancybedrijf of investment bank.

Hoe verloopt een case interview?

Je weet van tevoren nooit precies wat je van een case interview kunt verwachten. Da’s de hele grap van dit type gesprek. De opbouw is echter in grote lijnen altijd hetzelfde:

  1. De interviewer dropt een case. Je krijgt daarbij natuurlijk een korte uitleg, zodat je een goed beeld van de kwestie hebt.
  2. Vervolgens is het aan jou om een oplossing te bedenken of een advies op te stellen. Je hebt de vrijheid om zelf te bepalen hoe je dit aanpakt. Neem het initiatief en stel vragen, zodat er een interactie ontstaat. Denk hardop en deel welke stappen je neemt.
  3. Structureer de info en ontleed de casus stap voor stap. Verwerk de berg met info op een logische manier en werk toe naar een goede oplossing. Wanneer je tevreden bent, lever je ’m in.
  4. Tot slot beoordeelt de interviewer je advies of oplossing. Daarbij kijkt ie welke methodiek je hebt gebruikt, welke competenties je hebt ingezet en hoe je tot het advies of de oplossing bent gekomen. Vaak is het de bedoeling dat je je aanbevelingen kort samenvat en uitlegt waarom je hiervoor hebt gekozen.

Je case interview voorbereiden

Een case interview voorbereiden kan maar tot op zekere hoogte, omdat je niet weet wat voor bedrijfscasus je precies krijgt. Wat kun je van tevoren wél alvast doen?

1. Verdiep je in de soorten cases

Je weet dan niet precies met welke case jij straks aan de slag moet, maar je kunt je wel vast verdiepen in het type opdracht dat je kunt verwachten. Er is namelijk maar een beperkt aantal soorten cases, zoals de ontwikkeling van een nieuw product, de formulering van een groeistrategie en het geven van advies over winstverbetering.

2. Oefenen, oefenen, oefenen

Er is zowel online als in de (universiteits)bibliotheek genoeg materiaal te vinden waarmee je een bedrijfscasus kunt oefenen. Denk aan boeken en syllabi met voorbeeldvragen of klantcases op de website van de organisatie waar je aan de slag wilt. Ook op YouTube kun je terecht voor een case interview voorbeeld. Oefen als het even kan ook eens samen met een vriend of studiegenoot, zodat je leert van verschillende denkstijlen.

3. Werk aan je rekenskills

Voor vrijwel elk case interview heb je rekenkundige kennis nodig. Zeker als je een baan zoekt op het gebied van IT, finance, sales, data of marketing. Zijn je rekenskills de afgelopen tijd een beetje weggezakt? Oefen dan eens met wat basisprincipes zoals optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen. Zo maak je je berekeningen op het moment suprême net even wat vlotter én ben je zelfverzekerder over je skills

4. Ken je markten

Het is een stuk makkelijker om een vraagstuk aan te pakken en op te lossen als je kennis hebt van de betreffende markt. Da’s een goede reden om in de periode voor het interview wat vaker het Financieele Dagblad of een vaktijdschrift open te slaan. Sla hier trouwens niet in door, want het is onmogelijk om je in álle markten te verdiepen. Een stukje marktkennis maakt het case interview makkelijker, maar met logica en gezond verstand kom je gelukkig ook een heel eind.

5. Sta stil bij je competenties

Je weet dat de interviewer je competenties gaat testen tijdens het case interview, dus het is slim om je bewust te zijn van wat je eigenlijk in huis hebt. Waar ben je sterk in en hoe ga je dit laten zien tijdens het interview? Reken er maar op dat in ieder geval creativiteit, gestructureerd werken, communicatievaardigheden en probleemoplossend vermogen onder de loep worden genomen, dus dat zijn focuspunten.

4 case interview tips

Een goede voorbereiding is het halve werk, maar uiteindelijk komt het aan op de case tijdens je sollicitatie. Onze tips helpen je om daar een succes van te maken.

  • Stel van het begin af aan vragen. Zo verzamel je belangrijke info over de case en komt het interview lekker op gang. Bovendien scoor je extra punten door zelf het initiatief te nemen. En eh, wees niet bang om om hulp te vragen als je vastloopt.
  • Denk hardop. Laat weten wat je plan van aanpak is, welke aannames je hebt en waarom je niet voor bepaalde alternatieven kiest. Belangrijk, want stiekem is je gesprekspartner meer geïnteresseerd in het proces dan in je uiteindelijke antwoord.
  • Werk gestructureerd. Dus maak aantekeningen en check je aannames met berekeningen. Het is ook slim om het probleem in kleinere stukken op te delen, zodat het behapbaar blijft en het je lukt om grote bergen informatie te verwerken.
  • Gebruik je gezonde verstand. En houd je hoofd koel. Bedenk: dé oplossing bestaat niet. Zie het case interview dus niet als een overhoring over goed en fout, maar eerder als een leuke brainstorm over mogelijke oplossingen. Zo houd je ook de lol erin.

Key takeaways

  • Een case interview is een type sollicitatiegesprek waarbij je aan de slag gaat met een (hypothetische) bedrijfscasus. Zo test de werkgever of je bepaalde skills hebt.
  • Je krijgt zo’n interview vaak wanneer je solliciteert op een functie waarvoor je strategisch moet kunnen denken en probleemoplossend vermogen nodig hebt.
  • Tijdens een case interview legt de interviewer je eerst een casus voor, daarna kun je vragen stellen en bedenk je een oplossing of advies.
  • Ter voorbereiding kun je je verdiepen in de soorten cases en de markten, oefenen met een voorbeeldcasus, aan je rekenskills werken en stilstaan bij je competenties.
  • Stel tijdens het case interview vragen, neem het initiatief, denk hardop, structureer je werk en houd de lol erin.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is een case interview?

  • Een case interview is bij sommige bedrijven onderdeel van de sollicitatieprocedure. Tijdens dit interview krijg je een bedrijfscasus voorgeschoteld en is het aan jou om een oplossing of advies te geven. Zo test de werkgever je strategische en probleemoplossende vaardigheden.

  • Wanneer krijg je een case interview?

  • Je kunt een case interview verwachten als je solliciteert op een baan waarvoor je strategische, probleemoplossende en creatieve skills nodig hebt. Voordat je dit interview krijgt, heb je vaak in ieder geval al het eerste sollicitatiegesprek achter de rug.

  • Hoe kun je een case interview voorbereiden?

  • Door te oefenen, bijvoorbeeld met speciale oefencases op internet of voorbeelden van bedrijfscases uit de praktijk. Wat je nog meer kunt doen om je case interview voor te bereiden, check je in ons artikel.