Sollicitatiegesprek bijbaan

Nice, je hebt een sollicitatiegesprek invite ontvangen voor de bijbaan die je zo leuk vindt. Maar om ervoor te zorgen dat je die baan binnensleept, moet je wel een aantal dingen weten. Verloopt een sollicitatiegesprek voor een bijbaan bijvoorbeeld anders dan normaal? En wat moet je allemaal meenemen naar het gesprek? YoungCapital weet raad. In dit artikel lees je alle info over tips voor het sollicitatiegesprek van jouw bijbaan. Check it out.

Hoe werkt een sollicitatiegesprek voor een bijbaan?

Een sollicitatiegesprek voor een bijbaan is anders dan een normaal sollicitatiegesprek. Bij een normaal gesprek wil je bijvoorbeeld alles weten over de functie en het bedrijf, maar bij een bijbaan stel je vooral vragen over werktijden en salaris. Ook heb je vaak geen specifieke skills of opleiding nodig. Een sollicitatiegesprek voor een bijbaan is daarom korter en minder diepgaand. Je hoeft namelijk echt niet de hele geschiedenis van de supermarkt of pizzatent waar je gaat werken te kennen. Hoelang zo’n sollicitatiegesprek voor een bijbaan dan duurt? Meestal een half uurtje.

Sollicitatiegesprek bijbaan voorbereiden: 4 tips

De kans is groot dat je bij dit artikel terecht bent gekomen omdat je op zoek bent naar tips voor het sollicitatiegesprek van jouw (eerste) bijbaan. En laat je daarvoor aan het juiste adres zijn:

Tip 1. Schrijf belangrijke info op

Als je zenuwachtig bent is de kans groot dat je tijdens het gesprek veel belangrijke info vergeet. Schrijf daarom op een spiekbriefje wat je van de werkgever wilt weten en andersom. Denk aan:

  • Hoeveel uur per week je beschikbaar bent.
  • Vragen over de functie: wat ga je precies doen en wat mag je op jouw leeftijd misschien nog niet?
  • Vragen over salaris: wat ga je verdienen en krijg je extra toeslag als je in het weekend werkt?

Tip 2. Oefen het gesprek

Door jouw sollicitatiegesprek te oefenen, neem je veel van de spanning weg. Neem daarom jouw elevator pitch door met een familielid of vraag een AI-bot om je te helpen met het oefenen van je sollicitatiegesprek.

Tip 3. Kleed je netjes

Sollicitatiegesprek voor een bijbaan op de planning? Zorg er dan voor dat je er netjes uitziet. Neem de tijd om van tevoren te bedenken wat je gaat dragen en kies iets waarin je je zelfverzekerd voelt. Een goede nachtrust voorafgaand aan je gesprek is ook belangrijk, dus ga op tijd naar bed. Twijfel je nog over de dresscode? Geen zorgen, op YoungCapital vind je genoeg tips voor een perfecte sollicitatiegesprek outfit.

Tip 4. Neem je documenten mee

Na het sollicitatiegesprek voor een bijbaan hoor je vaak al gelijk of je bent aangenomen. Da’s natuurlijk chill. Maar om jou zo snel mogelijk aan te melden als werknemer heeft de werkgever wel jouw documenten nodig. Vaak is dit een (geldige) ID-kaart of paspoort en je bankpas. Neem deze dus zeker mee naar het gesprek.

Wist je dat je op YoungCapital allerlei tips, tricks en voorbeelden vindt waarmee jij jouw dream job nog makkelijker scoort? Knutsel bijvoorbeeld jouw cv met AI in elkaar en ontdek hoe je dat STAR-methode inzet tijdens jouw sollicitatie. Kortom, alles wat je moet weten over solliciteren, lees je in onze sollicitatietips.

Nog op zoek naar een bijbaan? Die hebben wij natuurlijk genoeg. Check onze bijbanen bij jou in de buurt.

Key takeaways

  • Een sollicitatiegesprek voor een bijbaan is vaak korter en minder diepgaand dan een normaal sollicitatiegesprek.
  • Een sollicitatiegesprek duurt meestal een half uur tot drie kwartier.
  • Bereid je voor op jouw sollicitatiegesprek voor een bijbaan door belangrijke info op een spiekbriefje te schrijven, het gesprek te oefenen en een nette outfit aan te doen.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Hoelang duurt een sollicitatiegesprek voor een bijbaan?

  • Een sollicitatiegesprek voor een bijbaan neemt zo'n half uurtje in beslag. Dat is lekker kort vergeleken met “normale” sollicitaties, die vaak een uur of langer duren.

  • Hoe kun je je voorbereiden op een sollicitatiegesprek voor een bijbaan?

  • Bereid je voor op een sollicitatiegesprek voor een bijbaan door op een spiekbriefje te schrijven wat je wilt vragen en vertellen aan de werkgever. Oefen het sollicitatiegesprek van tevoren ook even met een familielid of schakel de hulp van een AI-bot in.