Van een professioneel e-mailadres tot aan je vorige bijbaantjes: je moet zó veel op je cv zetten. Hoort je adres ook op je cv of is dat niet per se nodig? We snappen de vraag, want wat heeft een werkgever eigenlijk aan jouw volledige adres tijdens het sollicitatieproces? Misschien houd je die liever nog even geheim. Niet gek, maar je adres wél op je cv zetten is ook een slimme keuze. Je merkt het al: je adres vermelden heeft plus- en minpunten. Check ze in dit artikel en ontdek of jij beter wel of niet je adres op je cv kunt zetten.
Moet je adres op je cv?
Het verlossende woord: nope, het is niet verplicht om je volledige adres in je cv te zetten. Vroeger was dit gebruikelijk, omdat cv’s meestal met de post werden verstuurd. Best logisch dat je je adres dan op je cv zette. Maar tegenwoordig versturen we onze cv’s allemaal via de e-mail, dus komt er geen post meer aan te pas. Het is dus ook niet per se nodig om je adres te vermelden, al kun je er voor kiezen om dit wel te doen.
Pluspunten van je adres op je cv zetten
Toch hebben de meeste van onze voorbeeld cv’s een adres. Het is dus nog steeds heel normaal om je adres wel op je cv te zetten. Ook kan het interessant zijn voor een werkgever om te weten waar je precies woont. Why? Nou:
- De werkgever kan alvast de hoogte van je reiskostenvergoeding uitrekenen.
- De werkgever wil dat je in de buurt woont zodat je de omgeving kent.
- De werkgever geeft een voorkeur aan kandidaten in de buurt, zodat ze sneller beschikbaar zijn voor spoedklussen, noodsituaties en overwerk.
- De werkgever heeft je adres meteen bij de hand voor de Belastingdienst zodra je wordt aangenomen.
Minpunten van je adres op je cv zetten
Je volledige adres op je cv zetten brengt mogelijk ook nadelen met zich mee. Bijvoorbeeld:
- Privacyschending. Oké, als je wordt aangenomen moet je je adres wel delen met de werkgever. Maar er is een kans dat je de job niet krijgt. Misschien vind je het niet prettig dat een werkgever dan toch je volledige adres heeft.
- Vooroordelen. Wie weet staat jouw buurt bekend als een lastige wijk, en krijg je te maken met discriminatie. Niet eerlijk, dus we snappen het als je dan liever je adres niet op je cv noemt.
- Ruimtegebrek. Is je cv al megalang en moet je moeite doen om alles op een A4’tje te proppen? Dan is het een logische keuze om je adres weg te laten. Scheelt weer.
Tip: vind je het niet fijn om je volledige adres te vermelden op je cv? Noem dan alleen je woonplaats. Zo tik je nog steeds de meeste pluspunten aan én omzeil je de nadelen.
Hoe zet je je adres op je cv?
Je adres hoort bij de personalia op je cv, dus daar kun je ’m mooi bij zetten. Vermeld je je volledige adres? Dan is het gebruikelijk om dit met een enter te doen, net als wanneer je een brief stuurt:
Ambitiedreef 789
9876 EF, Werkhoven
Maar als je ruimtegebrek hebt, kun je er ook voor kiezen om er één regel van te maken. Zo bijvoorbeeld:
Ambitiedreef 789, 9876 EF, Werkhoven
Hoe jouw adres eruitziet op een volledig cv, check je in ons voorbeeld cv.
Key takeaways
- Het is niet verplicht om je adres op je cv te zetten.
- Vroeger was dit gebruikelijk, omdat cv’s meestal per post werden verstuurd.
- Je scoort hiermee pluspunten omdat werkgevers alvast je reiskostenvergoeding kunnen berekenen. Ook vinden werkgevers het vaak fijn als je in de buurt woont.
- Nadelen van je adres op je cv zetten: privacyschending en vooroordelen als je in een wijk woont die bekend staat als slechte buurt.
- De middenweg is alleen je woonplaats op je cv zetten. Dan profiteer je van de meeste pluspunten en omzeil je nadelen.
- Je adres zet je in de personalia op je cv.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Hoe schrijf je je adres op je cv?
-
Is je adres verplicht op je cv?
Dat doe je met een enter tussen je straat plus huisnummer en je postcode plus woonplaats. Net als wanneer je een brief stuurt, dus. Ruimtegebrek? Dan mag je je adres ook op één regel plaatsen.
Nee, dat is niet verplicht. Je mag ook alleen je woonplaats noemen. Dan heeft een werkgever nog steeds een idee van waar je woont, maar bescherm je wel je privacy.