Liegen op cv

Een leugentje om bestwil, denk je misschien als je jouw takenpakket bij je vorige werkgever ietsje aandikt op je cv. Want wie weet maak je zo een grotere kans op die toffe baan. Maar mag je wel liegen op je cv of is dat strafbaar? Verderop vertellen we je de gevolgen en wat eigenlijk allemaal valt onder liegen in je cv. Dus eh, loop jij het risico of vertel je toch maar liever de waarheid?

Waarom zou je liegen op je cv?

Tja, waarom liegen mensen? Meestal om iets te bereiken wat niet lukt als ze de waarheid vertellen. Zo zit dat ook als je gaat solliciteren. Misschien is een eis in de vacature bij jouw droombedrijf 3 jaar werkervaring in het vakgebied en heb je er maar 2. Of wie weet ben je bang dat je jezelf niet genoeg onderscheidt van andere kandidaten, dus lieg je over een certificaat of verantwoordelijkheid bij je vorige werk. Liegen op je cv doe je dus om jouw kans op een baan te vergroten. Maar of het slim is, dat is een ander verhaal.

Gevolgen van liegen op je cv

Laten we in een artikel over leugens maar meteen eerlijk zijn: liegen op je cv is geen goed idee. Werkgevers kunnen namelijk makkelijk allerlei informatie in jouw cv natrekken. Bijvoorbeeld door je referenties op te bellen, je diploma te checken en te kijken of je op een zwarte lijst staat. De kans is dus groot dat jouw leugentje boven water komt. Zeg dan maar bye-bye tegen je kans op die nieuwe baan én elke andere baan die het bedrijf in de toekomst aanbiedt.

Duikt de waarheid op nadat je aangenomen bent? Dan is het helemaal foute boel. Liegen op je cv is namelijk een geldige reden voor een werkgever om jou op staande voet te ontslaan. En dat niet alleen, je imago krijgt ook flinke klappen. Een werkgever en jouw collega’s hebben namelijk niet meer het gevoel dat ze jou kunnen vertrouwen als blijkt dat je hebt gelogen in je cv.

Vormen van liegen in je cv

Liever niet doen dus, liegen op je cv. Maar wat valt daar eigenlijk allemaal onder? Je denkt misschien meteen aan diploma’s vervalsen of liegen over je werkervaring, maar ook kleine leugentjes kunnen voor problemen zorgen. Denk aan:

  • Begin- en einddata van banen veranderen. Een slimme manier om dat gat in je cv te dichten, denk je misschien. Toch is dit niet slim, want met een simpel belletje naar je vorige werkgever kan een recruiter dit controleren. Wees dus altijd eerlijk over wanneer je bent begonnen en gestopt met een baan.

  • Aandikken van functietitels of verantwoordelijkheden. Of je nou onterecht zegt dat je leidinggevende taken had of jezelf ‘hoofd administratie’ noemt in plaats van ‘administratief medewerker’, een leugen is een leugen. Ook dit checkt een werkgever heel makkelijk met een belletje.

  • Liegen op je cv over de reden van vertrek of de aard van het dienstverband. Easy fix denk je misschien, zeggen dat je vorige baan een tijdelijk dienstverband was terwijl je eigenlijk bent ontslagen voordat je contract verliep. Zo verzwijg je dat je vorige werkgever niet tevreden met je was.

  • Overdrijven over skills. Misschien heb je Photoshop één keer aangeraakt, maar zet je toch op je cv dat je basiskennis hebt van het programma. Of zeg je dat je uitstekend Frans spreekt, terwijl je kennis niet veel verder gaat dan wat je op de middelbare school hebt geleerd. Pas hier mee op, want je valt snel genoeg door de mand als je deze skills nodig hebt tijdens je nieuwe baan.

  • Foute informatie over opleidingen en diploma’s vermelden. Een gevalletje extreem: liegen op je cv over je opleidingen. Toch kan dat tempting zijn als je bijvoorbeeld een studie niet hebt afgerond en een baan écht heel graag wilt. Niet doen, want ook dit trekt een werkgever makkelijker na. Diploma’s vervalsen is helemaal not done, want deze vorm van liegen op je cv is strafbaar volgens de wet.

Wat als je al gelogen hebt op je cv?

Lees je dit artikel terwijl je al hebt gelogen? Ai, foute boel. Maar geen zorgen, je kunt het liegen op je cv nog recht trekken. Je hebt 3 opties:

  1. Niks doen. Je kunt het risico nemen en hopen dat een werkgever de valse info op je cv niet gaat natrekken. Tricky, want die kans is nog steeds groot en dan mag je wel fluiten naar deze baan én jouw reputatie.
  2. Come clean. Stuur een mailtje naar het bedrijf dat je cv onwaarheden bevat en bied je excuses aan. Waarschijnlijk word je dan niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, maar je kunt in ieder geval met een schone lei beginnen aan je volgende sollicitatie.
  3. Trek je sollicitatie in. Op deze manier loop je helemaal geen risico en hoef je niet eens per se toe te geven dat je gelogen hebt. Ben je al aangenomen? Dan kun je tijdens de proeftijd aangeven dat je niet verder wilt gaan.

Conclusie: liegen op je cv is not done. We snappen het best als je die toffe baan koste wat kost wilt, zelfs als je niet aan de eisen voldoet. Maar ons advies is dan om toch eerlijk te zijn. Probeer het lekker toch en schrijf een killer motivatiebrief waaruit blijkt dat jij supergraag wilt leren. Wie weet mag je dan tóch beginnen. En anders staan er genoeg andere vacatures voor je klaar.

Key takeaways

  • Je bent misschien tempted om te liegen op je cv als je niet helemaal aan de functie-eisen voldoet of wilt opvallen tussen de andere sollicitanten.
  • Liegen op je cv is niet slim, want werkgevers komen hier makkelijk achter door een referentiecheck of diplomacontrole.
  • De kans is groot dat als een werkgever achter je leugens komt je niet wordt aangenomen en op de zwarte lijst komt.
  • Ben je al aangenomen? Dan is liegen in je cv een geldige reden voor ontslag op staande voet.
  • Diploma’s vervalsen is zelfs strafbaar.
  • Onder liegen op je cv valt onder andere: de begin- of einddatum van banen veranderen, verantwoordelijkheden aandikken en overdrijven over skills.
  • Heb je gelogen op je cv? Geef dit dan eerlijk toe of trek je terug uit het sollicitatieproces.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Kan je liegen op je cv?

  • Liegen op een cv komt best vaak voor. Je kunt onder andere liegen door de begin- of einddatum van banen te veranderen, valse informatie over opleidingen te geven en te liegen over de reden van vertrek bij een vorige baan.

  • Kan een werkgever je cv controleren?

  • Dat kan. Een werkgever kan bijvoorbeeld je vorige managers bellen voor een referentiecheck, je diploma controleren en checken of je op een zwarte lijst staat.

  • Mag je liegen op je cv?

  • Nee. Liegen op je cv is een geldige reden voor ontslag op staande voet. En diploma’s vervalsen is zelfs strafbaar bij de wet.