Discriminatie bij sollicitatie

Solliciteren vind je misschien al niet het leukste klusje, maar het is al helemaal vervelend als je te maken hebt met discriminatie bij je sollicitatie. Je krijgt dan tijdens het sollicitatieproces geen eerlijke kans, omdat je wordt beoordeeld op je persoonlijke kenmerken. En dat terwijl jij net zo geschikt bent voor de functie als ieder ander. Dus, wat kun je doen als je discriminatie tijdens je sollicitatie opmerkt? Moet je het meteen melden of kun je andere stappen ondernemen? YoungCapital legt het je uit.

Wat is discriminatie bij een sollicitatie?

Onderscheid maken tussen mensen op basis van afkomst, achtergrond, religie, gender en andere persoonlijke kenmerken is door de wet verboden. Als je te maken krijgt met discriminatie bij een sollicitatie, word je niet eerlijk behandeld op basis van deze kenmerken. In dat geval heb je minder kans op een baan puur vanwege wie je bent en niet vanwege je talent of ervaring. Discriminatie tijdens het solliciteren is dus ook verboden, maar gebeurt in de praktijk wel. Helaas.

Voorbeelden discriminatie bij sollicitatie

Soms is het lastig om discriminatie tijdens je sollicitatie te spotten. Dus, in welke gevallen is er mogelijk spraken van arbeidsmarktdiscriminatie? Bijvoorbeeld als deze persoonlijke kenmerken een rol spelen:

  • Etnische achtergrond. Met een buitenlandse achternaam krijg je minder uitnodigingen voor een sollicitatiegesprek, vergeleken met iemand die Janssen heet. Zelfs als je cv identiek is. Als dit zo is, heb je te maken met racisme tijdens je sollicitatie.
  • Zwangerschap. Solliciteren met een zwangere buik is vaak een stuk lastiger, want werkgevers weten dat je binnenkort met verlof gaat. Zij kiezen dan liever iemand die vaker beschikbaar is, ook al mag dit geen reden zijn voor een afwijzing.
  • Taal. Je bent tweetalig en je collega’s begrijpen je prima. Maar toch: sommige bedrijven vinden belangrijker dat je perfect Nederlands spreekt dan dat je goed bent in je vak. En dat mag niet.
  • Geloof. Draag je religieuze kleding of stel je vragen over het vieren van religieuze feestdagen tijdens je sollicitatie? Dan kun je minder serieus genomen worden door de werkgever, terwijl dat niets te maken heeft met je kwalificaties voor de baan.
  • Leeftijd. Ben je al wat ouder? Dan word je soms overgeslagen omdat werkgevers denken dat je 'te duur' of 'minder flexibel' bent. Jonger? Dan denken ze misschien dat je 'te weinig ervaring' hebt. Allebei niet per se waar, en ook hierbij geldt dat onderscheid maken niet mag.
  • Gender. In sommige sectoren wordt er nog steeds onderscheid gemaakt tussen wat ‘typisch mannelijk’ of ‘typisch vrouwelijk’ werk is, hoewel gender niets zegt over hoe goed je je werk uitvoert.

Discriminatie bij sollicitatie melden

Herken je een of meerdere situaties van discriminatie bij je sollicitatie? Tijd voor actie, want jij hebt net zoveel recht op die baan als ieder ander met dezelfde kwalificaties.

1. Verzamel bewijs

Onder woorden brengen wat je precies ervaart als je je gediscrimineerd voelt, dat is een van de belangrijkste stappen. Focus je op de details: wat is er gezegd, wie zijn er betrokken en wanneer gebeurde dit? Als het gaat om discriminatie bij een online sollicitatie heb je een voordeel. Je bewaart namelijk makkelijk de screenshots van discriminerende e-mails en berichten.

2. Stap naar de werkgever

Met het bewijs op zak confronteer je het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd. Je doel? Achterhalen of je vermoedens kloppen en samen tot een oplossing komen. Misschien was de werkgever zich helemaal niet bewust van de discriminatie en zet je het probleem op de agenda van het bedrijf. Wie weet wordt je sollicitatie dan wel opnieuw bekeken. Een andere mogelijkheid: je vermoedens waren onterecht en de werkgever heeft een redelijke verklaring voor waarom je bent afgewezen. In dat geval is discriminatie tijdens je sollicitatie moeilijk aan te tonen.

3. Zoek hulp

Kom je er niet uit met de werkgever? Zoek steun bij familie en vrienden door te praten over deze nare ervaring. Maar vergeet ook niet om professionele hulp in te schakelen. Bij anti-discriminatiebureaus en het College voor de Rechten van de Mens kun je discriminatie bij je sollicitatie melden. Zij pluizen de situatie tot in de puntjes uit en geven je vervolgens advies over de vervolgstappen.

4. Zoek een nieuwe werkplek

Hoe dan ook: dat je bij de ene werkgever niet welkom bent, betekent niet dat je moet stoppen met een nieuwe baan zoeken. (Hint: YoungCapital heeft genoeg vacatures voor je klaarstaan.) Want er zijn voldoende bedrijven die diversiteit en inclusiviteit wél waarderen. Sommige hebben zelfs een voorkeursbeleid en doen dus aan positieve discriminatie. Een andere oplossing is om je volgende sollicitatie anoniem te versturen. Als je dan wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, weet je je zeker dat je wordt beoordeeld op basis van je kwaliteiten, in plaats van je persoonlijke kenmerken.

Key takeaways

  • Er is sprake van discriminatie bij je sollicitatie als je niet eerlijk behandeld wordt op basis van je persoonlijke kenmerken.
  • Vormen van discriminatie tijdens je sollicitatie zijn discriminatie vanwege je etnische achtergrond, zwangerschap, taal, geloof, leeftijd en gender.
  • Voordat je discriminatie bij je sollicitatie gaat melden, verzamel je genoeg bewijs. Daarna klop je aan bij de werkgever of zoek je professionele hulp.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is discriminatie bij sollicitatie?

  • Er is sprake van discriminatie bij je sollicitatie als je niet eerlijk behandeld wordt op basis van je persoonlijke kenmerken. Bijvoorbeeld, je zwangerschap is voor de werkgever de doorslag om jou niet aan te nemen.

  • Wat kan ik doen om discriminatie bij mijn sollicitatie te voorkomen?

  • Als je discriminatie bij je sollicitatie wilt voorkomen, kun je een anonieme sollicitatie versturen. Helaas werkt deze truc alleen in de eerste sollicitatieronde. Tijdens het sollicitatiegesprek is discriminatie nog steeds mogelijk.

  • Ik krijg geen reactie op mijn sollicitatie. Is er sprake van discriminatie?

  • Als je geen reactie krijgt op je sollicitatie, kan er van alles aan de hand zijn. Misschien is je sollicitatie niet ontvangen of de reactietermijn nog niet verstreken. Het is dus moeilijk om aan te tonen dat er discriminatie bij je sollicitatie in het spel is.