Open sollicitatie

Heb jij een tof bedrijf op het oog, maar hebben ze geen (passende) vacatures? Dan kan het versturen van een open sollicitatie jouw golden ticket zijn. Als je open solliciteert, is de kans namelijk groot dat de werkgever jou in z’n achterhoofd houdt voor de eerstvolgende vrije positie. Of dat ie toevallig toch een baan voor je heeft liggen. Maar voordat je aan de slag gaat met jouw open sollicitatie, is het wel handig om te weten wat open solliciteren nou precies inhoudt en hoe je het slim aanpakt. Gelukkig hebben wij alles wat je moet weten voor je op een rijtje gezet. Scrol verder en ontdek wat jij moet weten over open solliciteren.

Wat is een open sollicitatie?

Een open sollicitatie, ook wel een spontane sollicitatie genoemd, verstuur je als je graag bij een bedrijf wilt gaan werken, maar er geen passende vacatures openstaan. Denk aan vacatures die bij jouw kennis, opleidingsachtergrond en werkervaring passen. Je verstuurt een open sollicitatie in de hoop dat het bedrijf jou toch in overweging neemt, of jou als eerste benadert wanneer er een vacature beschikbaar is die bij je past. Wie weet zijn ze zelfs zo enthousiast dat er een plekje voor je wordt vrijgemaakt. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar niet geschoten is altijd mis.

Voordelen en nadelen van een open sollicitatie

Er hangen meer voordelen dan nadelen aan een open sollicitatie sturen. We zetten ze voor je op een rij:

Voordelen open sollicitatie

  • Je valt op bij de werkgever.
  • Je laat zien dat je gemotiveerd bent en je toont initiatief.
  • Je reageert niet op een specifieke functie, waardoor je flexibel inzetbaar bent.
  • Open solliciteren vergroot jouw kansen op een job, omdat er vaak geen of weinig concurrentie is.

Nadelen open sollicitatie

  • Het is lastiger om je motivatie af te stemmen op wat het bedrijf nodig heeft.
  • De kans dat je wordt afgewezen is groter, omdat er geen vacatures beschikbaar zijn.
  • Het kan langer duren voordat je hoort of er een match is.

Een open sollicitatie sturen: 8 tips

Dus, ben je klaar om je carrière een boost te geven, maar zie je geen vacature die bij je past? Open solliciteren is de way to go. Volg deze tips en maak een onvergetelijke indruk:

  1. Onderzoek het bedrijf. Doe je huiswerk. Bekijk de website, check hun social media en lees het laatste nieuws. Zo weet je precies wat het bedrijf doet en hoe jij daarbij kunt helpen.
  2. Personaliseer je brief. Een standaardbrief? No, thanks. Leg in jouw killer motivatiebrief uit waarom jij perfect bij het team of bedrijf past.
  3. Laat je enthousiasme zien. Leg uit waarom je een open sollicitatie stuurt en laat zien dat je écht gemotiveerd bent om bij hen te werken.
  4. Beschrijf je skills. Welke unieke skills en ervaringen breng jij mee? Dit benoem je in je motivatie, maar vind je ook terug in je cv.
  5. Houd het kort en krachtig. Niemand heeft tijd voor een lange lap tekst. Houd je brief bondig en to the point. Zo zorg je dat je het bedrijf in één oogopslag overtuigt.
  6. Volg op met een telefoontje. Bel een paar dagen na het versturen van je open sollicitatie even na. Door te bellen naar het bedrijf benadruk je gelijk hoe proactief en enthousiast je bent (bonuspunten!).
  7. Update je LinkedIn. Zorg dat je LinkedIn-profiel up-to-date is. Bedrijven checken dit namelijk bijna altijd. Ook slim: voeg een pakkende headline en een professionele foto toe.
  8. Wees geduldig. Bij open solliciteren heb je geduld nodig. Blijf volhouden en geef niet op als je niet direct een reactie krijgt. En vergeet niet om vooral door te blijven solliciteren.

Psst, ben je benieuwd hoe je een open sollicitatiebrief schrijft of zoek je naar een voorbeeld? Ook die hebben we voor je klaarstaan. Check ons artikel met een open sollicitatie voorbeeld en doe er je voordeel mee.

Key takeaways

  • Als je open solliciteert, wil je graag bij een bedrijf werken waar op dat moment geen passende vacatures voor je beschikbaar zijn.
  • Je verstuurt een open sollicitatie in de hoop dat het bedrijf jou toch in overweging neemt, of jou als eerst benadert wanneer er een passende vacature beschikbaar is.
  • Met een open sollicitatie val je op bij de werkgever en laat je zien dat je gemotiveerd bent. Ook vergroot je met open solliciteren jouw kans op het krijgen van een job.
  • Open solliciteren heeft ook nadelen. Zo kan het langer duren voordat je hoort of er een match is en word je met een open sollicitatie niet altijd uitgenodigd op gesprek.
  • Tips voor open solliciteren: houd je sollicitatiebrief kort en krachtig, laat zien dat je enthousiast bent en update je LinkedIn-profiel.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is een open sollicitatie?

  • Open solliciteren betekent dat je een sollicitatiebrief stuurt naar een bedrijf zonder dat er voor jou passende vacatures beschikbaar zijn. Je bent dan geïnteresseerd in werken bij het bedrijf, maar je werkervaring, kennis en/of opleidingsachtergrond passen niet bij de openstaande functies.

  • Wat zijn de voordelen van een open sollicitatie?

  • Met het versturen van een open sollicitatie val je op bij de werkgever. Ook laat je zien dat je gemotiveerd bent en als kers op de taart heb je een grotere kans om een baan te krijgen omdat er vaak geen of weinig concurrentie is.

  • Ik ga open solliciteren. Hebben jullie tips?

  • Natuurlijk. Voeg een personal touch toe aan je sollicitatiebrief, maar houd je brief wel kort en bondig, en bel een paar dagen na het versturen van je open sollicitatie even na.

  • Waar vind ik een open sollicitatie voorbeeld?

  • Op deze pagina vind je alle info rondom open sollicitaties, van de betekenis tot tips. Een voorbeeld hebben we ook, die vind je op onze open sollicitatie voorbeeld pagina.